Annons
Annons
Från Les Saintes har man utsikt mot storebror Basse Terre, den dramatiska vulkanön som är en av de två stora öarna i Gaudeloupe. Foto: Anders Phil.

Från Les Saintes har man utsikt mot storebror Basse Terre, den dramatiska vulkanön som är en av de två stora öarna i Gaudeloupe. Foto: Anders Phil.

Guadeloupe

Karibien: Lata dagar på miniatyröarna Les Saintes

Visst kan man tro att man hamnat i en barnbok om Karibien på ögruppen Les Saintes? "De heliga öarna" är en populär dagsutflykt från närliggande Guadeloupe, men om man stannar ett par nätter får man (nästan) ha de idylliska öarna för sig själv.

Text: Anders Pihl • 2015-12-04 Uppdaterad 2021-06-23

Jag har just klivit av båten och står i den mest be­dårande hamn jag sett i Karibien. De små trähusen som radar upp sig kring bukten Anse du Bourg på ön Terre-de-Haut lyser i klara kulörer och bäddas in av lummig grönska, palmer, hibiskus och rosor. 

Eftersom jag inte vet åt vilket håll hotellet jag bokat ligger, börjar jag gå på måfå längs bygatan. En öppen pickup med tomma säten kör upp och stannar intill mig. En man sticker ut huvudet ur förarhytten.

– Monsieur Pihl! Släng på väskorna och hoppa in. Jag kör er till hotellet.

– Hur kan du veta vad jag heter och vart jag ska?

– Oh, monsieur. PÙ? Les Saintes är sådant inte så svårt att veta.

Karibien: Lata dagar på miniatyröarna Les Saintes
Bukten Anse du Bourg skymtar genom grönskan på ön Terre-de-Haut.

Les Saintes är Karibien enligt Elsa Beskow. Allt är småskaligt, ålderdomligt och en aning sagobetonat på denna grupp av småöar utanför franska Guadeloupe. Till och med bergen och stränderna håller måttfulla proportioner, liksom anpassade till en mindre sorts berättelse.

Les Saintes kallas ibland för Guadeloupes bästa hemlighet. Öarna lever dock numera gott och nästan uteslutande på turismen. De flesta som hittar hit är dagsbesökare som kommer med morgonbåten och åker med kvällsbåten. Vilket ter sig obegripligt med tanke på alla de trevliga krypin till hotell som finns på Terre-de-Haut.

Karibien: Lata dagar på miniatyröarna Les Saintes
Full fart framåt. Med skoter på enda huvudgatan i enda byn Bourg du Saintes.

Snart är jag tillbaka på huvudgatan i öns enda by Bourg de Saintes. Jag promenerar förbi stenkyrkan, biblioteket och den lilla handelsboden med blå fönsterluckor. Plötsligt har jag hamnat på den förnämliga bistron Au Bon Vivre för en lätt lunch och ser mina räkor flamberas i rom på bordet framför mig. Till detta serveras utsökt goda röror av yuka och sötpotatis.

Det är lätt att hyra mopeder eller cyklar på Les Saintes, men jag föredrar att gå och i maklig takt rÙ?ka på stränder och vikar utan en människa. De frigående getterna möter man däremot överallt. De känns lite som öarnas ambassa­dörer. De tar emot oss besökare med vänliga bräkanden och ger en gratiskurs i att göra ingenting.

Karibien: Lata dagar på miniatyröarna Les Saintes
Bakat med kärlek. Lokala bakverken Tourment D’Amour säljs medolika smaker.

Min hotellvärdinna på Les Saintes kan inte ett ord engelska. Som en äkta fransyska slår hon oförstående ut med armarna när jag säger ord som “breakfast” och “room rate”. Med tecken­språk och ordbok reds ändå de flesta missförstÙ�nd ut.

Engelskkunskaperna är annars bättre här än på Guade­loupe i genomsnitt, tack vare det internationella seglarfolket som gärna bunkrar här, lockade av ryktena om Les Saintes skönhet.

Som samhälle betraktat liknar Les Saintes onekligen en from idé om en bättre värld. Kriminaliteten är noll. Folk sover med olåsta dörrar på nätterna. Maten och vinerna kommer från Frankrike och omgivningarna från ett vykort. Vad mer begära? 

Karibien: Lata dagar på miniatyröarna Les Saintes
Bluessångaren Joyeux de Cocotier bjuder på en gratislåt nere i hamnen.

Nära hamntorget träffar jag bluessångaren Joyeux de Cocotier – vars blonda rastalockar och blågrå ögon är en påminnelse om Terre-de-Hauts speciella historia. Istället för en majoritet av afrokaribiskt ursprung, som i övriga Guadeloupe, har människorna här främst normandisk härkomst. 

Cocotier bär gitarren med sig och när han hör att jag är journalist bjuds det på en gratislåt på stående fot.

– Skriv att jag älskar Paris, där jag bor och verkar. Men glöm inte att lägga till att det ändå är hit jag längtar varje dag.

Jag tar farväl av Cocotier och rundar av eftermiddagen tidigt med en rhum punch i en bar med limegröna väggar och fladdrande gardiner. Les Saintes, de heliga öarna, är utan vidare den plats på Guadeloupe jag allra helst återvänder till. 

Snabbfakta: Les Saintes

Karibien: Lata dagar på miniatyröarna Les Saintes
Heta smaker. Räkorna flamberas i rom på krogen Au bon vivre.

Antal öar i ögruppen: 9, varav 2 är bebodda.

Tillhör: Guadeloupe, som tillhör Frankrike. 

Yta: 13 km2 (Guadeluope: 1’?700 km2). 

Tidsskillnad: –5 timmar vintertid, –6 timmar sommartid.

Visum: krävs ej.

Språk: franska.

Landsnummer: +590.

Valuta: euro.

Bästa säsong: dec–april, men utanför orkansäsongen i juli–sep är vädret övervägande soligt.

Resa dit: Air France, Air Caribes och Corsair är några som trafikerar den populära rutten Paris -Guadeloupe. Det kan vara en god idé att själv kombinera med anslutningen till Paris för bästa pris. Färjor går både från Guadeloupes huvudort Pointe a Pitre och byn Trois Riviéres på Basse Terre till öarna Terre-de-Haut och Terre-de-Bas i Les Saintes (valferry.fr). 

 

5 doldisar i Västindien – hit reser minst svenskar

24 upplevelser du inte får missa i Asien

Billigaste städerna i Asien för backpackers


Text: Anders Pihl • 2015-12-04
GuadeloupeRestipsReportage

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top