Annons
Annons
Här i Fuengirola på Spaniens solkust tigger fattiga svenskar på gatorna. Foto: Thinkstock

Här i Fuengirola på Spaniens solkust tigger fattiga svenskar på gatorna. Foto: Thinkstock

Nyhet

Svenskar tigger i Spanien

Det är inte bara fattiga romer från Rumänien som tigger på gatorna i Sverige och andra rika europeiska länder. På gatorna i Spanien sitter hemlösa svenskar och tigger av förbipasserande spanjorer och turister.

Text: Per J Andersson • 2014-04-29 Uppdaterad 2021-06-23
Annons

Svenskar tigger i Spanien
På Fuengirolas stränder sover fattiga svenskar. Foto: Thinkstock

I nya numret av reportagetidningen Faktum, Göteborgs motsvarighet till huvudstadens Situation Stockholm, kartläggs en grupp fattiga EU-medborgare som få känner till. Sinnebilden av en tiggare är ju en fattig EU-medborgare som kommit från Rumänien eller Bulgarien i hopp om att tjäna ihop pengar till familjen. Men få känner till att den fria rörligheten även fått hemlösa fattiga svenskar att åka till Sydeuropa för att tigga på gatorna, rapporter Göteborgs-Posten.

Faktums utsända har besökt svenskorten Fuengirola där man mött flera svenskar som lever i fattigdom och tvingas tigga på gatorna.

– Vårt reportage ger en annan vinkel på ett problem som vi pratar mycket om i Sverige men som vi inte tycker berör oss. Även om fattiga svenskar inte åker iväg och tigger i samma utsträckning som rumäner och bulgarer så handlar det ändå om ganska många, säger Aaron Israelson, chefredaktör för tidningen Faktum, till GP.

Med hjälp av Svenska kyrkans representanter på de olika svenskorterna har Faktum fått fram ungefärliga siffror på hur många svenskar som är hemlösa på fyra populära spanska turistorter.

– Vi har kanske 20 hemlösa svenskar på stranden samt ett hundratal som är socialt utsatta, säger Stefan Kamensky, diakoniassistent vid Svenska kyrkan på Teneriffa till tidningen Faktum.

Läget är enligt Svenska kyrkan ungefär detsamma på Mallorca och Gran Canaria medan man beräknar att ett tiotal svenskar lever som hemlösa i Fuengirola på den spanska Solkusten. Totalt uppges det alltså röra sig om minst 70 fattiga svenskar som lever på gatorna i de fyra granskade spanska “svenskorterna”. Men långt fler svenskar i området kan enligt Svenska kyrkan räknas till gruppen socialt utsatta. Det handlar ofta om personer med missbruksproblem eller psykiska besvär som satsat sitt försörjningsstöd från socialen på en flygbiljett till värmen.

Väl på plats förvärras ofta den redan utsatta situationen eftersom de fattiga svenskarna varken kan räkna med hjälp från svenska eller spanska myndigheter. Det svenska kyrkan kan göra för dem begränsar sig ofta till att kontakta UD, de sociala myndigheterna i Sverige och eventuella anhöriga för att få ihop pengar till en flygbiljett hem till Sverige igen.

– Vi hoppas att folk ska tänka till. Det är inte bara rumäner och bulgarer som ger sig iväg i hopp om ett bättre liv. En annan parallell är att det är samhällets mest utsatta, i Rumänien är det romerna och här i Sverige missbrukare och socialt utsatta, som söker sig utomlands för att tigga på gatorna. Vad skulle till exempel hända om Spanien bestämde sig för att deportera fattiga nordbor, säger Aaron Israelson, enligt GP.

Göteborgs gatutidning

Läs mer om Faktum på deras egen sajt.


Text: Per J Andersson • 2014-04-29
NyhetSpanien

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top