Annons
Annons
Bildunderlag: Google Maps.

Bildunderlag: Google Maps.

Nyhet

Förlorad stad funnen i Honduras

Arkeologer har hittat ruinerna av en förlorad civilisation i Honduras djungel.

Text: Johanna Jackson • 2015-03-08 Uppdaterad 2015-03-08

Forskningsteamet som leddes av den amerikanska arkeologen Chris Fisher gjorde upptÙ�ckten då de var på jakt efter den legendariska “Apgudens stad” eller “Vita staden”.

Jakten på Apgudens stad har pågått sedan början av förra seklet och över 200 arkeologiska expeditioner har inletts för att hitta staden.  

Nu har man funnit ruinerna av minst en stad i den avlägsna dalen La Mosquitia i östra Honduras efter att en kartläggning med flyg visat tecken på ruiner i området 2012. Enligt National Geographic kan det röra sig om två närliggande systerstäder som har varit oberörda i mer än 600 år.

– Till och med djuren betedde sig som om de aldrig sett människor förut, säger Fisher till tidningen The Guardian.

Förutom ruinerna efter hus, trädgårdar, odlingar och en pyramid hittade teamet 52 artefakter. Föremålen som forskarna daterar till mellan år 1 000 och 1 400 föreställer bland annat halvmänniskor i sten och tros ha använts som begravningsgåvor.

Det är också föremålen som gör att forskarna tror sig ha hittat resterna av en tidigare oupptäckt kultur, som skiljer sig från Mayakulturen och som man knappt vet någonting om  – arkeologer har inte ens ett namn för den.

Man vet heller inte om det är just Apgudens stad man har hittat eller inte, för att få veta det måste man forska mer om området och det är något som kan ta tid.

– Problemet med arkeologi är att det tar lång tid att få saker gjort, det kan ta ett årtionde om vi jobbar intensivt, men då vet vi lite mer, säger Chris Fisher. 

Källa: Aftonbladet.

Missa inte!

Honduras och frestelsernas öar
Sydamerika 25-i-topp


Text: Johanna Jackson • 2015-03-08
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top