Annons
Annons

Från och med 1 september kommer du kunna resa gratis på vissa tågsträckor i Spanien. Foto: Getty images.

Nyhet

Gratis tågresor i Spanien till hösten

Stigande priser drabbar många just nu, och Spanien är det EU-land som drabbats allra värst! Som kompensation för den stigande inflationen har premiärministern utlovat gratis tågresor i landet mellan 1 september och 31 december.

Text: Sofia Zetterqvist • 2022-08-01 Uppdaterad 2022-08-01

De kostnadsfria tågresorna kommer främst gälla på pendeltåg (cercanías) och mellandistanståg (media distancia) som sker via det statliga järnvägsbolaget Renfe. Åtgärden är en kompensation till medborgarna för en skenande inflation – men även som turist kommer du kunna dra nytta av erbjudandet.

Järnvägsstationen Bilbao-Abando i den spanska staden Bilbao. Foto: Getty images.

Med Tyskland och Österrike som inspiration

Beslutet om gratis tågtrafik har mottagits med blandade reaktioner i Spanien, rapporterar DN. Kommer lokaltrafiken att klara sig utan intäkter? Och har man resurser för att hantera ett ökat tågresande?

I början av sommaren skrev Vagabond om Tyskland som införde fritt tågresande för 100 kronor i månaden – något som blivit en succé sett till antalet sålda biljetter, men ett logistiskt problem med bland annat överfulla tåg. Även Österrike har sedan ett år tillbaka använt sig av en så kallad ”klimatbiljett” som innebär fri åtkomst till kollektivtrafiken för 35 kronor om dagen. Båda åtgärderna ses som positiva exempel när den spanska premiärministern Pedro Sánchez nu inför gratis tågresor i Spanien.

En annan vacker fasad har järnvägsstationen Atocha i Madrid. Foto: Getty images.

Gratis med kortare tågresor

Erbjudandet om gratis tågresor kommer gälla för den som väljer en så kallad ”multi journey”-biljett och på tåsträckor kortare än 300 kilometer, inte på enkelresor eller långdistanståg. Användbart för den som till exempel vill ha någon av de spanska storstäderna som bas för att sedan göra dagsturer till kringliggande orter.

Men information om hur du faktiskt införskaffar den kostnadsfria biljetten och exakt hur den kommer att gälla saknas fortfarande. Håll utkik hos det spanska järnvägsbolaget Renfe för uppdateringar.


Text: Sofia Zetterqvist • 2022-08-01
NyhetTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen