Annons
Annons
Sengångare gör sig bäst i det vilda. Foto: Harry Collins/GettyImages

Sengångare gör sig bäst i det vilda. Foto: Harry Collins/GettyImages

Costa Rica

Costa Rica till turister – ”sluta ta selfies med djur”

Vilda och exotiska djur är av intresse för många resenärer. Det är ibland vad som lockar turister till ett speciellt land. Costa Rica är en sådan destination men nu har landets myndigheter satt ner foten – turister ombeds sluta ta selfies med landets djur.

Text: Helle Kikerpuu • 2019-11-18 Uppdaterad 2021-06-23

Costa Rica är hem för 5 procent av världens biologiska mångfald. Här finns många underbara djur; sengångaren, kapucinapan och olika papegojer, som till exempel den röda aran. Men på grund av ökad turism, och med det ett ökat intresse för selfies med vilda djur, har myndigheterna lanserat en kampanj om att låta bli att ta selfies med vilda djur. Vissa kan visst inte hålla tassarna borta.

Se men inte röra

Under hashtaggen #stopanimalselfies vill man göra resenärer medvetna om hur sefies och fotografering påverkar vilda djur.

– Våra besökare måste känna till den negativa påverkan som orsakats av selfies och foton som visar direktkontakt med vilda djur, säger Pamela Castillo på departementet för miljö och energi (MINAE) i Costa Rica, till CNN

I anslutning till kampanjen kan man även ta selfies med mjukisdjur istället för riktiga djur under taggen #stopanimalselfies och på så vis sprida budskapet vidare.

Det djuret som är mest drabbat av turisternas begär efter selfies är sengångare. Myndigheterna vill få resenärer att se och lära sig om djuren på avstånd. På reservat kan man göra just det. Här är det bara personalen som får hantera djuren medan besökare får komma nära.

Sjukdomar och lidande

Enligt myndigheterna på Costa Rica är selfies negativt för att djuren känner sig stressade och risken för sjukdomsspridning.

Men djurrättsorganisationer som World animal protection pekar även på andra faktorer när det kommer till selfies. På sin hemsida skriver djurrättsorganisationen så här:

”Med sin milda, sävliga personlighet och ansikten som alltid ser ut att le, har sengångare blivit ett av huvudmålen för människor som vill utnyttja djur för att tjäna pengar på dem. De som erbjuder selfies med vilda djur letar bland träden i Amazonas efter sengångare att stjäla. Dessa lugna, snälla djur tas från sin naturliga miljö och tvingas leva i bullriga, stressiga omgivningar där de skickas runt från turist till turist”.

Dessutom genomgår många djur en grym hantering och lider innan den är foglig nog att hållas fast av turister.

Vagabond har länge följt rapporteringen om djur inom turistbranschen. LÙ�s vår artikel om schyssta sätt att fota djur: Djurrättsorganisationen: Så fotar du djur på resan – på ett etiskt sätt

20 saker du kan göra för att bli en bättre turist

Booking.com slutar sälja biljetter till SeaWorld och andra djurparker

31 anledningar till varför du borde resa till Costa Rica minst en gång under din livstid


Text: Helle Kikerpuu • 2019-11-18
Costa RicaNyhetDjur & natur

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen