Annons
Annons
Foto: World Animal Protection

Foto: World Animal Protection

Nyhet

Granskning avslöjar – djur plågas på populära semesterön

Elefanter i bojor, orangutanger i bur och delfiner som fått sina tänder nedslipade. Bali anses kanske vara ett paradis för människor, men en ny rapport från World Animal Protection (WAP) visar att verkligheten för öns djur är betydligt dystrare.

Text: Johanna Jackson • 2018-05-22 Uppdaterad 2021-06-23

Turismen till det indonesiska surfparadiset Bali och närliggande öar som Lombok och Gili ökade med 16 procent mellan 2016 och 2017. Varje år besöker tiotusentals svenska turister ön. 

Även intresset för attraktioner med vilda djur i fångenskap ökar, menar WAP som nu släppt en rapport där de granskat djuranläggningarna i området. Attraktionerna kan vara allt från elefantridning, simning med delfiner, kolla på tigrar och ta selfies med orangutanger. 

Anledningen till att dessa företag finns och frodas är naturligtvis efterfrågan bland turister, men Indonesien saknar också relevant lagstiftning som skulle kunna skydda djuren. 

Totalt 28 anläggningar undersöktes på Bali, Gili Trawangan och Lombok. Det medarbetarna fann var chockerande.  

Granskning avslöjar – djur plågas på populära semesterön
Foto: World Animal Protection

Bland annat upptäckte de att:  

  • Alla attraktioner med delfiner var undermåliga. I en anläggning hölls fyra delfiner i en pool som var tre meter djup och 10×20 meter stor. I en annan anläggning hade delfinernas tänder dragits ut eller filats ned, så att de inte ska kunna bita turister som simmar med dem. Vissa attraktioner utgjordes av resande cirkusar där delfinerna transporteras under extremt stressande förhållanden, vilket ofta resulterar i skador och till och med dödsfall för djuren. 
  • Samtliga besökta anläggningar med elefanter erbjöd elefantridning. (Elefanterna utsätts ofta för misshandel och lidande i samband med att de tränas).  
  • Närmare 15% av elefanterna visade tecken onaturligt beteende, som att hänga från sida till sida och släpande gång – tecken på ångest och lidande.
  • Alla anläggningar med orangutanger erbjöd selfies. Detta innebär att djuren hålls instängda, utan möjlighet att röra sig fritt och umgås med andra orangutanger.  
Granskning avslöjar – djur plågas på populära semesterön
Foto: World Animal Protection

– Det är en tragedi att Bali, som är en så vacker turistö, tvingar vilda djur att uthärda så mycket elände i sämsta möjliga förhållanden. När vi gjort liknande undersökningar tidigare, på andra platser, har det alltid funnits anläggningar dit vi kunnat rekommendera besökare. Det är fruktansvärt att det inte finns en enda attraktion som jag kan rekommendera på Bali, Lombok eller Gili Trawangan, kommenterar Julia Engqvist på World Animal Protection Sverige. 

En annan som utrycker oro för djurhållningen på Bali är den kända djurfotografen och författaren Tom Svensson. 

– Jag stannade till på Bali på väg hem till Sverige. Då jag älskar apor tog de med mig till en park där aporna härjade fritt. Enormt kul att se hur de busade runt och lurade turister. Men så helt plötsligt inne i parken fanns det möjlighet att låta sig fotograferas med olika djur, som flygande hundar. Jag blev enormt förvånad och upprörd då dessa djur är nattaktiva och behöver sova dagtid men här slets de ner från sin sovplats gång på gång och fick sina vingar utdragna för att någon turist skulle sitta med dem och ha någon löjlig huvudbonad på sig. All denna tortyr bara för att turisterna skulle få en ”rolig” bild, säger han i ett pressmeddelande. 

Djurrättsorganisationen: Här är världens 10 grymmaste turistattraktioner

Slut på elefantridning och tigerklappande – Tripadvisor Ù�ndrar sin biljettpolicy

Lista: Här är researrangörerna i Sverige som är elefantvänliga


Text: Johanna Jackson • 2018-05-22
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen