Annons
Annons
Resenärer på flygplats i Thailand

Vad gäller vi inresa till Thailand när det kommer till sjukförsäkring? Vi reder ut det. Foto: GettyImages

Nyhet

Det här gäller för sjukförsäkringen vid resa till Thailand

Många har kontaktat oss på Vagabond och undrat hur man ska kunna resa till Thailand när de kräver sjukförsäkringar som täcker covid-19 . Här är svaret!

Text: Helle Kikerpuu • 2021-11-02 Uppdaterad 2021-11-03

Efter att flera läsare hört av sig till oss på Vagabond med frågor om de thailändska myndigheternas krav på sjukförsäkringar för covid-19 har vi luskat i saken bland några av Sveriges största försäkringsbolag.

Vid inresa till Thailand ska man uppvisa en sjukförsäkring som ”uttryckligen täcker behandlings- och sjukvårdskostnader i samband med covid-19, med minsta täckning på 50 000 USD”.

Många har ställt sig frågande till det höga beloppet och om detta täcks av en vanlig reseförsäkring?

– Vi har ett reseförsäkringsintyg som gäller i hela världen och för alla typer av sjukdomar, alltså även sjukdom orsakad av covid-19. Vi har inget maxbelopp på ersättningen, vare sig det gäller sjukdom eller olycksfall. Intyget är skrivet på engelska. Vi nämner dock inte covid-19 specifikt, säger Håkan Franzén, försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Inte heller på Länsförsäkringar har man ett tak för beloppet.

– Våra reseförsäkringar ersätter nödvändiga och skäliga vårdkostnader på grund av akut sjukdom eller olycksfall, inklusive covid-19. Vi har inte något beloppstak för vårdkostnader, varför 50 000 USD ryms inom vårt åtagande, säger Ola Kallemur på Länsförsäkringars kommunikationsavdelning.

På If Skadeförsäkring poängterar vikten av att UD inte avrått från resa.

– Om man ska resa till ett land som kräver intyg på reseskydd som gäller vid sjukdom, inklusive covid-19, kan vi utfärda ett reseintyg för covid-19. Detta gäller endast om man reser till ett land som UD inte avråder svenskar att åka till, säger Jessica Hjälmered, presschef If.

Att resenärer varit fundersamma gällande sjukförsäkringen intygar Håkan Franzén på Trygg-Hansa om.

­– Vi har haft kontakt med några Thailandsresenärer och det verkar som att vårt standardintyg fungerar. Däremot så har vi fått signal från ett par kunder som varit i kontakt med någon typ av serviceföretag för visum och reseintyg och de har ställt detta krav – alltså inte ambassaden, säger Håkan Franzén.

Men det är de thailändska myndigheterna som ställt dessa krav. På ambassadens hemsida finns dessutom en blankett med all information man behöver inför en resa till Thailand.

Kontakta ditt försäkringsbolag

Planerar du en resa till Thailand och är osäker? Kontakta ditt försäkringsbolag för att se vad som gäller – bland annat täcks inte tiden under karantän av försäkringsbolag.

Läs mer: Resandet ökar – dags att se över din reseförsäkring


Text: Helle Kikerpuu • 2021-11-02
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen