Annons
Annons
Annons
Spanska Turistbyrån

Spanska Turistbyrån

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Spanska Turistbyrån
Partner

Fem okända pärlor på Kanarieöarna

Kanarieöarna har varit ett favoritresmål för svenskar alltsedan 60-talet men ännu finns mycket kvar att upptäcka. Här är fem okända pärlor på den underbara ögruppen i Atlanten.

Text: Spanska Turistbyrån • 2020-10-26 Uppdaterad 2023-05-17

El Hierro

Med sitt läge längst västerut i den spanska ögruppen Kanarieöarna ansågs den natursköna ön El Hierro en gång i tiden vara världens ände. Idag är läget det omvända. På 90-talet inledde El Hierro en stor satsning på hållbar utveckling och idag ligger ön allra längst fram inom ekoturism tack vare omfattande åtgärder inom områden som sophantering, jordbruk, fiskeindustri och transportsektor. Ön är sedan flera år tillbaka helt självförsörjande på energiområdet och all elektricitet kommer från förnyelsebara källor. Unesco har utnämnt El Hierro till Biosfärområde.

Öns läge mitt i Atlanten har gett upphov till en dramatisk, säregen och vacker natur. Här finns stupräta klippor som reser sig 1 000 meter rakt upp över havet, uråldriga träd och en av världens variationsrikaste havsbottnar. Dykintresserade söker sig ofta till Mar de las Calmas med sitt kristallklara vatten och sitt stora bestånd av jättemantor och andra rockor. Precis som övriga öar i Kanarieöarna, är El Hierro en vulkanö och de många vulkanerna (över 800 stycken) tillsammans med de atlantiska vindarna har skapat olika mikroklimat som gör den lilla ön till en ständig källa av överraskningar. Gamla tiders stigar, upptrampade av flera generationer öbor, ligger idag till grund för ett omfattande nätverk av vandringsleder över hela ön.

Fem okända pärlor på Kanarieöarna
Unesco har utnämnt El Hierro till Biosfärområde.

Jameos del Agua (Lanzarote)

På nordöstra Lanzarote, i närheten av staden Teguise, ligger en av öns mest spektakulära sevärdheter. Här skapade den berömde arkitekten César Manrique på 1960-talet Jameos del Agua, en serie vulkangrottor som tillsammans med Cueva de los Verdes är del av en sex kilometer lång vulkantunnel som bildades för omkring 4 000 år sedan när vulkanen Montaña La Corona hade ett utbrott. En stentrappa leder besökare ner till den första grottan, Jameo Chico, som hyser en bar och en restaurang med utsikt över en mindre underjordisk sjö. Vattnet här är extremt klart och hemvist för en blind albinokrabba, jameito, som endast finns på Lanzarote. På en smal stig och genom en mörk tunnel tar man sig sedan vidare tills man kommer ut i den största grottan, Jameo Grande. Här har taket rasat in och i den gigantiska grottan finns en stor bassäng med turkost vatten och tropiska plantor som tillsammans bildar en sagolikt vacker trädgård.

Fem okända pärlor på Kanarieöarna
Utomhuspoolen Jameos del Agua på Lanzarote.

San Cristóbal de la Laguna (Teneriffa)

San Cristóbal de la Laguna har varit med på Unescos världsarvslista sedan 1999 och man behöver bara tillbringa en liten stund i staden för att förstå varför. Staden är, i hård konkurrens givetvis, en av de vackraste på Teneriffa och stadsplaneringen är intakt sedan 1500-talet. De pastellfärgade herrgårdarna i sten med sina innergårdar omgärdade av träbalkonger, skapar en trivsam atmosfär tillsammans med det stora utbudet av butiker och mysiga restauranger. Om du tidigare besökt Sydamerika är chansen stor att du kommer att känna igen dig när du besöker San Cristóbal de la Laguna. Faktum är nämligen att staden har stått modell för många av städerna som anlades på andra sidan Atlanten under den spanska eran. Vägnätet i staden kan avläsas som ett sjökort, precis som är fallet i Havanna och i Lima. För en rundvandring i staden kan man följa med på någon av de guidade turer som turistbyrån anordnar och som utgår från Calle de San Augustín. Självklara sevärdheter är Casa Salazar på Calle de San Agustín, konventet San Agustín, Palacio de Lercaro samt Catedral de la Laguna och kyrkan La Concepción vars torn erbjuder en enastående utsikt över trakten. 

Fem okända pärlor på Kanarieöarna
Färgglada La Laguna på Teneriffa.

La Gomera

La Gomera är en av de mindre huvudöarna i Kanarieöarna. Här bor endast drygt 20 000 personer vilket gör ön till ett perfekt resmål för avkoppling och spännande vandringar i naturen. Med sina karga klippor, dalar med frodig växtlighet, uråldriga skogar och ständiga närhet till det brusande havet – ön är i stort sett helt rund och har en diameter på endast 20 kilometer – är det inte svårt att hitta härliga, naturnära aktiviteter. Det vilda landskapet är fullt av kontraster. Under bara några få kilometers vandring kan du få uppleva både bergsterräng, palmbeklädda sluttningar, gigantiska kanjoner och skogar med tät vegetation. Ett måste är definitivt nationalparken Garajonay som är med på Unescos världsarvslista. Nationalparken består av vacker urskog och en vandring här längs leder och stigar ger onekligen en unik upplevelse.

Fem okända pärlor på Kanarieöarna
Nationalparken Garajonay är med på Unescos världsarvslista.

La Palma

Vulkansand, vikar omgärdade av majestätiska klippor och ett exceptionellt landskap – det är ingen överraskning att La Palma, med sina mÙ?nga ekologiska skatter, kallas för ”Isla bonita”, spanska för vacker ö. La Palma finns med på listan över European Destinations of Excellence tack vare sitt arbete inom ekoturism.

La Palma är Kanarieöarnas grönaste ö och erbjuder enastående vandringar och naturupplevelser runt om på hela ön. Ön har utnämnts till en Biosphere Reserve av Unesco och flera områden är skyddade, bland annat nationalparken Caldera de Taburiente med sin berömda kaldera, en kittelformad fördjupning i jordskorpan som på vissa håll är 2 000 meter djup. Runt om på ön finns även ett flertal arkeologiska utgrävningar att besöka och i staden Santa Cruz de la Palma finns flera historiska sevärdheter.

Fem okända pärlor på Kanarieöarna
Cascada de los Colores i nationalparken Caldera de Taburiente, i La Palma.

Här kan du läsa mer om vad du kan se och uppleva i Spanien! 


Text: Spanska Turistbyrån • 2020-10-26
PartnerSpanska turistbyrån

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen