Historiska kullar, gårdar och vinkällare som producerar eller säljer Champagne räknas numera in bland Unescos 1,022 världsarv. Foto: Thinkstock.

Nyhet

Champagne blir världsarv

Vinmakare i Champagne, Frankrike har haft anledningar att korka upp i helgen. FN-organet Unesco har nämligen gett vingårdar och tillverkningsplatser i regionen världsarvsstatus.

Text: Johanna Jackson • 2015-07-06

FN-organet som utser världsarven sitter just nu i ett möte som pågår fram till den 8 juli. Under mötet ska de ta ställning till 36 nya förslag på världsarv och redan nu har 27 nya platser i världen tilldelas den speciella statusen.

Bland de 27 nya världsarven finns bland annat de romerska ruiner i turkiska Ephesus, vissa delar av pilgrimsleden El Camino de Santiago och Jamaicas grönskande Blue and John Crow Mountains som är hem åt endemiska djur och växtarter och var en tillflyktsort för människor som flydde undan slaveri under kolonialtiden.

Champagne blir världsarv
Moët & Chandons orangeri på Avenue de Champagne i Epernay. Foto: Wikimedia.

I Champagne, är det särskilda historiska produktionsplatser, gårdar och champagnehus i distriktet som har tilldelats statusen. Bland annat Hautvillers  ­– där Dom Pérignon sägs ha uppfunnit jäsningsprocessen lade grunden till det bubblande vinet och Avenue de Champagne i Épernay – även känt som “champagnens huvudstad”.  

Förutom Champagne fick även särskilda odlingar i Bourgogne statusen.

Frankrikes president François Hollande kommenterade utmärkelserna och sa att de var “ett tecken på internationellt erkännande av dessa regioners exceptionella kulturarv och visar mångfalden och vitaliteten i dessa marker som är vårt lands rikedom”, enligt™�The Guardian.

Så nu finns det alltså ytterligare en anledning till att åka på vinresa till Frankrike! (Inte för att man behövde flera, men ändå). 

Du som läste det här kanske även är intresserad av:


Text: Johanna Jackson • 2015-07-06
Nyhet

Scroll to Top