Annons
Annons
Annons
Tyskland har flera nationalparker, Jesmund på semesterön Rügen är den minsta. Foto: Gettyimages / Manfred Gottschalk.

Tyskland har flera nationalparker, Jesmund på semesterön Rügen är den minsta. Foto: Gettyimages / Manfred Gottschalk.

Restips

8 häftiga naturupplevelser i Tyskland

Följ med ut i den tyska vildmarken. Vi vandrar, cyklar, åker skidor, klättrar, paddlar och dricker vin i natursköna dalgångar och vilda skogar.

Text: Nadya Gruner • 2016-04-04 Uppdaterad 2022-03-29
Annons

1. Elbsandsteingebirge

Fantasyberg för klättrare

Floden Elbes kalkstensberg har lockat klättrare i över hundra år. Bergskedjan består både av en sandstensplatå, vild skog, forsande vattendrag och gigantiska raukar som känns som rekvisita från någon påkostad fantasyfilm. För klättrare bjuder de lodräta Basteiklipporna, som är förbundna med höga broar med hisnande utsikt, på oändliga möjligheter. Sandstenen är mjuk och därför använder man sig inte av vanliga kilar, borrbultar eller kamsäkringar, utan repstumpar med knutar på som kilas fast i sprickor.

Lugn, för dig som är höjdrädd eller helt enkelt inte klättrar finns också många sköna vandringsleder att utforska. Och den historieintresserade tar sig upp på platån och besöker Königsteinborgen, en av Europas största befästningar med anor från medeltiden, idag friluftsmuseum.

Annons

Elbsandsteingebirge ligger söder om Dresden, mellan Sachsen i sydöstra Tyskland och Böhmen i norra Tjeckien.

8 häftiga naturupplevelser i Tyskland
Elbsandsteinegebirge – makalösa kalkstensklippor. Foto: Getty Images.

2. Jasmund

Tysklands minsta nationalpark

På ön Rügen i Mecklenburg-Vorpommern ligger Tysklands minsta nationalpark. Liten till storleken, men med desto mer att uppleva. Många som kommer med färjan från Sverige till Sassnitz missar nationalparken, vilket är synd. För i Jasmund finns över 100 meter höga kritklippor och en Unescoskyddad bokskog som är mer än 700 år gammal. Jasmund tar du dig bäst runt i genom att vandra på de välskyltade lederna eller cykla mountainbike. Missa inte Königsstuhl, ett turistcentrum med spännande utställningar, bra turistinformation och aktiviteter.

Färja från Trelleborg till tyska Sassnitz på ön Rügen. Nationalparken ligger några kilometer norr om färjeläget.

8 häftiga naturupplevelser i Tyskland
Jasmund – nationalpark i miniatyr. Foto: Thinkstock.

3. Bliesgau

Pilgrimsvägar till franska köket

Majestätiska bokskogar, kulinariska matupplevelser och utrotningshotade ugglor. Cykeln rullar fjäderlätt längs blomstrande orkidéängar, mjuka sluttningar och väldoftande fruktodlingar och förbi bosättningar från romarnas och kelternas tid. Att Bliesgau i Saarland gränsar till Frankrike märks främst i matkulturen som är starkt influerad av franska köket.

Det finns två behagliga vandringsleder som varit gamla pilgrimsvägar och fina cykelvägnät som erbjuder stora och små utmaningar. Landskapet och terrängen är också perfekt för hästridning.

Bliesgau ligger i Saarland, 11 mil väster om Karlsruhe och drygt 2 mil öster om Saarbrücken.

8 häftiga naturupplevelser i Tyskland
Vandra i lantligt charmigaBliesgau. Foto: AOP-IBL.

4. Harz

Vandrare och ånglok

Skogar, träskmarker, bäckar och mossar. Den nästan 25 000 hektar stora nationalparken i Harz har några av norra Tysklands mest spektakulära vandringsleder. Nationalparken sträcker sig från den låga bergskedjan nära Herzberg, över Harz till de nordligaste sluttningarna i närheten av Bad Harzburg och Ilsenburg.

Harz tillhör Natura 2 000 som är ett nätverk av skyddade områden i EU. Här kan du förutom att vandra också cykla på sommaren (harzinfo.de) och åka skidor på vintern (harz-ski.de). Här finns också en smalspårig järnväg som trafikeras av tåg dragna av ånglok (wernigerode-tourismus.com).

Harz ligger några mil söder om Hannover. 

8 häftiga naturupplevelser i Tyskland
Harz är vackert både på vintern och sommaren. Och på våren och hösten för den delen med! Foto: AOP-IBL.

5. Lüneburger Heide

Sensommarkväll på den violetta heden

Idyllen Lüneburger Heide är som vackrast när ljungen står i full blom. De små violetta ljungklockorna ligger som en yppig matta över den vidsträckta heden där får och kor betar fridsamt invid den 1 000 år gamla medeltidsstaden Lüneburg.

Lüneburger Heides naturparker och naturskyddsområden är en magisk plats att uppleva från hästryggen. Sensommarkvällar är särskilt vackra. Föreställ dig en färgsprakande himmel i nyanser av rosa och blått och en panoramavy över den böljande violetta heden. Hästgårdar, ridskolor och ryttarstationer är utspridda i hela regionen men det är minst lika populärt att vandra eller cykla i denna lantliga idyll.

Lüneburger Heide är Tysklands största hed, belägen mellan floderna Elbe och Aller, strax söder om Hamburg.

8 häftiga naturupplevelser i Tyskland
Lünberger Heide – lanskap i rosa. Foto: AOP-IBL.

6. Spreewald

Kanotfärd på slingrande flod

Eka eller kanot? Spreewalds vackra vattenlandskap bör upplevas vattenvägen. Glid i en kanot på slingrande floder och kanaler. På färden skymtar du idylliska byar som kamoufleras av de täta trädkronorna som sträcker sig ut mot vattendragen. Det är mäktigt med kontraster: livliga Berlin ligger bara en timme bort.

Spreewaldområdet är ett historiskt kulturlandskap med ett brett utbud av vattenaktiviteter och lantlig charm. Hyr wake-board, kanot eller boka en längre kanotsafari med guide. För lugnare tempo finns ångbåtsturer. Eller varför inte hyra en egen husbåt (spreewald.de).

Spreewald ligger i Brandenburg, drygt 10 mil söder om Berlin.

8 häftiga naturupplevelser i Tyskland
Spreewald bör upplevas från vattnet. Foto: AOP-IBL.

7. Schwarzwald

Svarta sagoskogen

Schwarzwald, den svarta skogen, som böljar upp och ner för bergssluttningar i södra Tyskland, är landets yngsta nationalpark. Men skogen är desto äldre. Att den fått växa och utvecklas ifred från människan i 100 år gör den till en sagolik upplevelse: åarna och bäckarna porlar och solen strålar ner genom trädens mossbevuxna kronor.

Skogarna som omsluter blanka sjöar och gräsbevuxna hedar bjuder på såväl fina vandringsleder som skogsspår för terrängcykling och vattendrag för forsränning. Ta dig runt på egen hand eller boka en guidad rundtur på blackforest-tourism.com.

Schwarzwald ligger öster om floden Rhen, från gränsen till Schweiz i söder upp till Karlsruhe i norr.

8 häftiga naturupplevelser i Tyskland
Drömska Schwarzwald. Foto: Thinkstock.

8. Moseldalen

Romerska vinodlingar

Vinodlingarna på bergssluttningarna ner mot floden Mosel och bifloden Saar har existerat sedan romarrikets dagar. Man förstår lätt romarnas fascination. Vackrare plats i Europa är svårt att föreställa sig. Romarna tog med sig vinodlarkonsten som resulterade i att praktiskt taget all mark idag, 2 000 år senare, är täckt av vinstockar. Här finns världens brantaste vinodlingar och medeltida borgar tronar på kullar med utsikt över vinstäder med namn som du känner igen från traktens vinetiketter.

Många är vingårdarna som du kan besöka och smaka på det vita vinet som görs på framförallt Rieslingdruvan. Besök slott och borgar, vandra på flodnära leder eller ta en tur med någon av flodbåtar.

Den 14 mil långa Moseldalen sträcker sig mellan Trier och Cochem söder om Köln i delstaten Rheinland-Pfalz, nära gränsen till Luxemburg.

8 häftiga naturupplevelser i Tyskland
Smakfulla Moseldalen. Foto: Thinkstock.

Berlin – 25 sköna tips för cityresan

Cykelweekend längs tyska rivieran

Berlins bästa spa – lyxigt, billigt och 20 000 kvadratmeter ren njutning


Text: Nadya Gruner • 2016-04-04
RestipsTysklandAktiv semesterDjur & naturFantastiska TysklandListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen