Annons
Annons
Regeringens senfärdighet hotar tusentals arbetstillfällen och återbetalningarna till över en miljon resenärer, anser resebranschföreningen SRF. Foto: Getty Images

Regeringens senfärdighet hotar tusentals arbetstillfällen och återbetalningarna till över en miljon resenärer, anser resebranschföreningen SRF. Foto: Getty Images

Sverige

”Resenärerna har rätt till sina pengar”

För tre veckor sedan föreslog Sveriges resebyråer att regeringen inrättar en stödfond för att undvika konkurser och samtidigt se till att resenärer får tillbaka de pengar de har rätt till. Men från regeringen har inte hörts ett knyst. Nu ropar resebyråerna desperat på hjälp.

Text: Per J Andersson • 2020-04-14 Uppdaterad 2021-06-22

Resebyråerna som sålt paketresor känner sig klämda från två håll. Dels måste de i enlighet med paketreselagen betala alla pengar till resenärerna vars resor nu inte kan genomföras. Dels har framförallt flygbolagen men också en del hotell vägrat betala tillbaka de pengar som resebyråerna pytsat in i förväg för att säkra bokningen.

För mer än tre veckor sedan förslog därför resebranschföreningen SRF att regeringen skulle inrättta en stödfond för att hantera återbetalningarna till resenärerna för inställda resor.

Fonden, tänker man sig, ska finansiera sig själv genom framtida avgifter och belastar därmed inte skattebetalarna. De närmaste 20 åren lägger man helt enkelt på fem kronor på varje såld flygbiljett och 25 kronor på varje såld paketresa.

En liknande lösning finns redan i Danmark.

Regeringens senfärdighet hotar nu tusentals arbetstillfällen och återbetalningarna till över en miljon resenärer, anser SRF.

– Om inte regeringen kommer med besked snart kommer tusentals arbetstillfällen att försvinna samtidigt som konsumenterna riskerar att bli av med sina pengar, säger nu Didrik von Seth som är generalsekreterare för SRF.

Idag står resebranschen helt stilla. Andra branscher har kanske tappat en tredjedel eller hälften av sina kunder. Resebyråerna har tappat alla. En hel industri som normalt omsätter miljarder har i dag noll omsättning.

Samtidigt som hundratusentals resenärer väntar på återbetalning för inställda resor vägrar flygbolagen betala tillbaka. En ohållbar situation för en hel bransch, tycker Didrik von Seth.

– Konsumenterna har rätt att få igen sina pengar. Nu kläms resebyråer och researrangörer mellan två sköldar. De är skyldiga att betala tillbaka till konsumenterna, men får själva ingen återbetalning från flygbolagen. Då förlorar konsumenterna sina pengar och reseföretagen riskerar konkurs, säger han.

Fonden som man föreslagit ska innehålla sex miljarder kronor, eftersom det motsvarar det belopp flygbolagen kommer att vara skyldiga om dagens situation håller i sig resten av 2020. Resenärer som har rätt till återbetalning ska kunna få pengar ur fonden.

– Får vi ingen lösning kommer vanligt folk att förlora stora summor och flera tusen anställda riskerar sina jobb, säger Didrik von Seth.

Läs också!

Krönika: Nätresebyråernas kaos – klarade inte av coronakrisen

Stena Line planerar att stänga linjen Trelleborg-Sassnitz permanent

10 unika äventyr i Sommarsverige


Text: Per J Andersson • 2020-04-14
Sverige

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen