Annons
Annons
Annons
Spanska Turistbyrån

Spanska Turistbyrån

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Spanska Turistbyrån
Partner

Upplev det genuina Spanien – fem mysiga byar

Söker du en lugn semester, på behörigt avstånd från folksamlingar och pulserande nattliv, och vill istället njuta av upplevelser, god mat och vackra byggnadsverk? Då är det här fem spanska byar som du borde besöka.

Text: Spanska Turistbyrån • 2020-10-19 Uppdaterad 2023-05-17

Castellfollit de la Roca (Katalonien)

Även med endast liten kunskap i spanska är det inte svårt att lista ut att byn Castellfollit de la Roca i Girona-provinsen ligger uppflugen högt upp på en klippavsats. Det spektakulära läget, som får höjdrädda att sätta hjärtat i halsgropen, har gjort byn till en av de mest fotograferade i regionen och bjuder samtidigt på en enastående utsikt.

De äldre delarna av staden är daterade till medeltiden och utgörs av vindlade stengator, smala passager och mysiga torg. Ett av de mest berömda är Josep Pla-torget som har en fantastisk utsikt över dalen nedanför. En annan sevärdhet är Sant Salvador-kyrkan med anor från 1200-talet. Byn ligger jämte det kända vulkanlandskapet i Garrotxa Volcanic Zone Natural Park, och ett bra tips är att kombinera sin vistelse i Castellfollit de la Roca med vandringar i de natursköna omgivningarna. Eller varför inte passa på att besöka närliggande Santa Pau? Byn är berömd för sina många medeltida sevärdheter och här kan du strosa runt i gamla stan, dricka ett glas cava och äta lomoskinka på Plaça de la Arqueria Square innan du fortsätter vidare till slottet och Santa Maria-kyrkan. Besökare som kommer hit har även en mängd aktiviteter att välja bland. I landskapet som omgärdar byn finns fina möjligheter att uppleva naturen till fots, på cykel, på hästrygg eller ovanifrån i en luftballong som även tar en tur över vulkanlandskapet. Avsluta gärna dagen med att smaka fesols, en lokalproducerad bön som är väldigt populär i trakten och varje år föräras en gastronomifestival. Andra fina byar i trakten värda att besöka är Monells, Peratallada och Pals.

Upplev det genuina Spanien – fem mysiga byar
Castellfullit de la Roca ligger otroligt vackert beläget.

Úbeda (Andalusien)

Ståtliga byggnader och vackra olivlundar i det omkringliggande landskapet – till världsarvsstaden Úbeda i Jaén-provinsen i Andalusiens inland kommer man för att känna vingslag från renässansen, äta gott, dricka lokala viner, smaka på den berömda olivoljan och njuta av ett lugnt och skönt tempo. Faktum är att Úbeda tillsammans med grannbyn Baeza är en av de bästa platserna i Europa för att beskåda arkitektur från renässansen och staden är ett unikt exempel på hur stadsbilden kunde se ut under renässansen. Den perfekta platsen att börja sin tidsresa är Plaza Vázquez de Molina, ett av de vackraste torgen i Europa. Här finns bland annat kyrkan Sacra Capilla de El Salvador, med den enda Michelangeloskulpturen i Spanien, Deán Ortega-palatset som nu hyser Parador Hotel, stadens stadshus, Santa María de los Reales Alcázares-kyrkan samt det tidstypiska Marqués de Mancera-palatset.

Upplev det genuina Spanien – fem mysiga byar
Kyrkan Sacra Capilla de El Salvador i Úbeda.

Sallent de Gállego (Aragonien)

På över 1700 meters höjd, mitt bland mäktiga bergstoppar och precis invid en vacker bergsjö, ligger den lilla pyreneiska byn Sallent de Gállego. Här finns alla möjligheter att kombinera avkopplande aktiviteter med mer fartfyllda strapatser. Precis runt hörnet ligger nämligen skidorten Formigal som räknas som en av Spaniens bästa och under sommartid finns här ett överflöd av härliga vandringsleder bland bergen runtomkring. Sallent de Gállego är urtypen för en by i aragonska Pyrenéerna med sin gotiska kyrka frÙ?n tidigt 1500-tal och sina vackra hus och valvbro. Missa heller inte att ta en tur ner till sjön Embalse de Lanuz med smaragdgrönt vatten och mysiga restauranger.

En dryg timme med bil från Sallent de Gállego ligger Aínsa. De historiska kvarteren i byn rymmer många spår av historien och murarna som förr i tiden skyddade invånarna mot aggressiva fiender, är nästan helt intakta. Staden är även full av historiska monument och när man vandrar runt bland de tätt packade husen är det nästan som att gå runt i ett enda stort museum. I trakten finns även andra medeltida byar som Ansó, Torla-Ordesa, Benasque, samtliga väl värda ett besök. 

Upplev det genuina Spanien – fem mysiga byar
Sallent de Gállego ligger inbäddad mellan bergen, precis intill en vacker bergsjö.

Albarracín (Aragonien)

I Teruel-provinsen, ungefär mittemellan Madrid och Valencia, ligger byn Albarracín. Landskapet runtomkring har gjort trakten populär bland klättrare men mest känd är Albarracín för spåren av islamisk och medeltida kultur. Själva byn består av vackra stenbyggnader sammanbundna av trånga små gator men de forntida försvarsverken sträcker sig långt utanför byns kärna. Här finns både ett fort från 900-talet och murar från senare tiders försök att skydda byns invånare.

Upplev det genuina Spanien – fem mysiga byar
Den vackra byn Albarracín.

På torget Plaza Mayor ligger stadshuset och härifrån har man en magisk utsikt över närliggande floden Guadalaviar och i Albarracíns kulturpark finns utstÙ�llningar med post-paleolitisk konst från 6000–1000 f.Kr. Romerska spår finns i form av en 18 kilometer lång akvedukt mellan Albarracín och Cella. En dryg halvtimme från Albarracín ligger den något större staden Teruel. Även här är det historiska inslaget påtagligt med tydliga islamiska influenser i byggnadskonsten. Här finns även en medeltida katedral i stadens äldre kvarter och tre andra forntida juveler är kyrkorna San Salvador, San Martin och San Pedro. Utbudet av mysiga barer och restauranger är stort och ett givet förslag är att ge sig ut på en ”tapas-vandring” där man intar något mindre måltider på flera ställen under kvällens gång.

Sanabria (Kastilien och León)

Med sitt strategiska läge precis mellan floderna Tera och Castro, högt upp vid en flodkrök, var Puebla de Sanabria i provinsen Léon förr i tiden många gånger skådeplats för våldsamma drabbningar. Nuförtiden går det lyckligtvis betydligt lugnare till här men det historiska arvet lever kvar i den lilla byn med sina 1 500 invånare. Byns majestätiska slott, som är beläget på en höjd, är daterat till tiden när Columbus avseglade mot Amerika i slutet av 1400-talet, och är en studie i hur medeltida försvarsverk var konstruerade. Längs med de stenbelagda smala gatorna trängs de historiska byggnaderna och när man slår sig ner för lite tapas eller bara något kallt att dricka, är det inte svårt att föreställa sig hur livet en gång i tiden såg ut här.

Upplev det genuina Spanien – fem mysiga byar
Historiska Puebla de Sanabria.

Hit kommer man för avkopplande promenader, god mat och en stillsam tillvaro långt bort från myllrande folkliv. Planerar ni att komma hit under sommaren är medeltidsmarknaden i augusti en given tillställning. Då får i stort sett hela byn en medeltida skrud och bakom varje hörn väntar aktiviteter som torneringar och parader samt uppträdanden från gycklare, akrobater och magiker. Sanabria är även känt för det natursköna landskapet runtomkring. Strax norr om byn ligger till exempel den vackra sjön Lago de Sanabria som är väl värd en utflykt. Sjön ligger i naturreservatet Parque Natural del Lago de Sanabria och är Spaniens största glaciärsjö. I naturreservatet finns flera fina vandringsleder.

 Här kan du läsa mer om vad du kan se och uppleva i Spanien! 


Text: Spanska Turistbyrån • 2020-10-19
PartnerSpanska turistbyrån

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen