Annons
Annons
En bil på Bixby Bridge, Monterey. Lerraset ligger drygt 6 mil söder om Monterey. Foto: Istock.

En bil på Bixby Bridge, Monterey. Lerraset ligger drygt 6 mil söder om Monterey. Foto: Istock.

Nyhet

Delar av kända vägsträckan Highway 1 förstörd

Ett massivt lerras har begravt delar av den populära kustvägen Highway 1 i Kalifornien. I dagsläget är det oklart när vägpartiet, som ligger nära det natursköna området Big Sur, kommer att öppna igen.

Text: Johanna Jackson • 2017-05-29 Uppdaterad 2021-06-23

Highway 1 är en smått legendarisk vägsträcka som sammanlänkar Los Angeles och San Francisco. Vägen slingrar sig genom dramatiska landskap och är en populär rutt för turister. 

Men nu har en del av vägen blivit otillgänglig på grund av ett lerras. Det rör sig om ett dryg 600 meter långt vägparti mellan orterna Ragged Point och Gorda som nu alltså har begravts av jord och lera. 

Jordskredet är inte det första som omformat Kaliforniens landskap. Enligt den amerikanska nyhetssajten NPR har liknande jordskred och ras blivit allt vanligare i delstaten och i år har incidenter varit särskilt frekventa på grund av en vinter med mycket regn och snö. Däremot är lerraset utanför Big Sur ovanligt stort. Susana Cruz är talesperson för Kaliforniens trafikdepartement. Till nyhetsbyrån AP säger hon att raset är det största i delstatens historia.

Normalt tar det en dryg halvtimme att köra mellan orterna Ragged Point och Gorda. Men efter raset tar det cirka 4 timmar att ta sig mellan dem båda, enligt Washington Post.

Highway 1. Med bil från Los Angeles till San Francisco

6 Roadtrips i sommar-Europa

Den här minimala husvagnen går att förvandla till en båt


Text: Johanna Jackson • 2017-05-29
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top