Annons
Annons
Annons
Spanska Turistbyrån

Spanska Turistbyrån

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Spanska Turistbyrån
Partner

Upptäck det äventyrliga Spanien

Klättra på en bergsvägg med Medelhavets vågor strax nedanför, lär dig surfa i Baskien eller njut av ett oslagbart färgspel i en oändlig bokskog i ett av Europas vackraste hörn – i Spanien finns det oändliga möjligheter för en aktiv, avkopplande och underbar semester.

Text: Spanska Turistbyrån • 2020-09-12 Uppdaterad 2023-05-17

Upplevelser i berg och natur

Spanien är Europas näst bergigaste land och runt om i landet finns mängder av fina vandringsleder som bjuder på fantastiska naturupplevelser. Oavsett om du väljer att åka till Pyrenéerna i norr, Galicien i väster eller till mytomspunna Caminito del Rey norr om Malaga så kommer du att få med dig minnen för livet.

Ett populärt vandringsområde med ett stort utbud av olika vandringsleder är den vidsträckta Iratiskogen i norra Navarra. Skogen är en av Europas största gran- och bokskogar och en underbar plats att besöka under framförallt hösten när temperaturen blivit mildare och trädens löv visar upp magiska färgspel.

Nationalparken Picos de Europa i nordvästra Spanien utgörs av en bergskedja som sträcker sig över regionerna Asturien, Kantabrien, Kastilien och Leon. Här har människor, natur och djur levt sida vid sida i generationer och skapat en unik oas med ett rikt djurliv, praktfulla ängar, smaragdgröna sjöar, forsande vattendrag, förtrollande skogar och ståtliga bergstoppar. Hit kommer du enkelt med bil och väl på plats finns över 30 olika vandringsleder av varierande svårighetsgrad och längd. Här finns också tre besökscenter med all information du behöver om rastplatser, utsiktspunkter och platser som du absolut inte får missa. Från parkens besökscenter utgår även en rad guidade vandringar som är helt gratis och leds av experter på den lokala miljön.

Upptäck det äventyrliga Spanien

Vågor för alla

I Spanien finns möjlighet att surfa året runt men du bör välja årstid efter din egen nivå. Generellt kan man säga att nybörjare bör testa sina vingar under sommarmånaderna (när vågorna är mildare) medan mer avancerade surfare med fördel kan komma under vintern när vågorna är större och kraftigare.

Spanien har länge varit ett populärt resmål för surfare från hela världen tack vare sina många fina surfdestinationer längs landet långa kuster. Ett känt surfmekka är kusten i Kantabrien i norra Spanien.Här finns bland annat stranden Los Locos, vackert belägen mitt bland högresta klippor. Andra populära surfstränder är Canallave och Valdearneas i Liencres-Pielagos, Somo och Loredo i Ribamontán al Mar samt Ris, en 4 kilometer lång strand som ligger i Noja.

Riktigt bra surfing finns även på andra platser runt om i Spanien, såsom stranden Mundaka i Biscaya, Zarautz i Baskien, Hierbabuena och El Palmar i Cadiz samt Rodiles i Asturien. Längst söderut på spanska fastlandet hittar du Tarifa, en mysig stad med ett påtagligt arv från den islamiska tiden och med underbara vågor. Här kan man även passa på att göra en avstickare till den spanska enklaven Ceuta i Nordafrika på andra sidan Gibraltar sund.

Givetvis är du heller aldrig långt från en surfvänlig strand om du befinner dig på Kanarieöarna. Här finns över 200 kilometer kust som lämpar sig perfekt för surfing. Några av de mest kända stränderna är El Confital i Las Palmas de Gran Canaria, El Quemao på Lanzarote och El Socorro på Teneriffa.

Upptäck det äventyrliga Spanien

Spanien från ovan

Vidsträckta vyer, lodräta klippväggar och skräckinjagande överhäng – i Spanien har alla klättrare möjlighet att finna en utmaning som passar just deras nivå och preferens. Här finns allt från bouldering i vacker skogsmiljö, ledklättring med oslagbar utsikt över Medelhavets turkosblå vatten till högalpin klättring på toppar över 3 000 meter. Ett omfattande och utbrett nätverk av bergshyttor i landets bergsområden kan bistå klättrare med allt från information om leder i området till hyra av utrustning, bergsguider och kurser.

I Spaniens bergiga inland finns bland annat bergsområdena Kastilianska skiljebergen och Iberiska bergen med sina vindlande kanjoner och klippor perfekta för klättring. På de Baleariska öarnahittar du bergskedjan Tramuntana och på Teneriffa på Kanarieöarna finns Spaniens högsta berg, Teide, med sina 3 718 meter.

I välkända Sierra Nevada finns 15 stycken toppar över 3 000 meter och i nationalparken Picos de Europa finns några av Spaniens bästa klätterområden med toppen av Naranjo de Bulnes, en stor favorit hos många klättrare. I Pyrenéerna hittar man även fin klättring i området Sobrarbe, i Ansódalen och vid de vackra kanjonerna i Sierra de Guara.

Upptäck det äventyrliga Spanien

Ett annat populärt klätterområde är Sierra de Guadarrama som ligger cirka 50 kilometer från Madrid. Nationalparken hyser den bergiga regionen La Pedriza som är ett mycket uppskattat klättercenter med leder för alla nivåer. I norra Spanien, i bergskedjan Baskiska bergen, finns bergen Gorbea och Anboto med ett flertal markerade leder och ett stort utbud av klätterskolor medan kalkstensbergen Peñón de Ifach, Callosa de Segura, Tozal de Levante i närheten av Alicante erbjuder spännande och lättillgänglig klättring för såväl nybörjare som experter. Strax norr om Barcelona, i den lilla kuststaden Sant Feliu, finns Europas enda via ferrata belägen precis vid ett hav. Entrén är fri men man måste ha med sig egen utrustning eller hyra. Turen är indelad i lätt/medium och svår, och klättrare kan välja att återvända ner efter halva turen eller fortsätta över ett svårare parti. Hela turen är kring 500 meter lång och löper cirka 10 meter över havsytan. Det är garanterat en oförglömlig upplevelse att hänga på bergsväggen medan vågorna slår mot klipporna några meter nedanför. Startpunkt för turen är Cala del Moli, strax utanför Sant Felius hamn.

Välkommen att uppleva det äventyrliga Spanien!

Här kan du läsa mer om vad du kan se och uppleva i Spanien! 


Text: Spanska Turistbyrån • 2020-09-12
PartnerSpanska turistbyrån

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top