Annons
Annons
Här ska man äta och dricka i Stockholm om man är en foodie. Foto: Fredrik Skogkvist

Här ska man äta och dricka i Stockholm om man är en foodie. Foto: Fredrik Skogkvist

Sverige

Stockholm för foodisar – 8 ställen du inte får missa

Från att ha utforskat Tokyos krogkultur och Amerikas rika texmexkök vänder sig ­matskribenten Jonas Cramby nu till sin egen hemstad Stockholm för ett djupdyk bland de bästa av krogar, barer och bagerier. Här är 8 favoriter.

Text: Karin Wimark • 2020-02-21 Uppdaterad 2021-06-22

Stockholm för foodisar (som finns att köpa på nätbokhandlar för 189 kr) är lika mycket en krogguide som en stadsskildring. Med värme, humor, kreativitet och stil rabblar han upp det mesta om det bästa, från lyxkrogar till kvartersbagerier och rökiga barer med genialiska drinkar.

1. Sushi Sho

Välresearchad, kunnig och löjligt god sushi på stans mest opretentiösa, blygsamma och trevliga lilla Michelinkrog. Här skulle jag kunna äta en gång i veckan.

Upplandsgatan 45, sushisho.se

2. Savant bar

Litet, slinkin-vänligt kafé och naturvinbar som kanske ser ut som ett enkelt ställe för ett snabbt glas vin men som serverar god barmat och har ett roligt köksbord.

Tegnérgatan 4, savantbar.se

3. 800 grader

Tunna, knapriga, passionerade pizzor serveras av stans gulligaste pizzanördar. Har även precis startat ett ställe som serverar pizzaslajsar i New York-stil på Söder.

Sigtunagatan 17, 800grader.se

4. Petrus bageri

Hantverksbageri som gjort hela området runt Mariatorget till en varmare plats. Jag bor i närheten, och det räcker att passera bageriet för att jag ska börja le.

Swedenborgsgatan 4B, Bageriets Instagram-sida

Stockholm för foodisar – 8 ställen du inte får missa
Sockersöta Petrus bageri. Foto:

5. Ett hem

Löjligt snyggt designhotell som i mån av plats även tar emot middagsgäster. Att ta en drink i biblioteket och sedan äta middag i det vackra köket är en behaglig snabbsemester.

Sköldungagatan 2, etthem.se

6. Cha talk

Är otroligt svag för boba-te, och på detta populära lilla krypin gör de stans mest personliga. Är dock alltid, alltid äldst i lokalen så brukar ta med barnen som ursäkt.

Rådmansgatan 58, Cha talks Facebook-sida

Stockholm för foodisar – 8 ställen du inte får missa
Hemma hos ”Ett hem”. Foto: Ett hem/Facebook

7. Lucy’s flower shop

Småhemlig cocktailbar med Stockholms bästa bartenders som är så nyöppnad att den inte hann komma med i de första upplagorna av boken.

Birger Jarls­gatan 20, lucysstockholm.se

8. Bekhal kebab

Stockholm har några av norra Europas bästa kolgrillade shish-kebaber, inte minst längs röda linjen. Bekhal är en favorit.

Vårbergsplan 13

Lyssna på Vagabond!

Följ med på en matresa till texmexens USA, Mexiko, Japan, Korea – vi reser jorden runt med författaren Jonas Cramby i senaste poddavsnittet på ”Resor med Vagabond”.

9 pittoreska resmål i Skandinavien

Favoriter i Göteborg – 11 restauranger du inte får missa

Quiz: Har du koll på Stockholm?

Vagabonds podcast: Var inte rädd för att lifta


Text: Karin Wimark • 2020-02-21
SverigeMat och dryckStockholm

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen