Annons
Annons
Foto: Istock.

Foto: Istock.

Restips

De är USA:s 10 minst besökta delstater

Vill du uppleva delar av "det riktiga USA" där få turister vandrat? Här är delstaterna med minst antal årliga turister och varför du borde åka dit.

Text: Johanna Jackson • 2016-09-23 Uppdaterad 2021-06-23

USA är ett stort land och med 50 delstater och tusentals städer och byar finns det garanterat platser kvar att upptäcka även för den mest frekventa USA-resenären.

Men var ska man åka om man verkligen vill komma bort från turistmassorna? Genom att ta del av besöksstatistik för 2015 från de olika delstaternas turistbyråer fick den amerikanska sajten Thrillist fram vilka stater som har minst antal årliga besökare. Siffrorna som presenteras gäller för både nationella och internationella turister. 

De är USA:s 10 minst besökta delstater

Nummer 10: North Dakota

Årliga besökare: 24 miljoner 

Största stad: Fargo

Varför du borde resa hit: North Dakota har 63 nationella vildmarksreservat (vilket är flest bland samtliga stater). Här kan du se bland annat albino-bisonoxar, präriehundar och vilda hästar. College-hockey är också en stor grej i delstaten så missa inte att boka in en match under ditt besök. 

De är USA:s 10 minst besökta delstater
Vit sandstrand vid Biloxi.

Nummer 9: Mississippi

Årliga besökare: 22 miljoner

Största stad: Jackson

Varför du borde resa hit: Förutom de vidsträckta stränderna i kuststäderna Biloxi och Gulfport är delstatens rika musikhistoria en anledning att åka hit. Bege dig till Elvis födelsestad Tupelo och ta del av stadens betydelsefulla jazz- och bluesarv. 

De är USA:s 10 minst besökta delstater
Providence.

Nummer 6: Rhode Island

Årliga besökare: 19.2 miljoner besökare 

Största stad: Providence

Varför du borde resa hit: Lilla Rhode Island är känt som havsstaten och bjuder på över 6 mil av kust. Besök ståtliga och historiska herrgårdar eller sommarfestivalen WaterFire då Providences gator fylls med artister, musiker, gatuförsäljare och foodtrucks.

USA-quiz: Kan du identifiera alla USA:s stater på en karta?

De är USA:s 10 minst besökta delstater
Nationalmonumentet Scott Bluff.

Nummer 7: Nebraska

Årliga besökare: 19.1 miljoner

Största stad: Omaha

Varför du borde resa hit: Nebraska rymmer ödsliga prärier, djupa floddalar och charmiga amerikanska småstäder som Seward, som är känt för sitt påkostade nationaldagsfirande och Valentine där så kallad “tubing” (att åka ner för en flod i gummiringar) är en populär aktivitet nära staden. 

Sevärdheter i delstaten inkluderar konstprojektet Carhenge, nationalmonumentet Scott Bluffs som brukade vara en anhalt längs nybyggarleder, Chimney Rock som är formad som en hög spira som sträcker sig upp mot himmelen och Agate Fossil Beds där man kan bevittna kvarlevor från dinosaurier.

De är USA:s 10 minst besökta delstater
Svenska museet i Swedesburg. Foto via Creative Commons.

Nummer 6: Iowa

Årliga besökare: 16 miljoner

Största stad: Des Moines

Varför du borde resa hit: Iowa har många sjöar och floder så båtlivet är starkt i delstaten. Besök en speedwaybana, gå på ett mikrobryggeri eller besök den årliga jordbruksmarknaden som hålls i augusti. Besöker du delstaten på vintern är en skidresa till Sundown Mountain en möjlig aktivitet. Eller varför inte vandra i de svenska utvandrarnas fotspår och besöka svenskbyggden Swedesburg?

USA:s svenskbygd – i utvandrarnas fotspår

De är USA:s 10 minst besökta delstater
Babcock State Park i West Virginia.

Nummer 5: West Virginia

Årliga besökare: 15.2 miljoner

Största stad: Charleston

Varför du borde resa hit: Lonely Planet kallar West Virginia för en av USA:s sötaste delstater. Förutom att ha flertalet speedwaybanor och en hög andel av USA:s strippklubbar bjuder West Virginia, som har fått en stämpel på sig att vara en “Redneck state” dessutom på bra möjligheter för friluftsliv. Två exempel är cykling längs North Fork Mountain Trail eller forsränning i floden Gauley.

De är USA:s 10 minst besökta delstater
Småstaden Woodstock i Vermont.

Nummer 4: Vermont

Årliga besökare: 12.8 miljoner

Största stad: Burlington

Varför du borde resa hit: Skidor, lönnsirap och massor med destillerier och mikrobryggerier. I pittoreska Vermont kan du kombinera fartfyllda aktiviteter med gastronomiska upplevelser. 

De är USA:s 10 minst besökta delstater
Two Medicine Lake i nordvästra Montana.

Nummer 3: Montana    

Årliga besökare: 11 miljoner

Största stad: Billings

Varför du borde resa hit: Det är ett under att så få människor besöker Montana – en av USA:s vackraste delstater. Res hit för spektakulär vildmark, cowboyromantik och sanslöst vackra berg. 

Cowboyromantik i USA:s vackraste deltstat

De är USA:s 10 minst besökta delstater
Surrealistiska Grand Prismatic Springs i Yellowstone.

Nummer 2: Wyoming

Årliga besökare: 10.1 miljoner

Största stad: Cheyenne

Varför du borde resa hit: Två anledningar: Den lyxiga skidorten Jackson Hole som har några av landets högsta och brantaste backar och nationalparken Yellowstone som ofta rankas som en av USA:s bästa och där du förutom fantastiska naturfenomen även kan se vildliv som bisonoxar och grizzlybjörnar.

18 surrealistiska platser du måste uppleva innan du dör

De är USA:s 10 minst besökta delstater
Rehoboth Beach, Delaware.

Nummer 1: Delaware

Årliga besökare: 7.3 miljoner

Största stad: Wilmington 

Varför du borde resa hit: USA:s näst minsta delstat är den minst besökta. Men dess närhet till New York (drygt fyra timmar bort med bil) gör den till ett perfekt utflyktsmål för den som vill njuta av stränder, charmiga småstäder och skattefri shopping. 

Louisiana: Roadtrip mot Söderns hjärta

Resebarometern 2016: Svenska folkets resvanor avslöjas

Amerikaner tycker till om surströmming, Stockholm och Kronprinsessan Victoria


Text: Johanna Jackson • 2016-09-23
RestipsUSAListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top