Annons
Annons
Ståplatser på flyget skulle kunna öka passagerarkapaciteten med 40 procent. Foto: Thinkstock.

Ståplatser på flyget skulle kunna öka passagerarkapaciteten med 40 procent. Foto: Thinkstock.

Nyhet

Flygbolaget vill införa ståplats: Krymper benutrymmet med 20 centimeter

Ett kinesiskt flygbolag kan bli det första att införa ståplatser på flyget. Frågan har även drivits av Ryanair men nu ser det ut som att det kinesiska bolaget Spring Airlines kan hinna före.

Text: Johanna Jackson • 2015-02-05 Uppdaterad 2021-06-23

Flygbolaget lyfte frågan redan 2009 och då jämförde bolagets vd Wang Zhenghua en flygresa med att åka buss.

– För ett billigare pris borde passagerare ha möjlighet att gå ombord på ett plan som man går på bussen … inget incheckat bagage, ingen mat, inget vatten, sa han då enligt The Telgraph.

Till skillnad från Ryanair som hakade på idén ett år senare, så menar Spring Airlines att säkerhetsbälten fortfarande behövs. Något som Ryanairs vd Micheal O’Leary ifrågasatte vid den tiden.

– Ett plan är som en nedrans (bloody) buss med vingar. Om ett plan kraschar, Gud förbjude, så kommer ett säkerhetsbälte inte att rädda dig. Du behöver inte säkerhetsbälte på Londons tunnelbana och du behöver inte säkerhetsbälte på tåg som kör i 200 kilometer i timmen, och om de kraschar så är du död.

Flygbolaget vill införa ståplats: Krymper benutrymmet med 20 centimeter
“Skyrider”. Foto: Aviointeriors.

Stolarna på bilden kommer från den italienska firman Aviointeriors och ger en insikt på hur ståstolar kan komma att se ut om de skulle införas, just denna variant skulle innebära 20 centimeter mindre benutrymme från standardutrymmet som brukar vara mellan 75 och 80 centimeter. Genom att införa ståplatser uppskattar Spring Airlines vd att flygbolaget skulle kunna öka sin passagerarkapacitet med 40 procent.

Att öka passagerarantalet medför dock vissa problem ur ett säkerhetsperspektiv, till exempel finns det stränga regler på hur lång tid det får ta att evakuera ett flygplan, enligt Aftonbladet.

Den irländska flygsäkerhetsmyndigheten satte också stopp för Ryanairs planer på grund av säkerhetsfrågor men nu drivs frågan av kinesiska Spring Airlines som hoppas på att kunna införa de nya stolarna. Om, och vilket lågprisbolag som blir först återstår att se. 

Missa inte!

 


Text: Johanna Jackson • 2015-02-05
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top