Annons
Annons
Bil fotad ovanifrån som kör på en kustväg

Roadtrips med elbil? Två av redaktionens trendspaningar kombinerade. Foto: GettyImages

Nyhet

Den stora resetrenden 2022 – redaktionen spekulerar

Vad tror och hoppas vi om reseåret 2022? Vagabonds redaktion har skådat i kristallkulan och här är våra spekulationer.

Text: Redaktionen • 2022-01-06 Uppdaterad 2022-01-07

Tåget och bilen

Fredrik Brändström, chefredaktör

Nästa år startar nya nattågslinjer från Sverige ut i Europa, vilket jag tror kom­ mer leda till att fler kommer att våga välja tåget som alternativ på utlandssemestern. Vi har även sett ett uppsving för bilsemestrande under pandemin, och nästa sommar tror jag många kommer att vilja ge sig iväg på en längre roadtrip i Europa.

Är du nyfiken på att tågluffa eller har du redan planer på att dra iväg? Kolla in vår senaste stora guide till Europas nattåg. Vi listar de mest användbara nattågen och ger tips på hur du bokar.

Tåg som står inne på tågstationen och personer som går mot det.
Tågresandet försätter att öka i popularitet. Foto: GettyImages

Kanarieöarna peakar

Per J Andersson, redaktör

Fortfarande är det lite krångligare att resa långt bort på grund av kvardröjande corona­-restriktioner. Så i minst ännu ett år kommer Sverige och resten av Europa att övertrumfa resten av världen. Tror också att Kanarieöar­na kommer att peaka. Och att allt fler väljer bort de överexploaterade turistghettona och istället hyr en bil och kör runt för att uppleva det genuint kanariska.

Vill du passa på och öluffa mellan Kanarieöarna har vi guiden för dig, fullspäckad med tips på saker att göra på öarna och hur du reser mellan dem.

Person som dyker ner i vattnet.
Kanarieöarna och Europa kommer ligga i topp bland svenska resenärer, tror Vagabonds redaktör Per J Andersson. Foto: GettyImages

Ett laddat Europa

Karin Wimark, redaktör

Uppleva mer på el! Hyra eller köra egen elbil på semesterresan tror jag blir alltmer populärt, vilket går hand i hand med trenden att resa långsamt. Hur kommer Europa att ändras när man måste ladda bilen var 40:e mil? Och vad växer upp kring laddplatserna? Dessutom tror jag att vi ser allt fler elcyklar – perfekt för den som inte är elitcyklist och vill komma lite längre. Korsika har laddstolpar för elcyklar runt hela ön och det är bara en tidsfråga innan det finns på fler ställen.

Tips! En roadtrip genom Tyskland går visserligen snabbt via motorvägen, men det finns roligare sätt att spendera biltiden på. Tyskland är fullt av temavägar som samlar allt från sagolika slott, till vingårdar, romantiska byar och grönskande alléer. Läs artikeln här!

Person lutar sig mot bilen med mobil i handen medan bilen laddas.
Hur kommer elbilen, laddningen och laddstationerna påverka vårt resemönster? Foto: GettyImages

Ökat medvetande

Marcus Westberg, skribent & fotograf

Jag hoppas att det blir en ökad medvetenhet kring resande och dess konsekvenser. Turistindustrin är både en bidragande orsak och en möjlig lösning till många av våra största miljö och naturproblem. Ohejdat resande får ofta katastrofala följder. Samtidigt finns det delar av världen, bland annat i Afrika, där många naturområden enbart finns kvar tack vare naturturism. Det där är en svår balansgång, och om det är något jag önskar så är det att fler funderar ordentligt på om deras resande gör mer skada eller nytta. Leta gärna upp projekt eller företag som stöttar lokala samhällen och naturskydd och lägg dina pengar där. Det gäller för övrigt Sverige i lika hög grad som Sydafrika.

Ut och vandra

Sofia Zetterqvist, reporter

Vandringsresor! Till Österrike, Norge, Spa­nien för att bara nämna några. Vandring har fått ett uppsving under pandemin och jag gissar att åtminstone en del av dem som testat blivit vandringsfantas­ter på riktigt. Tycker mig också förstå att det är ovanligt många som är sugna på att bestiga ett väldigt högt berg!

Vill du ha lite inspiration? Kolla in våra tips om äventyrliga vandringsleder i Europa.

Person med ryggsäck sitter på en sten och ser ut över havet

Lokalt och schysst

Helle Kikerpuu, webbredaktör

Det här med att sprida ut sig har blivit ett slags mantra under pandemin, men för resebranschen kan det vara positivt att hålla fast vid även efter pandemin. Massturismen i Barcelona, Venedig och Dubrovnik är varken bra för lokalbor eller resenärer. Upptäck nya platser och var en medveten turist på plats – även på de turisttäta resmålen kan man göra schyssta val genom att välja lokalt ägda hotell, lokala restauranger och butiker istället för internationella kedjor. På så sätt stannar pengarna på platsen.

Det verkar som att fler och fler vill resa på ett schysstare sätt och jag hoppas det är framtiden. Men samtidigt jag är lite orolig för en negativ trend den närmaste tiden där oro och restriktioner får resenärer att välja de internationella all inclusive-komplexen framför hållbara alternativ. Det kan rent av vara dödsstöten för de lokala, familjeägda ställena som trots allt lyckats överleva så här långt.

Kvinna går på en gata och ser uppåt.
Massturismen är så ute. Trenden är schyst resande på alla nivåer, från val av destination till val av hotell. Foto: GettyImages

Korttidsboende i nytt land

Karin Wallén, reporter

Att att ta med jobbet utomlands och jobba på distans. Nu när de digitala sätten att kom­municera och jobba ihop har satt sig har det blivit betydligt lättare att jobba hemifrån, från sommarstugan – eller från utlandet. Det här kan bli ett sätt att förlänga utlandssemestern och stanna längre på en plats. Det kan också vara bra från hållbarhetssynpunkt – att göra färre resor men vara borta längre.

Apropå det, missa inte vår Intervju med Svt:s Husdrömmar-Marie där hon tipsar om vad man ska tänka på vid husköp i Italien.

Två personer sitter framför varandra med en liten by i bakgrunden.
Prova på att bo och jobba utomlands under 2022? Foto: GettyImages

Text: Redaktionen • 2022-01-06
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top