Foto: Istock.

Foto: Istock.

Nyhet

Därför är nästan alla flygplan vita

Har du alltid undrat varför flygplan nästan alltid är vita? Antagligen inte. Här får du svaret ändå.

Text: Johanna Jackson • 2016-09-13 Uppdaterad 2021-06-23

Med så många färger att välja bland kan man undra varför så många flygbolag väljer att låta sina farkoster vara just vita. Det finns naturligtvis goda anledningar.

Vit färg är värmetålig och bleks inte lika snabbt som andra färger. Mörk färg absorberar värme och solljus och ljus färg reflekterar dem. Alla som har haft på sig en svart t-shirt när solen skiner kan förstå konceptet. En ljusare färg på flygplanets utsida betyder dels svalare temperaturer inne i kabinen och att planet inte riskerar att överhettas lika lätt. Att vit färg inte bleks så snabbt är dessutom positivt ur ett kostnadsperspektiv – att måla om ett plan är dyrt, kräver mycket färg och kan ta någonstans mellan två och sju dagar, beroende på storlek och metod.

Vit färg gör det enklare att se skador på karossen, som sprickor, rost och läckor. Något som underlättar vid inspektioner. 

Vita plan är lättare att sälja. Vissa flygbolag byter plan som vi byter underlakan och ett vitt flygplan är generellt mer attraktivt på marknaden. Detta på grund av alla ovanstående anledningar men också eftersom ett vitt plan tenderar att vara lättare att göra om så att det passar den nya ägarens design. 

Gilla Vagabond på Facebook för fler artiklar om resor i ditt flöde!

Källor: neopress.in/scienceabc.com

Därför smakar kaffet annorlunda ombord på planet

Quiz: Sant eller falskt? Går du på de här galna påståendena om flygresor?

Det här händer EGENTLIGEN när du flyger och dricker alkohol

Har du alltid undrat vad hålet i flygplansfönstret är till för? Här är svaret!

Forskning visar: Därför tycker så många att flygplansmaten smakar illa


Text: Johanna Jackson • 2016-09-13
Nyhet

Scroll to Top