Annons
Annons

1353284.jpg

Nyhet

Nu kan du köpa förorenad luft från Peking på burk

Vad som började som ett skämt för entreprenören Dominic Johnson-Hill utvecklades till en framgångsrik affärsidé. Med bas i sin butik i Peking säljer han burkar med förorenad luft från staden till hela Kina.

Text: Johanna Jackson • 2016-11-01 Uppdaterad 2021-09-15
Annons

Peking är känd för sin smutsiga luft och smog som ofta ligger som en grå hinna över staden. Enligt en studie från University of Berkeley som publicerades i 2015 uppskattade forskare att 1,6 miljoner människor om året, eller i snitt 4 000 människor om dagen, dör i sjukdomar relaterade till den dåliga luften. På grund av detta är det kanske inte så konstigt att det finns en marknad för “frisk luft” i Kina. För priser så höga som 880 kronor per flaska går det nämligen att köpa luft från bland annat Island, Kanada och Skottland, enligt The Telegraph.

Men istället för att ge sin in på marknaden av frisk luft gjorde Dominic Johnson-Hill alltså det motsatta och började sälja smog. Varje burk av “Bejing Air” säljs för cirka 3 pund styck – vilket motsvarar ungefär 33 kronor – och innehåller “kväve, syre och lite andra grejer.” 

Johnson-Hill säljer luften både från sin butik Plastered 8 i Peking och på internet. Och hittills har luften gjort succé. Till Ruptly TV säger han att försäljningen tog fart på riktigt när han lanserade burkarna på internet och att han får in hundratals beställningar dagligen.

­– Jag fick precis en förfrågan från två kineser som bor i Cambridge (i Storbritannien) som ville veta hur de kunde köpa luften, eftersom de saknar Peking så mycket, säger han till Time Out Beijing.

Kulinariska Peking – 20 smakfulla tips

15 exotiska frukter som du antagligen aldrig hört talas om


Text: Johanna Jackson • 2016-11-01
NyhetBeijing

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top