Annons
Annons
En amerikansk vintage-bil i Havanna. Foto: Istock.

En amerikansk vintage-bil i Havanna. Foto: Istock.

Nyhet

Stor ölbrist på Kuba

I takt med att turismen till Kuba växer ställs den karibiska ön inför olika utmaningar för att möta det ökade antalet besökare. Ett problem är till exempel att tillgodose turisternas stora törst efter öl. Nu meddelar landets främsta ölproducent att stor brist råder.

Text: Johanna Jackson • 2016-04-13 Uppdaterad 2021-06-23

Efterfrågan på öl är så hög att landets bryggerier inte hinner med, skriver The Costa Rica Star och hänvisar till lokala medier. 

Att landets största producent ­– det delvis statligt ägda Cerveceria Bucanero S.A – dessutom drabbats av försenade leveranser av bland annat sädessorten malt (som används vid ölproduktion) har inte heller underlättat saken.

Stor ölbrist på Kuba
Cerveceria Bucanero producerar bland annat ölen Cristal, som står för 47 procent av marknaden, men hinner inte med att möta efterfrågan från turister. Foto: Istock.

De förbättrade relationerna mellan Kuba och omvärlden har lett till en mindre turistboom till landet. Mellan 2014 och 2015 ökade antalet besökare med 17 procent, enligt The Guardian. Flest besökare kommer från USA men även svenska turister hittar dit i en växande skara.

I maj öppnar färjelinjer mellan Florida och Havanna och amerikanska flygbolag tävlar praktiskt taget mot varandra om vem som ska bli först med att starta flyglinjer till och från ön.

Men fler turister innebär fler magar att mätta och fler strupar att fukta. När det kommer till öl står landets bryggerier handfallna. I vissa restauranter har ölhyllorna periodvist gapat tomma.

Stor ölbrist på Kuba
En öl i solen kan bli krångligt att få tag på om man har otur. Foto: Istock.

Bucaneros producerar de lokala ölsorterna Cristal, Cacique Mayabe och Bucanero. Deras lösning på bristen är att importera 3 miljoner lådor av det dominikanska ölmärket Presidente. Men att importera är ingen lösning som håller i längden, enligt producentens försäljningschef Mayle Gonzales.

– Vi måste bygga ett nytt bryggeri för att möta de här kraven, säger han enligt The Costa Rica Star.

Gilla Vagabond på Facebook för fler artiklar om resor i ditt flöde. 

Populäraste ölsorterna i världens länder

Så blåser lurendrejare turister på Kuba

Svenske Johan, 28, dog av dålig sprit på populär bar i Sydostasien

Tio ölfestivaler du inte får missa i sommar


Text: Johanna Jackson • 2016-04-13
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top