Annons

Siluetten över Dresden och Brühlsche Terrasse. FOTO: ddpix.de (DML-BY)

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Tyska Turistbyrån
Partner

Med tåget till slott och vinodlingar i en av Tysklands vackraste regioner

Det är få ställen i världen där du hittar allt ifrån barockslott, en fantastisk natur, vingårdar, kulturupplevelser och världens kanske mest kända porslinsfabrik på ett och samma ställe. Här får du de bästa tipsen för en tågresa till Dresden Elbland i mellersta Tyskland!

Text: • 2021-09-28 Uppdaterad 2022-01-09

Klicka här för att ta del av aktuell information om resor till och i Tyskland under pandemin.

Dresden Elbland är en riktig kultur- och barockpärla som ligger vid floden Elbe i östra Tyskland, nära gränsen till Tjeckien. Hit tar du dig från Sverige med direkttåg till Berlin, och tågbyte där.

Landskapet i området är helt fantastiskt med floden Elbe som slingrar sig fram och de två nationalparkerna Böhmiska Schweiz och Saxiska Schweiz på nära håll. Gillar du kultur kombinerat med naturupplevelser är det här det perfekta resmålet för dig!

Den unika naturen erbjuder gott om vandrings- och cykelleder, som passar både kortare turer och längre äventyr. De tar dig mellan allt ifrån slott som bland annat Moritzburg Schloss, pittoreska vingårdar och små, mysiga städer som Meissen och Radebeul där du kan njuta av det lokala köket på pittoreska restauranger – givetvis tillsammans med vin från distriktet.

Moritzburg Palace är ett av många slott längs Elbefloden. FOTO: GNTB/ Francesco Carovillano

Vill du istället uppleva Dresden-Elbland från vattnet kan du hyra en kajak och paddla fram på Elbe, eller varför inte hoppa ombord på någon av de pittoreska ånghjulsbåtar som trafikerar floden? Här finns nämligen den äldsta och största ångbåtsflottan i världen – ”Weiße Flotte Dresden”.

Blommande kulturstad – från baletter till skattkammare

Dresden är bland annat känt för sin rika kultur, som idag blommar som aldrig någonsin. Och finns det något vi är så svältfödda som just nu som på konserter och teatrar?

Dresden är bland annat känt för sitt Operahus Semperoper ritat av arkitekten Gottfried Semper, och några av Richard Wagners operor har haft världspremiär på just Semperoper. Operans kalendarium är fyllt av allt ifrån härliga konserter till baletter, och alla kulturintresserade besökare jublade när Semperoper slog upp sina portar igen. Visserligen med ett antal rekommendationer att rikta sig efter, men ändå….

Ett måste i Dresden är att besöka Residenzschloss, stadens kungliga slott som byggdes redan under 1400-talet och som ligger precis intill Elbe och Brühlsche Terrasse. Byggnaden är en sevärdhet i sig och rymmer dessutom några av Tysklands största konstskatter. Under andra världskriget förstördes slottet och vissa delar restaureras än idag – men stora delar är öppna för allmänheter. Ett måste vid besöket är den berömda skattkammaren Grünes Gewölbe (Det gröna valvet), den turkiska kammaren och de praktfulla barockparadrummen.

”Gemäldegalerie Alte Meister”, en del av Dresdens museiförbund ”Staatliche Kunstsammlungen” visas upp på Dresdens Zwinger. FOTO: David Pinzer

Barockbyggnader som bär på en historia

Stora, bombastiska byggnader finns det gott om i Dresden, och kanske mest känd är Zwinger. Byggnaden hör till de mest magnifika barockbyggnaderna i hela Europa och ett av Dresdens mest populära besöksmål, och det är inte svårt att förstå varför. Det är fantastiskt att strosa runt mellan paviljongerna och i den stora trädgården. Zwinger rymmer dessutom kända museum som Old Masters Picture Gallery, och Porzellansammlung som är en stor porslinssamling, Mathematisch-Physikalischer Salon i Dresden statliga konstsamlingar och den moderna utställningen ”Zwinger Xperience” där du kan lära dig mer om Zwingers historia som öppnade i juni i år.

När vi ändå pratar om fantastiska byggnader är det omöjligt att inte nämna en av Tysklands mest kända sevärdhet – Frauenkirche, som fritt översatt betyder kvinnokyrkan. Den är ritad av George Bährs, byggdes på 1700-talet och ses som ett av de absoluta främsta verken från barocken. Kyrkan bombades dock svårt under bombnatten i februari 1945, men ett halvt sekel senare påbörjades en rekonstruktion av kyrkan och idag står den och sprider sin glans över Dresden igen. Sedan 2005 är kyrkan dessutom öppen för allmänheten och är inte bara plats för gudstjänster, utan även pjäser och konserter.

Efter återföreningen samlade man in pengar i hela Tyskland för att återuppbygga ”Frauenkirche” som förstördes i andra världskrigets slutskede.
FOTO: Sebastian Weingart (DML-BY)

Det kända porslinet från Meissen

Inte långt från Dresden hittar du Meissen, som bland annat är känd för sitt porslin – så varför inte besöka Meissens porslinsfabrik när du ändå är här? Byggd 1710 är det den äldsta i hela Europa, och än idag är MEISSEN® ett känt varumärke när det kommer till porslin i olika former. På fabrikens museum kan du bland annat ta del av varumärkets resa, och lära dig mer om den 300-åriga traditionen av porslinstillverkning och se när det tillverkas. Självklart kan du köpa med dig något hem också som minne!

Kulinariska upplevelser på vinodlingar och tavernor

Visste du att Saxon Elbland som ligger i närheten av Dresden är en känd vinodlingsregion? Här har vin producerats i inte mindre än 800 år – och gör än idag. Utmed Saxon Wine Route, som sträcker sig från Pirna via Dresden, Radebeul och Meissen och hela vägen till Diesbar-Seußlitz, finns många vingårdar och -odlingar att besöka.

En känd vingård hittar du på barockslottet Wackerbarth i Radebeul, som ligger i mitten av det saxiska vindistriktet. Förutom sin vinodling har slottet också en magisk trädgård och anordnar dessutom många spännande evenemang för sina besökare, så oavsett om du är en vinfantast eller inte är detta väl värt ett besök.

Vingården Schloss Wackerbarth räknas till en av vindistriktet Radebeuls främsta besöksmål. FOTO: DWI – German Wine Institute

Utmed rutten hittar du även vinkällare och tavernor som till vinet serverar god mat – och inte minst, en magisk utsikt över Elbefloden och dess omgivningar.

Förutom vin finns det flera andra delikatesser från området att njuta av, och en av dem är den världsberömda julstollen. Det är en speciell kaka som äts kring jul, och som bara får bakas av utvalda bagare i trakten.

Den lokala delikatessen “julstollen” är populär kring jul. Även i Sverige går det att köpa den i adventstider. FOTO: Schutzverband Dresdner Stollen / Tobias Ritz (DML-BY)

Ett hett tips är att besöka Dresdner Gerbrüder Pfund dairy. Det är en gammal mejeributik som inte bara säljer goda saker, utan som också bjuder på en helt fantastisk miljö som bara måste ses! Varför inte köpa med något hem härifrån som ett minne från resan?

Den gamla mejeributiken Dresdner Gerbrüder Pfund dairy. Lookphotos/ Zielske, H & D.

Boka din tågresa till Dresden Elbland

Snälltågets direkttåg Malmö – Berlin. Byte i Berlin till Dresden. Bokas på www.snalltaget.se
Tåg från Malmö med SJ/Tyska Järnvägar DB med byten i Köpenhamn, Frederica, Hamburg och Berlin. Bokas på https://www.bahn.com/en

Vill du veta mer om vad du kan se och uppleva i Dresden Elbland? Klicka här!

Här kan du läsa mer om hållbart resande till och i Tyskland!


Text: • 2021-09-28
PartnerUpplev Tyskland med tåget

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen