SeaWorld stoppar nu uppfödningen av späckhuggare. Foto: Getty Images

SeaWorld stoppar nu uppfödningen av späckhuggare. Foto: Getty Images

Nyhet

Efter massiv kritik: Nu stoppas uppfödningen av späckhuggare

Efter år av kritik så stoppar SeaWorld äntligen uppfödningen av späckhuggare. Nu slipper fler generationer att lida i fångenskap.

Text: • 2016-03-18

Under torsdagen meddelade SeaWorld att de omedelbart stoppar uppfödningen av späckhuggare. Generationen som finns på deras anläggningar förblir den sista.

Det var efter CNN-dokumentären “Blackfish”, från 2013, som kritiken kring späckhuggarna på SeaWorld exploderade. Dokumentären visar hur de späckhuggare som lever i fångenskap blivit apatiska och aggressiva mot människor. Däribland Tilikum som varit inblandad i tre människors död.

Ett år efter dokumentären gick SeaWorld ut med att de skulle bygga om sina anläggningar, och bassängerna blev större. Men kritiken fortsatte växa mot företaget och mellan 2014 och 2015 föll företagets vinster med 84 procent, skriver The Guardian.

Tre år efter att dokumentären kom ut väljer nu SeaWorld att helt stoppa uppfödningen av späckhuggare. Dock kommer den generation som finns på deras anläggningar inte släppas, med anledning av att de inte kommer överleva ute i det fria. 

Vägen till förbudet

24 februari 2010: SeaWorlds tränare Dawn Brancheau dödas av Tilikum, en av spÙ�ckhuggarna.
Januari 2013: CNN-dokumentären “Blackfish” premiär på Sundance.
Juli 2013: “Blackfish” släpps nationellt.
December 2013: SeaWorlds besöksantal faller med fem procent vid slutet av året.
2 december 2014: Orca Amaya föds på SeaWorld i San Diego och är för närvarande den yngsta späckhuggaren på SeaWorld.
December 2014: Besöksantalet på SeaWorld i San Diego minskar med 17 procent jämfört med 2013. Aktierna har hittills fallit med 51 procent sedan “Blackfish” kom ut. VD:n Jim Atchinson avgår.
Mars 2015: Tidigare SeaWorld-tränaren John Hagrove släpper en bok, där han fördömer SeaWorlds behandling av späckhuggare.
5 okt 2015: California Coastal-kommissionen säger att de kommer bara att godkänna SeaWorlds renoveringsplan om nöjesparken slutar med uppfödning i fångenskap.
6 november 2015: Kongressledamoten Adam Schiff introducerar ORCA-lagen för att stoppa uppfödning av späckhuggare i fångenskap.
9 november 2015: SeaWorld meddelar att de stoppar sina föreställningar med späckhuggare.
25 februari 2016: SeaWorld medger att de tvingat anställda att infiltrera och spionera på djurrättsaktivistgrupper.
9 mars 2016: SeaWorld meddelar att späckhuggaren Tilikum är döende.
17 mars 2016: SeaWorld stoppar uppfödningen av späckhuggare omedelbart och sÙ?ger att denna generation av valar kommer att vara den sista.

Källa: The Guardian

Djurrättsorganisationen: Här är världens 10 grymmaste turistattraktioner

11 platser där djuren har tagit över

”Är era akvarier fyllda med tårar från späckhuggare? ”


Text: • 2016-03-18
NyhetUSADjur & natur

Scroll to Top