Annons
Annons
Korv i bröd och vy över Stockholm.

Nu är Stockholms bästa korvställen korade och vinnarna hittar man på Östermalm och i Solna. Foto: Sthlmfood/Unsplash

Nyhet

Klart: Här äter du Stockholms bästa korv

Få saker är väl så goda som en riktigt schysst korv med bröd? Nu har huvudstadens bästa leverantörer av den klassiska maträtten utsetts.

Text: Jesper Johansson • 2023-11-13 Uppdaterad 2023-11-14

När krogsajten Sthlmfood utlyste en tävling för att utse Stockholms bästa korv med bröd fick de närmare 200 nomineringar. Så stort intresse har vi tydligen för den mest klassiska snabbmaten i vår huvudstad.

Sajten skapade därefter en korvkommitté som nu ätit sig igenom de bästa ställena för att enas om totalt två vinnare. Den ena i kategorin ”korv med bröd”. Den andra i kategorin ”korv i bröd”.

– I Stockholm är korv i baguette och korv med bröd lika älskat, så det kändes självklart att utse en vinnare i vardera kategori. Att komma fram till vinnarna var både lätt och utmanande. I vissa avseenden var juryn helt överens, i andra tyckte vi olika. Men resultatet var ändå oväntat. 70 procent av nomineringarna var på två andra ställen. Men även om korvmoj-klassikerna Brunos och Günters var tippade, enades juryn om två andra vinnare. Och då har vi tagit hänsyn till allt från smak och konsistens till servering och helhetsupplevelse, säger Rebecca Brage-Gumpert, grundare av Sthlmfood.

Vinnarna finns i Solna och på Östermalm

I kategorin ”Stockholms bästa korv med bröd” vinner Korvbyrån, belägen på Råsundavägen 88 i Solna. Kommitténs nominering:

En upphottad korvkiosk och snygg rätt igenom – från förpackning till servering. Men framförallt levererar Korvbyrån en superb smakupplevelse. Kioskens klassiska korv med bröd är perfekt grillad och serveras dessutom i en brioche. Fluffigt och alldeles lagom smörigt. Extraplus för amerikansk senap”.

Korv i bröd med senap och ketchup och en pucko bakom.
Stockholms bästa korv med bröd hittar man i Solna hos Korvbyrån.

I kategorin ”Stockholms bästa korv i bröd” vinner Lennart & Bror kött på Birger Jarlsgatan 83. Kommitténs nominering:

Överraskande nog finns Stockholms bästa korv i bröd på en riktig restaurang. Och här gäller lovord rätt igenom: perfekt grill både av korv och bröd och grymma tillbehör som surkål, chimichurri och tomatsås. Allt harmoniskt balanserat i varje tugga. Serverades tidigare på måndagsluncher men efter segern meddelar vinnarna att de från och med nu finns på lunchmenyn hela veckan”.

Korv i bröd med sås.
Bästa korven i bröd finner man på restaurangen Lennart & bror kött.

Sthlmfood har fått vinnarna att dela med sig av hemligheterna som lett till segern. Rasmus Ek, delägare i Lennart & Bror, berättar:
– Brödet är en enkel baguette som går lätt att tugga igenom. Tomatsåsen och chimichurrin gör vi själva, surkålen är en tysk favorit och senapen är Sveriges bästa; Farfars från Stensåkra.

Marco Johnler, delägare av Korvbyrån, säger:

– En del av hemligheten bakom vår makalöst goda korv är att vår korv är lika lång som brödet. På så sätt får man både korv och bröd i varje tugga.

Läs också:

Höstens 7 hetaste krogöppningar i Stockholm

Stockholms 5 bästa cocktailbarer enligt barproffset

Stockholm fortsätter röstas fram till Sveriges bästa kebabstad


Text: Jesper Johansson • 2023-11-13
NyhetRestipsSverigeMat och dryck

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen