Annons
Annons
Annons
Upplev autentisk ekoturism runtom i Spanien – från osthantverk på Mallorca till ekokulturell safari i Katalonien. Foto: Javier Camacho (t v), Binissuès (t h)

Upplev autentisk ekoturism runtom i Spanien – från osthantverk på Mallorca till ekokulturell safari i Katalonien. Foto: Javier Camacho (t v), Binissuès (t h)

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Spanska Turistbyrån
Partner

Ekoturism i Spanien – 5 upplevelser du inte vill missa

Tillverka din egen hantverksost, vandra genom orörda naturparker och upplev livet på en klassisk spansk lantgård – utan att lämna stora avtryck på miljön. Att turista hållbart är för många resenärer en allt större prioritet. Här är fem upplevelser i Spanien där du kommer både natur och lokalbor nära!

Text: Spanska Turistbyrån • 2021-08-16 Uppdaterad 2023-05-17

Det finns en allt större strävan hos många resenärer att njuta av vacker natur, rikt kulturliv och gastronomi – samtidigt som man lämnar så lite avtryck på miljön som möjligt. Det smakar helt enkelt lite bättre att göra miljömedvetna val. Är maten lokalproducerad? Ser arrangörerna till människor och miljö och hur semestrar vi bäst samtidigt som vi också värnar om den biologiska mångfalden i vårt ekosystem? Lyckligtvis finns det massor av upplevelser i Spaniens natur.   

Ecotourism Club är ett initiativ som stöds av Spanska Turistministeriet. De samlar företag som erbjuder upplevelser i naturliga utrymmen och som garanterar resenärer att bidra till lokal utveckling samt bevarande av biologisk mångfald i de skyddade områden de besöker. Dessa autentiska ekoturismupplevelser finns på ecotouristinspain.com. Här är fem upplevelser du inte vill missa! 

Osthantverk på Menorca

På slumrande Menorca väntar sagolika stränder och klippiga vikar intill turkost vatten. Fiskebyar och pittoreska bergsbyar omges av frodig natur – ja, större delen av Menorca är faktiskt naturskyddad, något som bidragit till att landsbygden är varsamt exploaterad. Hela ön går dessutom att upptäcka tills fots och Camí de Cavalls, en historisk vandringsled från 1700-talet, sträcker sig längs med kusten i 20 etapper förbi grottor, raviner och vackra skogar.

Ekoturism i Spanien – 5 upplevelser du inte vill missa
Tillverkningen av hantverksost sträcker sig långt tillbaka i tiden och har en stark förankring till historia, kultur, traditioner och gastronomi på Menorca. Foto: Binissuès

Något som tydligt kan kopplas samman med Menorcas historia, gastronomi och välbevarade traditioner är öns rika ostproduktion. Ett hantverk du kan lära dig mer om på den autentiska gården Binissuès där en av världens mest prisade ostar tillverkas. Givetvis får du själv testa på hantverket – från förberedelser av mjölken till torkningsprocessen i träpressarna samt lära dig om den skyddade ursprungsbeteckningen D.O.P. Förutom själva osttillverkningen kan du besöka La Casa Señorial och La Casa Payesa – som bjuder på en resa tillbaka i tiden, om livet på landsbygden och lärdomar om hantverkets traditonella redskap. På det naturvetenskapliga museet får du dessutom en fin inblick i öns biologiska mångfald.

Lär mer på: Menorca Biosphere Reserve

Bevarandet av majestätiska rovfåglar

Har du någonsin varit nära en av världens mäktigaste fåglar? Vet du vilken som är världens minsta örn? Inte långt från Madrid, i provinsen Toledo, ligger Águilas de Fuente Empedrada – ett bevarandecentrum för rovfåglar som drivs av The Aquila Foundation. De hjälper till att skydda några av Iberiska halvöns mest ikoniska fåglar så som den iberiska kejsarörnen, kungsörn och dvärgörn. Lär dig mer om varför arterna är utrotningshotade, om deras unika egenskaper och vad du själv kan bidra med för att bevara dem – alltsammans i örnarnas naturliga miljö genom miljöfokuserade aktiviteter. Bo kvar över natten i något av de tio rummen som ligger i en lantgård på området. Passa även på att utforska den närliggande staden Oropesa där historia och lokala legender trollför och det ståtliga slottet bjuder in till ro. Den vackra landsbygden i provinsen besitter oförglömliga naturupplevelser i skyddade naturområden.

Läs mer på: La Jara and Toledo Mountains

Ekoturism i Spanien – 5 upplevelser du inte vill missa
Lär dig mer om utrotningshotade fåglar på Águilas de Fuente Empedrada. Foto: Fundación Aquila

Slowfood i Extremadura

Den unika geoparken Villuercas-Ibores-Jara ligger i Extremadura och är ett av Spaniens mest spektakulära områden. Bergskedjor avlöser dalar som rymmer miljontals år av historia med bland annat de äldsta fossilerna på den Iberiska halvön. Här kan du vandra längs de vackra bergskedjorna genom pyreneiska eklundar och skåda över 100 fågelarter under en dag! Här kan du också uppleva livet på en lokal getfarm och tillverka egen hantverksost i slående vackra miljöer. På lantgården Las Lucías får du lära dig om det omgivande landskapet, hur det har förändrats genom åren liksom vara med och mjölka och mata de söta getterna. Dessutom får du testa på att göra egen ost, yoghurt och curd innan dagen avslutas med delikatesser som grillat kött, bröd, ost och vin. Alltsammans i en region fylld av skyddade naturområden och vackra naturreservat.

Läs mer på: Geopark Villuercas-Ibores-Jara

Ekoturism i Spanien – 5 upplevelser du inte vill missa
Testa på livet på landet för en dag! På lantgården Las Lucías får du inblick i såväl historia som gastronomi. Foto: Bioagroturismo Las Lucías
Ekoturism i Spanien – 5 upplevelser du inte vill missa
Den unika geoparken Villuercas-Ibores-Jara bjuder på såväl historia som vacker natur och läcker gastronomi. Foto: Bioagroturismo-Las-Lucías (t v), NatRural (t h)

Exotiska frukter på La Palma

Vulkanön La Palma kallas inte utan anledning för ”La Isla Bonita”– den vackra ön – och är Kanarieöarnas orörda skönhet med mäktiga vulkaner, svarta sandstränder, frodiga skogar och stjärnklara himlar. Sedan 2002 har La Palma klassats som ett biosfärreservat av Unesco och att vandra längs de många lederna genom uråldrig flora bjuder på jordnära naturupplevelser. En annan upplevelse är att besöka något av öns ekologiska jordbruk ­– ett spännande sätt att komma nära naturen, ta del av traditioner i området och lära dig mer om arbetet på öns banan-, mango- och avokadodlingar. På familjedrivna Ecofinca Nogales får du ett djupdyk i livet på gården – från det att fröet sås till dess att frukterna är redo att plockas – samt lära dig mer om vilka fördelar det finns för både miljö och råvara då man odlar frukt på ett hållbart sätt. Givetvis väntar en läcker avsmakning av säsongens frukter.

Läs mer på: Biosphere Reserve La Palma

Ekoturism i Spanien – 5 upplevelser du inte vill missa
Vulkanön La Palma är Kanarieöarnas orörda skönhet med vulkaner, stränder och ekologiska jordbruk. Foto: Javier Camacho
Ekoturism i Spanien – 5 upplevelser du inte vill missa
På Ecofinca Nogales får du en inblick i livet på ön och hur det är att odla frukt och grönt. Foto: Ecofinca Nogales

Ekokulturell safari i Katalonien

Naturparken Delta del Ebro är unik med sin biologiska rikedom, varierande landskap, våtmarker och rika djurliv. Här breder risfält ut sig på plan mark och laguner omgivna av vass varvas med långa öde stränder med stora dynformationer. Den som älskar fåglar har chansen att se den sällsynta måsen Audouin’s Gull då 70 % av artens population lever just här. Flamingoälskare kommer också bli nöjda med tusentals fåglar i området! Utforska naturparken med cykel – smidigt, bekvämt och miljömedvetet eftersom du under tystnad kan färdas förbi djur och natur.

Ekoturism i Spanien – 5 upplevelser du inte vill missa
Naturparken Delta del Ebro är en fascinerande plats i Spanien. Foto: Delta Polet
Ekoturism i Spanien – 5 upplevelser du inte vill missa
Här väntar ett varierande landskap, rikt djurliv och spännande upplevelser för den som vill lära sig mer om den biologiska mångfalden i området. Foto: Mariano Cebolla (t v) Mariano Cebolla (t h)

Här kan du också lära dig mer om områdets gastronomi och testa läckerheter som ostron och musslor ackompagnerat av läckra vita viner. Ge dig sedan ut på risfälten och testa livet som risbonde – en rolig och praktisk upplevelse där du får inblick i arbetet på fälten, den lokala kulturen och den enorma biologiska mångfalden som existerar i naturparken. Delta Polet arrangerar turer och erbjuder en fantastisk ekokulturell upplevelse. Missa inte ett besök på Naturparkens ekomuseum Ebro Delta Natural Park för en bra introduktion till området och dess historia, miljö och kultur.

Läs mer på: Ebro Delta

Läs mer om Spaniens destinationer på den officiella turistwebbplatsen spain.info


Text: Spanska Turistbyrån • 2021-08-16
PartnerSpanska turistbyrån

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen