Annons
Annons
Tågluffare med ryggsäck på järnvägsstation

En tredjedel av alla svenska tågluffare är yngre än 28 år. De flesta som ger sig ut på tågsemester i Europa är äldre. Foto: Getty Images

Nyhet

Rekordmånga svenskar tågluffar i år

Allt fler svenskar tågluffar. I år kommer det att säljas 35 000 interrailkort, lika många som under rekordåren strax före pandemin.

Text: Per J Andersson • 2023-06-27 Uppdaterad 2023-06-28
Annons

Intresset för att tågsemestra Europa runt har ökat de senaste tio åren. Och efter en förväntad dipp under pandemin är vi tillbaka på 2019 års rekordnivåer.

– Jag gissar att det framförallt handlar om miljöaspekten, men kanske också om det ansträngda ekonomiska läget. Många känner nog att de vill uppleva mer, som man gör på en tågluff, med de pengar man ändå har, säger Susanne Svensson på Silverrail som sköter de svenska tågbokningssystemen och driver inspirations- och säljsajten Europa Runt.

Hennes prognos är att man i år kommer att sälja cirka 35 000 interrailkort.

Interailkortet föddes 1972 för att fira femtioårsjubileet för Internationella järnvägsunionen. Då gällde det i 21 länder och kunde bara köpas av ungdomar som ännu inte fyllt 21 år. Idag gäller det i 33 länder och kan köpas av alla oavsett ålder.

Läs också: Rapport från en tågresebyrå sommaren då allt strular

Tågluff alltmer ett vuxennöje

Från att ha varit en nästan uteslutande ungdomsrörelse är svenskarnas tågluffande idag något som framförallt vuxna över 27 år och seniorer över 59 år sysslar med. Förra året såldes bara en tredjedel av alla tågluffarkort till ungdomar, som i interrailvärlden betyder 12–27 åringarna. I övriga Europa dominerar dock ungdomarna, där står den gruppen för 65 procent av alla sålda interrailkort.

– Förra året var första året med digitala kort i mobilen. Många tycker nog att det är enklare och mer så att säga med i tiden. Det kan vara en förklaring till att försäljningen ökat i år, tror Susanne Svensson och tillägger att intresset för att resa utomlands oavsett transportsätt ökat kraftigt efter några hemmasittar-år.

Tågluffare med ryggsäck på perrongen.
Tågluffandet är på väg tillbaka mot de rekordnivåer som rådde för 30 år sedan. Foto: Getty Images

85 procent av alla interrailkort som säljs är idag digitala. Men det finns en grupp som föredrar de klassiska tågluffarkorten på papper – och det är seniorerna, alltså alla från 60 år och uppåt.

– De som köper seniorkorten har inte anammat det digitala märker vi. Därför kommer vi att behålla det valet.

Kan köpas på flera ställen

De flesta svenskar köper sina interrailkort via sajterna Europa runt och Interrail.se. Men man kan också köpa kortet från Centralens Resebutik i Kalmar, Trainplanet, Railtic, Svensk tågcharter och flera andra resebyråer som säljer tågbiljetter till utlandet. Det går också att köpa interrailkort från Eurails modersajt, Interrail.eu, där priserna anges i euro.

Intresset för att tågluffa är stort också ute i Europa. Den totala försäljningen av interrailkort i samtliga länder som är med i samarbetet uppgick 2022 till 600 000, vilket var nästan en fördubbling jämfört med 2019. Flest kort säljs i Tyskland, följt av Schweiz och Storbritannien, medan Sverige kommer på femte plats, enligt Eurail, det internationella moderbolaget för alla de varianter av tågluffarkort som finns.

Även om det sålts många interrailkort senaste åren är det inget jämfört med slutet av 1980-talet och början av 1990-talet. Då såldes bara i Sverige 71 237 kort. Sedan kom lågprisflyget – och tågluffandet rasade. Bottennivån nåddes för drygt tio år sedan då bara cirka 7 000 svenskar gav sig ut på en europeisk tågluff.

2008 sa en talesperson för SJ, som då ännu sålde interrailkort, till Svenska Dagbladet:

­ – Nedgången kom med lågprisflygen och ett dalande intresse hos ungdomar att se Europa, man ville till USA och Asien istället.

Nu är intresset för närmare resmål i Europa alltså på väg tillbaka mot nya rekordnivåer.

Kvinna läser bok på tåg
Intresset för att tågluffa är rekordhögt i år. Foto: Getty Images

Sålda tågluffarkort 2022

Barn 0–11 år*: 2 000 sålda kort
Ungdomar 12–27 år: 10 000
Vuxna 28–59 år: 10 000
Seniorer 60 år och uppåt: 7 000

* Gratiskort: barn måste ha ett utfärdat interrailkort, även om det inte kostar något.

Läs också:

Rapport från en tågresebyrå sommaren då allt strular

Tågexpertens bästa tågluffartips

Tågluffa – tips för nybörjaren

Lyssningstips:

Tidsfördriv i kupén: Artikelförfattaren har gjort 22 ungefär halvtimmeslånga avsnitt om tågresande i Sverige, Europa och världen. Programmen som heter Räls i P1 finns som poddar att strömma eller ladda ner på SR PlaySpotify och andra ställen där poddar finns.


Text: Per J Andersson • 2023-06-27
NyhetRestipsInterrailTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top