Annons
Annons
Annons
Foto: iStock

Foto: iStock

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Spanska Turistbyrån
Partner

Elva måsten i Madrid – här är hela listan

Madrid har länge fått se sin plats i skuggan bakom soliga Barcelona. Lite oförtjänt kan tyckas – den spanska huvudstaden har nämligen mycket att ge. Njut av ett stort kulturutbud, det bästa från det spanska köket eller att bara vara. Här är elva saker du inte får missa under ditt besök.  

Text: Spanska Turistbyrån • 2017-04-11 Uppdaterad 2022-02-23

Madrid är Spaniens ungdom. Staden grundades på 800-talet och fick sina stadsrättigheter 400 år senare. Men trots att staden i dag kan anses som gammal, så märks dess ungdomliga livsglädjen fortfarande av. Madrid tar emot alla sina besökare med liv och rörelse, dans och musik. Här är du aldrig är ensam. Vi tipsar om elva saker du måste uppleva under ett besök i den spanska huvudstaden.

Naturliga knutpunkter

Madrid har flera mysiga torg som fungerar som naturliga knutpunkter. Med utgångspunkt från vackra Puerta del Sol, som ligger mitt i staden, har du närhet till det mesta. Plaza Mayor är Puerta del Sols tvillingtorg – båda torgen ligger nära varandra. Här har människor i alla tider samlat av flera olika skäl, bland annat för att bevittna tjurfäktningar och avrättningar. Numera tar besökarna sig hit av betydligt trevligare anledningar – som till exempel för att besöka gemytliga restauranger och caféer eller titta på folk. Men framför allt för att umgås.

Elva måsten i Madrid – här är hela listan
Foto: iStock

Gammalt…

För den konstintresserade, eller för den som bara uppskattar att se på något vackert, är ett besök på det anrika Pradomuseet ett måste. Här hittar du en av världens främsta konstsamlingar. Institutionen invigdes redan 1819 och med en komplett samling av spansk konst, som sträcker sig ända från 1000-talet till 1700-talet, är detta en plats att bli hänförd på. Här hittar du bland annat verk av stora namn som Francisco de Goya, Diego Velázquez och Rembrandt.

Elva måsten i Madrid – här är hela listan
Foto: iStock

…och nytt!

Är man mer road av modern konst är ett tips att istället ta en tur till Museo Reina Sofía – en gång upprättat för att hedra den spanska drottningen Sofia. Här kan du strosa runt bland verk av mästare som Salvador Dali och Pablo Picasso.

Elva måsten i Madrid – här är hela listan
Foto: Bigstock

Naturnära

Inte långt från Pradomuseet ligger Retiroparken. Från början tillhörde denna grönskande rekreationsplats den spanska kungafamiljen, men är sedan slutet på 1800-talet en oas för Madridborna själva och alla som är på besök. I parken finns bland annat flertalet monument och statyer, inbäddade i lummig grönska. Missa inte Rosaleda rosenträdgård. Dels är detta en vacker plats att slappna av på, dels har den en skulptur av djävulen, som sägs vara världens enda.

Elva måsten i Madrid – här är hela listan
Foto: iStock

Kom och köp

Bakom Plaza Mayor ligger Calle Toledo. För en mer lokal känsla och shopping i mindre butiker är det hit du ska gå. Här ligger bland annat butiken Capas Seseña, som varit öppen ända sedan 1901. Här kan du shoppa en riktigt lyxig och välsydd cape – och utbudet är stort. Capas Seseña sägs nämligen vara den enda butiken i hela världen vars sortiment bara består av just caper.

Elva måsten i Madrid – här är hela listan
Foto: iStock

En hyllning till maten

I Madrid finns flera saluhallar i toppklass, men en av de mest färgsprakande och matglada är Mercado San Antón. Här kan du äta tapas till både varmrätt och dessert. Frukter och kött trängs bland charmerande försäljare och stämningen är uppfriskande.

Kunglig storhet

Det officiella residenset för det spanska kungahuset är beläget i Madrid. Med sina 3 418 rum är det Europas största kungliga slott. Den spanska kungafamiljen bor inte här längre, men det finns ändå mycket att se. Som besökare får du vistas i vissa delar av residenset, som livrustkammaren och slottets gamla apotek.

Elva måsten i Madrid – här är hela listan
Foto: iStock

En dansant afton

För optimala kvällar på spanskt vis är flamenco ett givet val. Det finns många ställen där du kan gå och dansa själv, men för den som vill se och lära sig först är Taberna Flemenca El Cortijo det bästa alternativet. Här kan du både äta middag och se vackra och eldiga uppträdanden. 

Elva måsten i Madrid – här är hela listan
Foto: iStock

Upplev Egypten

När du besöker Madrid får du inte missa en snabbvisit i Egypten. I den spanska huvudstaden kan du nämligen se Temple de Bedod. Som namnet antyder är detta ett gammalt tempel, som i dag har en plats på UNESCO:s världsarvslista. Ursprungligen är byggnadsverket från Egypten, men hotades att rivas när man konstruerade Asswandammen på 1960-talet. Spanjorerna erbjöd sig då att rädda den vackra byggnaden och flyttade den till Madrid. Förutom att templet i sig är upplevelse är detta också ett perfekt ställe att se den magnifika solnedgången på.

Elva måsten i Madrid – här är hela listan
Foto: Bigstock

Det bästa av det spanska köket

I Spaniens huvudstad hittar du specialiter från hela landet – det bästa av det spanska köket. Spansk mat är dessutom influerat av flera olika delar av världen, vilket gör den spännande och smakrik. Testa Madridvinerna, njut av gott kaffe, spisa utsökta trerättersluncher och härliga middagar sent på kvällarna. Invånarna i den spanska huvudstaden äter från cirka kl 20.30 och framåt. Perfekt sätt att fylla på energidepåerna i väntan på nattens festligheter.

Elva måsten i Madrid – här är hela listan
Foto: iStock

Gå på fest

Madrid är en av Spaniens absoluta partystäder och dessutom en av världens mest bartäta städer. Här kan du klubba ända fram till solen går upp. Många ställen har flera olika dansgolv där du kan festa loss och dricka goda drinkar. Ett hett tips är att dagen därpå ta det lugnt och njuta av goda tapas i skuggan på en mysig uteservering – ett perfekt sätt att återhämta sig på.

Elva måsten i Madrid – här är hela listan
Foto: iStock

Text: Spanska Turistbyrån • 2017-04-11
PartnerUnderbara Spanien

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen