Annons
Annons
Text: Martin Gelin. Foto: Malin Fezehai. Illustration: Thomas Molén.

Text: Martin Gelin. Foto: Malin Fezehai. Illustration: Thomas Molén.

Restips

Guide: Montana, USA

Vagabonds guide till Montana, USA.

Text: Redaktionen • 2016-01-14 Uppdaterad 2021-06-23

Snabbfakta Montana

Invånare: 1 miljon.
Största stad: Billings, 162 000 invånare (huvudstaden Helena har 76 000 invånare).
Visum: turistvisum krävs alltid för resor till USA, men är lätt att få. Ansök när du bokar resan.
Tidsskillnad: – 8 timmar.
Bästa tid att resa: juni–okt.
Högsta berg: Granite Peak, 3 904 m ö h.

Resa dit

Bozeman och Billings har de två största flygplatserna i Montana, men Missoula är en trevligare stad och ligger närmare Whitefish och Glacier Park. Flera direktflyg går dagligen från Chicago, med bland annat Delta och United, för 1 000 – 3 000 kr beroende på när man bokar. SAS flyger direkt till Chicago från Stockholm och Köpenhamn för 4 000–5 000 kr. Det går även inrikesflyg till Missoula från bland annat Denver, Los Angeles, Seattle, Salt Lake City, Las Vegas och Atlanta. Det är drygt 2 timmars bilresa från Missoula till Whitefish, men bil-vägen dit är spektakulär.

Ta sig runt

Montana är så stort att den som vill se hela delstaten kan behöva flyga mellan öst och väst, men annars är naturen som omger bilvägarna och tåglinjen här fantastisk. Tåg med Amtrak går från Whitefish genom hela den norra delen av delstaten. Bil är ett måste för att ta sig runt. Hyrbil från 30–40 dollar/dygn och uppåt.

Bo

The Lodge at Whitefish Lake (lodgeatwhitefishlake.com). Rustik lyx vid Whitefishsjön, med uppvärmd utomhuspool och en egen båthamn där man kan hyra kajak eller segelbåt för en tur runt sjön. Rum från 180 dollar.

Stillwater Mountain Lodge (stillwatermtnlodge.com). Charmig stuga med rum för stor familj och en separat studio bredvid med egen ingång. Beläget i skogen utanför Whitefish, för den som vill ha fullständig lugn och ro. Hela stugan kostar 155 dollar/natt, med bra rabatter för veckopriser.

Many Glacier Hotel (glaciernationalparklodges.com). 100 år gammalt, klassiskt hotell i alpin stil. Ett av få hotell som är beläget inne i själva nationalparken. Försök att boka ett av rummen med utsikt över sjön. Rum för 140–200 dollar.

Belton Chalet (beltonchalet.com). Historiskt, femstjärnigt hotell, precis vid västra infarten till Glacier National Park. Den franska hotellrestaurangen är en av de bästa i trakten. Har även ett fint spa och akustisk livemusik flera kvällar i veckan. Rum från 175 dollar.

Whitefish Hostel (whitefishhostel.com). Billigare alternativ mitt inne i Whitefish. Ett pittoreskt hostel med delade rum och ett trevligt kafé. 35–40 dollar/natt.

 

Guide: Montana, USA
Spegelblanka sjöar och perfekt stillhet i Glacier National Park

Äta

Tupelo Grill, 17 Central Avenue. Veteranen bland finkrogarna i Whitefish, med amerikansk cajun- och sydstatsmat.

Pescado Blanco, 235 1st Street. Utmärkt restaurang i Whitefish, som kombinerar gammaldags mexikanska rätter med Klippiga bergens egen mexikansk-amerikanska tradition – som bisonen-chilada och älgchorizo.

Loula’s, 300 2nd Street East. Sympatiskt frukost- och brunch-ställe där Whitefishs yngre folk dricker lite för många bloody marys på helgerna.

Hops Downtown Grill, 121 Main Street. Pub i Kalispell, grannstaden till Whitefish, med över 100 mestadels lokala ölsorter och smarriga hamburgare.

Missa gärna!

Vintermånaderna. Här finns visserligen många av USA:s bästa skidbackar, men vintrarna kan också bli brutalt kalla, med 40–50 minusgrader på nätterna och flera meter snö. Vill man se den storslagna naturen så är sommaren och den tidiga hösten bäst, juni–okt.

Missa inte!

Morgnarna. Montana är som allra mest magiskt precis innan solen går upp, när dimman ligger som tjock ull över bergstopparna och de spegelblanka sjöarna. 

 

Guide: Montana, USA
Dimman ligger tät över Montanas kullar när hösten är på väg.

3 sevärdheter i Montana

1. Big Sky. En av de mäktigaste naturupplevelserna i Montana. Har delstatens bästa skidåkning på vintrarna men är allra vackrast på sommaren. Nära till de varma källorna i Yellowstone.

2. Great Falls. Precis i brytpunkten mellan bergen och prÙ�rien ligger charmiga Great Falls, som får sitt namn från de fem stora vattenfall som möts här, i Missourifloden. Staden är full av historiska byggnader och har ett populärt museum för upptäckarna Lewis & Clark.

3. Glacier National Park. En av USA:s största och mest häpnadsväckande nationalparker, med spegelblanka sjöar, majestätiska bergstoppar och glaciärer. En cykeltur uppför bergen är minnesvärd. 

Cowboyromantik i USA:s vackraste deltstat

51 saker du inte får missa i USA


Text: Redaktionen • 2016-01-14
RestipsUSAGuide

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen