Annons
Annons
Green Bay på Brittiska Jungfruöarna – 60 paradisöar öster om Puerto Rico. Foto: Thinkstock.

Green Bay på Brittiska Jungfruöarna – 60 paradisöar öster om Puerto Rico. Foto: Thinkstock.

Haiti

5 doldisar i Västindien – hit reser minst svenskar

Drömmer du om pudervita stränder och Västindiens turkosa vatten? Karibien är relativt outforskat bland svenskar men under de senaste åren har förbindelserna blivit bättre och allt fler charter- och flygbolag har börjat med resor hit.

Text: Johanna Jackson • 2015-11-20 Uppdaterad 2021-09-15

Inget ont om charter, men ibland vill man uppleva mer ”outforskade” territorier. Därför har vi listat de länder i Karibien som minst svenskar reser till – skynda hit innan charterbolagen gör det. 

Sydostasien: Minst bokade länder bland svenskar

Kariben: Minst bokade destinationer bland svenskar

(Enligt bokningsstatestik från resesöksajten Skyscanner som avser alla bokningar under 2015 fram tills den 18 oktober i år.)

1. Anguilla

Den platta lilla ön är ett brittiskt utomeuropeisk territorium i östra Karibien och är okänd mark för många. Huvudön omges av ett flertal obebodda öarna som omges av fina korallrev med en stor variation av marina arter. De största näringarna utgörs av fiske och lyxturism, men trots det är Anguilla mer än bara all inclusive och är inte helt uppslukad av kommersialism. Hit kommer man dock främst för att njuta av långsträckta och kritvita sandstränder, fantastisk dykning och iskalla drinkar under den varma karibiska solen. 

5 doldisar i Västindien – hit reser minst svenskar
Att slappna av på stranden är ett av Anguillas största nöjen.

2.  Saint Kitts och Nevis 

Är två vulkanöar som liksom Anguilla ingår i bandet av små öar som skiljer av Karibiska havet mot Atlanten i öst. Saint Kitts är ett vanligt stopp bland stora kryssningsfartyg men bortom kryssningshamnen i Basseterre och den livliga och färgglada bargatan ”The Strip” i Frigate Bay finns orörda stränder, djupa regnskogar och historiska sevärdheter som den gamla militäranläggningen Brimstone Hill som är utnämnt till ett världsarv av Unesco. 

5 doldisar i Västindien – hit reser minst svenskar
Long Haul Bay beach, Nevis. I bakgrunden syns systerön St Kitts.
5 doldisar i Västindien – hit reser minst svenskar
I Basseterre finns ett flertal shoppinggalerior, ett givet stopp för många som anländer till ön med kryssningsfartyg.

3. Haiti 

Kan man verkligen resa till Haiti på semester? Svaret är ett ”nja” som för tillfället lutar mer mot nej än ja men som snart kan vara på väg att tippa över till den andra sidan.

Landet som delar ö med Dominikanska republiken har länge plågats av utbredd fattigdom och hög brottslighet. Kidnappningar, mord och naturkatastrofer utgör även en risk. Det politiska läget är instabilt och för närvarande pågår en koleraepidemi i landet.

Men det finns en annan sida av landet som har fått smeknamnet ”Antillernas pärla”. Den sidan inkluderar ofördärvade landskap kantade med orörda stränder, en mångfacetterad och unik kultur och växande  volontärturism. 

Det svenska utrikesdepartementet avråder från alla icke nödvändiga resor till Haiti men både USA:s och Storbritanniens motsvarigheter har uppdaterat sina reseråd. Men man varnar för bristen av vårdinstanser och avråder  från att resa i vissa områden i huvudstaden Port-au-Prince. Dessutom har landet en uttalad satsning för att öka turismen och flera internationella hotellkedjor som Marriott och Best Western har nyligen investerat i nya hotell i landet. Så om du vill slippa svenskar på resan och dessutom uppleva ett unikt land som få har besökt, kan Haiti vara ett alternativ att överväga. 

5 doldisar i Västindien – hit reser minst svenskar
En traditionell haitisk fiskebåt vilar på det grönblå vattnet.
5 doldisar i Västindien – hit reser minst svenskar
Varför inte upptäcka det vackra bergiga landskapet och bergskedjan Chaîne de la Selle med cykel eller under en vandring?

4.  Brittiska Jungfruöarna

Brittiska Jungfruöarna består av ett 60-tal öar som tillsammans utgör en av världens främsta seglingsdestinationer. Andra höjdpunkter är vandringslederna i Sages Mountain nationalpark och ett besök på något av de anrika romdestillerierna. Även om få svenskar besöker nationen så kommer du dock inte vara ensam turist ­– Brittiska Jungfruöarna har nämligen flera besökare om året än vad de har invånare. 

5 doldisar i Västindien – hit reser minst svenskar
Otroligt vackra The Baths, St Gorda Beach är ett måste på Brittiska Jungfruöarna. Stora stenbumlingar formar tidvattenpooler, tunnlar och grottor att utforska området bjuder även på bra snorkling.
5 doldisar i Västindien – hit reser minst svenskar
Anegada, Brittiska Jungfruöarna. Med ett 60-tal öar att utforska är båt ett utmärkt sätt att ta sig runt på.

5. Karibiska Nederländerna

Har du hört talats om Bonaire, Sint Eustatius eller Saba? De tre små öarna är en del av Nederländerna och tillsammans utgör de BES-öarna eller Karibiska Nederländerna med andra ord. Dykning är stort på samtliga öar och vattensporter som vindsurfing är stora dragplåster på Bonaire och Sint Eustatius.  

5 doldisar i Västindien – hit reser minst svenskar
Att besöka den lilla vulkaön Saba är ett trevligt äventyr. Hit tar du dig bäst med båt eller flyg från närliggande St. Maarten.
5 doldisar i Västindien – hit reser minst svenskar
Kristallklara vatten utanför Bonaire. Dykning är stort på samtliga BES-öarna.

Insidertipset: Västindiens bästa rombarer

Ljuvligt öliv på Koh Lipe i södra Thailand

Filippinerna – båtluffa bland Robinsonöar


Text: Johanna Jackson • 2015-11-20
HaitiSaint Kitts och NevisKaribienListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen