Annons
Annons
10 favoriter i södra Spanien.

10 favoriter i södra Spanien.

Restips

Spanien: 10 måsten i Andalusien

Andalusien är en fascinerande plats oavsett om det är historia, kultur, natur, mat eller sköna stränder som väcker din reslust. Vi listar våra favoritplatser i södra Spanien.

Text: Redaktionen • 2016-09-30 Uppdaterad 2021-12-22

Tänk dig en plats där solens strålar värmer året runt. Din blick möter det vidsträckta Medel­havet och bakom kullarna skymtar bergen med snöklädda toppar. Andalusien är en läcker­het serverad med både kultur och natur. 

Namnet härstammar från det muslimska territoriet Al-Andalus som under 1000-talet e Kr sträckte sig in i nuvarande Spanien. Spåren från den islamska eran återfinns inte bara i namn utan även i arkitektur och kultur. Själv hamnade jag i Andalusien av en slump. Mina fördomar sade mig att det skulle vara en turistfälla fylld med svenska pensionärer sippande på sangria längs opersonliga strandremsor. Och visst hittar du många svenskar och andra européer som letat efter solen i denna södra del av Spanien, men här finns så mycket mer. 

Min begeistring nådde sin höjdpunkt när jag bland olivträdsklädda kullar en timme från kusten blev serverad frukost i morgonsolen. Oljan från frukterna ringlas över bröd, avokadon är färsk och mogen, apelsinjuicen nypressad och yoghurten med mandlar är ovanligt god. Mandlarna kommer från de små träden som snart visar sin vita och rosa skrud längs sluttningarna.

1. Sierra Nevada 

Vandra bland Spaniens högst belägna byar

En absolut pärla i Andalusien är Sierra Nevada, bergskedjan med 20 toppar på över 3 000 meter, bara någon timme från kusten. Här kan man åka slalom på vintern, medan vandring bland bergen är möjligt året runt. Utgå från Capileira, den högsta av tre bergsbyar som bildar en liten kedja i bergssluttningen. Från 1400 meters höjd börjar en vandring på 19 kilometer.  

Spanien: 10 måsten i Andalusien

Kliv upp tidigt och börja vandringen längs små stigar upp på kalare marker. Du kan möta både tjurar och getter som betar och på bergssidorna syns ofta stenbockar. Vänd dig om och blicka ut över hela klyftan där Pampaneira, Bubión och Capileira är inbäddade. Vid 2 000 meters höjd är du på ledens topp och kan börja följa det kanalsystem som leder vattnet ner från berget till byarna. Med picknick är det en perfekt dagsutflykt.

Om man tycker det är lite mycket för en dag finns en fjällstation, Refugio del Poqueira, ytterligare lite högre upp. Glöm inte att avvara tid att besöka byarna med sina väv-verkstäder, restauranger och mysiga gränder. 

Spanien: 10 måsten i Andalusien
Fåraherde i Sierra Nevada.

2. Playa de Maro

Solkustens favorit

Att hitta sin favoritstrand längs Andalusiens långa kust kan ta tid och att hitta en strand utan andra besökare är nästintill omöjligt. Under sommar-månadernas heta dagar är det trångt på playorna men nödvändigt med det svalkande havet. Men jag skulle rekommendera att besöka stränderna året runt, även om det inte är badtemperatur är det perfekta platser för en picknick och en lugn stund med en bok. 

Spanien: 10 måsten i Andalusien

På den fina stranden Maro som ligger nära Nerja kan man om man har tur hitta en plats för sig själv, längst bort, gömd bakom några klippor. Där kan man låtsas att man är ensam med naturen. För den djärva finns en liten stig upp på klipporna som tar en runt bukten till en oas med turkost vatten lagom att dyka ner i. Med en snorkel, en spännande bok och färsk frukt passerar en dag snabbt förbi här. 

Spanien: 10 måsten i Andalusien
Maro, strandpärla nära Nerja som funkar alla årstider.

3. Granada

Arabiska fotspår

Ett besök i Granada är som att förlora sig i Tusen och en natt. De arabiska influenserna från det moriska riket som en gång hade sitt fäste i staden är tydliga. Den främsta symbolen är palatset Alhambra som ståtligt är placerat på en höjd, blickandes ner över staden. Dröm dig bort till en annan tid och värld bland denna vackra arkitektur, detaljerade inredning och flådiga trädgårdar. 

Spanien: 10 måsten i Andalusien
Albaicín, gamla stan. Granada bär på ett arabiskt arv.

Magin fortsätter på nästa kulle, i den gamla stadsdelen Albaicin. Stadsdelen, precis som palatset, har äran att platsa på Unescos världsarvslista. Här finns rökelsefyllda små butiker med allehanda gods från Marocko och restauranger som erbjuder vattenpipa på låga bord. 

Spanien: 10 måsten i Andalusien
Vacker arkitektur och flådiga trädgårdar på världsarvet Alhambra.

Men jag skulle rekommendera att satsa på de berömda Granadatapasen – gratis till din svalkande dryck serveras en mindre bit mat, lite ost eller en bit torkad skinka. Med beställningarna så brukar tapasen uppgraderas, så stanna på samma ställe. På Babel Fusión (Calle Elvira 41) blir du serverad en kulinarisk liten rätt till din öl, tandoorikyckling, falafel eller kanske potatis från Kanarieöarna. Liksom på många tapasbarer blir det trångt men gemytligt framemot kvällskvisten.   

Spanien: 10 måsten i Andalusien
Hummustapas utöver det vanliga på Babel Fusión i Granada.

4. La Garganta Verde

Det gröna gapet 

La Garganta Verde, det gröna gapet, lever upp till sitt namn. På branta stigar tar du dig nerför de 400 meter höga vertikala väggarna. Grönskan är kompakt och frodig, olik de torrare odlingslandskapen som omringar området. 

Spanien: 10 måsten i Andalusien
På botten av Garganta verde ligger en grotta vars formationer fascinerar.

Nere i gapets botten gömmer sig mjuka formationer i rosa och grönt i ett slags öppen grotta, några träd som ensligt lever vidare och fåglar som snabbt färdas mellan sina gömställen. Högt ovanför, vid ravinens kant, cirkulerar gamarna. Ett tjugotal svärmar ovanför våra huvuden ner genom ravinen och tillbaks till värmeströmmarna när vi sitter och spejar vid kanten. Förtrollningen är total. 

Spanien: 10 måsten i Andalusien

5. Cala de San Pedro

Piratstranden

Av någon anledning hör jag talas om en gömd strand där pirater sägs bo. Packar väskan, tar med tältet och med en vag vägbeskrivning tar vi oss dit. I natur-reservatet Cabo de Gata efter byn Las Negras finns faktiskt skyltar, så speciellt hemlig är inte Cala de San Pedro. Men efter den knappt körbara grusvägen får vi fortsätta till fots på en liten stig med den branta bergssidan vid sidan, vilket gör det mer till det äventyr jag hade föreställt mig. Med havet som slår mot klipporna långt nedanför oss skymtar vi det gamla fortet som markerar början på viken. 

Spanien: 10 måsten i Andalusien
Cala de San Pedro – långt ifrån Solkustens packade playor.

I dalen har flera människor byggt små hus och börjat odla, de är de så kallade piraterna som verkar allt annat än benägna att stjäla. Piratryktet kanske kommer från att det krävs båt för att kunna transportera sig enkelt till viken. Stranden går från mjuk sand till mindre stenar och är inte speciellt stor, men havet är klarblått och inbjudande. Det känns som att komma till en annan värld.

Spanien: 10 måsten i Andalusien
Längs bergssidan tar man sig ner till den »gömda« stranden Cala de San Pedro.

6. Jobba på semestern

Woofing i bergen

Jag letade efter det mest effektiva sättet att ta mig utanför turistströmmen och uppleva något nytt när jag kom till Andalusien. Detta fann jag genom att jobba gratis åt människor. Att jobba på semestern låter kanske inte så avslappnande men att ägna fem timmar om dagen åt att hjälpa någon, i utbyte mot mat och husrum, kan vara både lärorikt, roligt och en skön avslappning från vardagen. 

Spanien: 10 måsten i Andalusien
Att jobba gratis – till exempel med olivskörd – kan vara det bästa sättet att lära känna Andalusien.

Du kan gräva ner fingrarna i jorden på en liten ekologisk självhushållningsgård i bergen, måla och lägga mosaik i en skulpturträdgård nära kusten eller kanske passar det dig bättre att laga mat och städa åt ett par i en stad? Arbetena är lika mångfaldiga som människorna du kan få bo med. 

Nätverk som Woofing, HelpX och Work Away hjälper att skapa kontakter mellan den som vill ha hjälp och den som kan erbjuda några extra handtag. Jag har träffat på allt från ryggsäcksungdomar till en 70-åring på upptäcktsfärd arbetande via dessa nätverk. Något som alla verkar överens om är att det är en upplevelse utöver det vanliga. Därför är det mitt absolut bästa tips för att upptäcka Andalusien.

Spanien: 10 måsten i Andalusien
Ett hus får bambutak med hjälp av woofaren Vincent från Frankrike.

7. De Vita Byarna

Smaka på vardagslivet 

Los Pueblos Blancos säger jag, och min sambo räknar upp otaliga vita byar som vi rest till. Och visst, nästan alla byar i Andalusien består av vita byggnader. Men till Ruta de los Pueblos Blancos (vägen med de vita byarna) i Cadiz hör byar som ligger längs slingriga vägar nordost om Malaga. Bara att köra längs dessa kulliga landskap är en underbar känsla.

Vi passerar vingårdar, olivlundar och runt nästa hörn dyker en liten by upp. Byar där livet lunkar fram; längs gränderna skuggar apelsinträden och på torget samlas de allt äldre invånarna efter siestan. 

Spanien: 10 måsten i Andalusien

I Setenil de las Bodegas är det de spektakulära byggnaderna inbyggda i det överhängande berget som fascinerar. Besök en traditionell taverna för att mätta magen och prata strunt med lokalbefolkningen, fortsätt sedan att virra bort dig bland de små gränderna.

Om man hellre vill ha äventyr kan man fortsätta till närliggande Algodonales. Där ses skärmflygarna svepa fram för att likt gamar fånga värmeströmmarna. Byn har inte bara skärmflygning att erbjuda, den världskända flamencogitarrtillverkaren Valeriano Bernal har sin verkstad och lilla butik här.

Spanien: 10 måsten i Andalusien
Vitt är ständig modefärg i Setenil de las Bodegas.

8. Malaga

Trendspaning i pånyttfödd stad

Malaga kan lätt glömmas bort bland Andalusiens alla vackra städer med rik historia. Men staden har utvecklats och blivit ett hett kulturellt centrum i södra Spanien. Staden där Picasso föddes huserar inte bara ett museum till hans ära. Modern konst med både internationella och lokala utställningar kan ses på CAC, Centro de Arte Contemporáneo. Sedan 2015 finns även Centre Pompidou i den museitäta staden. 

Spanien: 10 måsten i Andalusien
Ivan och Thaila dricker kaffe på Recyclo Bike Café.

Kring CAC har ett trendigt område kallat SOHO vuxit fram. På gatorna finns gatukonst väl värd sitt eget museum, tack vare MAUS Malagas hemsida (mausmalaga.com) och behändiga karta kan man lätt hitta målningarna. Det bästa är att allt är inom gångavstånd, på en dag hinner man strosa mellan konst och kaffe på trendiga kaféer som Recyclo Bike Café (Calle Marqués Villafiel 4). Avrunda dagen med tapas i sann andalusisk anda, på El Gato con Bota (Calle Santiago 6) har tapasen smaker från hela världen och de är dessutom billiga. 

Spanien: 10 måsten i Andalusien
Malaga – ett måste för den konstintresserade

9. Orgiva

Långt från wifi

Européer som velat fly den moderna världen har i årtionden sökt sig till Las Alpujarras, den södra delen av bergskedjan Sierra Nevada. Här har byar vuxit fram ur ruiner och befolkats på nytt. Hållbarhet och ett liv i symbios med naturen verkar vara motivet för många i trakten.

Spanien: 10 måsten i Andalusien
Orgiva, en jurta hos La Burra Verde, ett ekologiskt jordbruksprojekt.

Ett besök i Orgiva och dess omgivningar är ett måste för den nyfikna. Torsdagsmarknaden är perfekt för att strosa mellan små stånd med egentillverkade produkter, kläder och mat. På kaféet Tetería Barakas uteservering kan en speja på de många alternativa klädstilarna och samtidigt sippa på en av alla tesorter som finns här, glöm inte heller att prova deras hemmagjorda utsökta bakverk! 

Spanien: 10 måsten i Andalusien
Åsnor är en vanlig hjälpreda i de bergiga trakterna kring Orgiva.

I området kan man själv testa att bo i en jurta, ett slags tält som används av nomadbefolkning, en vanlig syn här. Eller kanske en liten traditionell stuga med bambutak på en ekologisk gård. Många gårdar är utrustade med torrtoa, solpaneler och vedeldning. Det är total avslappning långt ifrån wifi, här är det tuppen som väcker en, eller kanske åsnan. 

10. Ronda

Charmig och populär

Det är inte svårt att förstå varför Ronda lockar så många besökare. Ravinen Tajo med ett djup på 200 meter, delar staden itu på ett dramatiskt sätt. Och 1700-talsbron Puente Nuevo som binder samman den nya och gamla stadskärnan är ett landmärke som imponerar. 

Spanien: 10 måsten i Andalusien
Ronda är en turistmagnet men har trots detta lyckats bevara sin charm.

42 år tog det att bygga pelarna som är mer än 100 meter höga. Längs stigar kan man ta sig ner och se skådespelet underifrån. Ronda är även hemort för den moderna tjurfäktningen, arenan i staden är en av de äldsta i Spanien.

Trots de horder av turister som kommer hit så finns charmen i staden bevarad, lummiga torg bjuder på avslappning och framemot kvällen är det betydligt lugnare i gränderna och på utsiktsplatserna.  

Spanien: 10 måsten i Andalusien
Maffiga bron Puente Nuevo.

18 underbart charmiga byar i Spanien

Storslagna Andalusien

Testa dig – är du en sann Spanienälskare?


Text: Redaktionen • 2016-09-30
RestipsSpanienCosta del solListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top