Annons
Annons
Annons
Spanska Turistbyrån

Spanska Turistbyrån

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Spanska Turistbyrån
Partner

Guide till Spaniens takbarer, tapasrestauranger och Michelinkrogar

Barer med utsikt, Michelin-krogar, välsmakande vin och historiska hotell – i Spanien kan du äta som en drottning, bo som en kung och må som en prins.

Text: Spanska Turistbyrån • 2020-11-03 Uppdaterad 2023-05-17

Med världen nedanför fötterna

En drink, kanske en bit mat men framfÙ�rallt en strålande utsikt över en pulserande stad medan solen sakta sänker i horisonten och en ljummen kvällsbris drar in. Att uppleva en stad på första parkett från en takbar, högt ovanför folkvimlet nedanför, är något alldeles extra och en upplevelse man aldrig riktigt kan få nog av. Här är några av Spaniens bästa takbarer:

Madrid

Allt sedan grundandet i slutet av 1800-talet är Círculo de Bellas Artes ett viktigt kulturcenter i Spanien. I byggnaden finns över 1 200 tavlor, skulpturer, möbler och andra sevärda konstföremål. Högst upp i byggnaden på sjunde våningen väntar en av stadens bästa takbarer och här möts du av en storslagen vy av Madrids underbara skyline och med en utsikt hela vägen till bergen i fjärran. Vill man passa på att äta är det bara att kliva in på restaurangen i samma byggnad.

Barcelona

I Barcelona råder det ingen brist på takbarer och en av de absolut bästa ligger högst upp i samma byggnad som designhotellet Grand Hotel Central på Via Laietana. Som sig bör så erbjuder takbaren en magnifik utsikt över hela staden och hit upp kan man ta sig från klockan 20 mot en entréavgift om 20 euro som inkluderar en drink. Om ni även passar på att äta middag är dock entrén fri. Att boka i förväg rekommenderas starkt.

Valencia

En given pärla bland Valencias takbarer ligger på Plaza del Ayuntamiento med en fin utsikt över stora delar av staden. Baren ligger högst upp i den vackra byggnaden Ateneo Mercantil de Valencia mittemot stadshuset i Valencias centrum och extra vackert blir det här när solen är på väg att gå ner. Hit kan man åka upp bara för att titta på utsikten men passar man på att ta något att dricka så är hissfärden gratis. Atmosfären är avslappnad, drinkarna läckra och ölen kall. För den som är hungrig finns givetvis ett digert utbud av tapas.

Málaga

Med över 300 soldagar om året så är Málaga den perfekta platsen för att fånga solen på en takbar. Trendkänsliga AC Hotel Málaga Palacio är en av stadens högsta byggnader och erbjuder därigenom en fantastisk överblick av hela Malaga. Hotellet ligger nära hamnen och Málagas äldre delar. Baren öppnar redan klockan 12 på dagen och har öppet till sent på vardagar och ännu senare på helger. 

Guide till Spaniens takbarer, tapasrestauranger och Michelinkrogar
Utsikt från Círculo de Bellas Artes bar i Madrid.

I Spanien är parador en typ av hotell som ofta är beläget i en äldre, historisk byggnad som ett slott eller ett kloster men det kan också vara beläget i en modern byggnad med panoramautsikt över historiska monument eller byggnader. Gemensamt för alla parador är att de erbjuder en vistelse och upplevelse av absolut högsta klass.

Om du alltid har drömt om att känna på hur det är att bo på ett medeltida slott ska du checka in på Parador de Ciudad Rodrigo i Salamanca eller Parador de Sigüenza i Guadalajara. Eller så kan du välja att tillbringa natten i ett palats i Parador de Úbeda i Jaén eller i ett konvent i Parador de Almagro i Ciudad Real.

Sammanlagt finns ungefär 90 parador-hotell i Spanien så valmöjligheterna är stora. Ofta är de belägna på spektakulära platser, med naturen in på knuten, med vidsträckt utsikt eller mitt i ett kluster av historiska byggnader. Många gånger är själva hotellet ett historiskt monument och om du vill uppleva historia på nära håll är en vistelse på ett parador-hotell ett måste.

Guide till Spaniens takbarer, tapasrestauranger och Michelinkrogar
Njut av god mat i vackra miljöer, som här på Parador Nacional i Segovia.

Matupplevelser i absolut världsklass

Är du ute efter en måltid som överraskar, förtjusar och får dig att omtumlad lämna restaurangen med en gastronomisk upplevelse i världsklass i bagaget, så är San Sebastián staden du ska åka till. Här i San Sebastián och i trakten runtomkring, har några av de bästa representanterna för Spaniens nya gastronomi valt att slå ner sina bopålar. På deras mångfaldigt prisbelönade krogar har du chansen att testa rätter som du aldrig smakat och som du inte ens visste existerade.

Här finns restauranger av allra högsta klass och flera av dem har flera Guide Michelin-stjärnor. Här finns till exempel stjärnkocken Juan Mari Arzak med sin restaurang Arzak, Pedro Subijana med restaurangen Akelarre på Mount Igueldo med utsikt över Kantabriska havet samt Martin Berasategui och hans restaurang Kursaal med vacker utsikt över berömda bron Zurriola. Andra restauranger väl värda ett besök och som garanterat ger extraordinära matupplevelser är Kokotxa och Mugaritz.

Guide till Spaniens takbarer, tapasrestauranger och Michelinkrogar
I San Sebastián finns många gott om möjligheter att hitta bra restauranger.

Provsmakningar och avkoppling

La Rioja är en av världens mest kända vinregioner och har i många generationer producerat viner av allra högsta klass. Hit kan du komma för en välsmakande lunch omgiven av uråldriga vinfat, besöka ett vineri och delta i vinprovningar, sova över på en vingård och koppla av efter en härlig måltid med hälsosam vinterapi. Runt om i Rioja finns över 500 vingårdar och cirka 80 av dem är öppna för besökare.

I Baskien hittar du rutten La Rioja Alavesa som förutom vinprovningar bjuder på vackra hus och byggnader. I exempelvis Laguardia finns byggnader ritade av kände arkitekten Santiago Calatrava och i Elciego kan man beskåda byggnader av Frank Gehry. I området finns ett flertal spa-hotell som erbjuder avkoppling, behandlingar och mat i toppklass efter dagens utflykter till olika vinerier och vingårdar.

Guide till Spaniens takbarer, tapasrestauranger och Michelinkrogar
Elciego i provinsen Álava (Baskien).

Små, små utsökta rätter

Tapas är sannolikt en av Spanien mest kända traditioner. I nästan varje bar som du besöker kommer du att finna ett utbud av dessa utsökta smårätter. Trots att de låter sig väl smaka vid varje tillfälle, så brukar de intas kring lunch med ett glas öl, ett glas vin eller med vermouth. Seden bjuder att man ska gå från den ena baren till den andra men se upp så att du inte äter så mycket att du inte orkar med lunchen.

Granadas barer är kända för att vara frikostiga med sina tapas och i Madrid ingår en ”caña” – en liten öl – vid serveringen. El Tubo i Zaragoza är känt som stadens bästa ”tapas-område” och i Logroño serveras de bästa tapas-rätterna på gatan Calle Laurel. Låt dig väl smaka!

Guide till Spaniens takbarer, tapasrestauranger och Michelinkrogar
I Spanien hittar du många utsökta tapas och pinchos.

Här kan du läsa mer om vad du kan se och uppleva i Spanien! 


Text: Spanska Turistbyrån • 2020-11-03
PartnerSpanska turistbyrån

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen