Annons

Vackra slottet Rheinsberg. Foto: SPSG Rheinsberg House/ Leo Seidel.

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Tyska Turistbyrån
Partner

Res med kunglig glans – 6 slott att uppleva i Tyskland

Praktfulla byggnader, stora konstsamlingar, prunkande trädgårdar och historisk atmosfär. I området kring Brandenburg och Berlin finns många vackra slott att uppleva – här listar vi sex av dem.

Text: • 2024-04-29 Uppdaterad 2024-05-07

I nordöstra Tyskland i området kring Berlin ligger förbundslandet Brandenburg, med cirka 2,6 miljoner invånare. Huvudstaden, och största staden, är Potsdam.

I Brandenburg finns ett helt fantastiskt landskap med bland annat Tysklands största skogsområde i biosfärreservatet Schorfheide, två bergsryggar och två sänkor där floder som Spree, Havel, Elbe och Oder ringlar fram. Med totalt 3 300 kilometer långa vattendrag och över 3 000 sjöar är förbundslandet ett av Tysklands vattenrikaste.

Området är med andra ord en perfekt plats för härliga sommarvistelser – så det är inte svårt att förstå varför många av de preussiska monarkerna valde att bygga sina vackra sommarresidens här i form av vackra slott. Förutom naturen har den Brandenburgska landsbygden en lugn atmosfär och än idag står slotten likt ett pärlband i den i övrigt pittoreska miljön.

Dessa praktfulla slott hör till Preussens kulturarv och förvaltas av SPSG – “Den preussiska slotts- och trädgårdsstiftelsen Berlin-Brandenburg”. Här listar vi några av dem som du måste uppleva!

1. Sanssouci

Magnifikt slott bland grönskande vingårdsterrasser

Ett av de kanske mest kända slotten är Sanssouci i Potsdam där Fredrik II av Preussen, ”Fredrik den Store”, kunde göra verklighet av sina designidéer.

Det magnifika slottet byggdes mellan 1763-1769 och ligger i intill grönskande vingårdsterrasser och har en otroligt vacker interiör. Namnet Sanssouci – sans souci – betyder ”utan oro” – och det var hit som Fredrik den Store drog sig undan tillsammans med sina hundar för att hitta lugn och ro. Det var också här han önskade begravas när han dog, vilket han också fick.

Slottet är ett envåningshus med bara tio rum. Till skillnad från många andra slott som har stora trappor upp till sina storslagna entréer ligger Sanssoucis direkt i markhöjd eftersom Fredrik ville kunna gå in i Sanssouci direkt från sin vackra trädgård.

2. Paretz

En sorgfri pärla vid floden Havel

På Paretz kan du få en inblick i hur det var att leva som en preussisk furtse. Foto: SPSG Paretz House/ Hans Bach.

En kort bit från Sanssouci ligger det vackra slottet Paretz, mitt i det böljande landskapet längs floden Havel. Här skapade drottning Luise och Friedrich Wilhelm III år 1797 en oas som andas borgerlighet. Luise är känd för att ha varit både sorgfri och fylld av energi, och det är nästan så det sitter kvar i väggarna än idag.

Här kan du besöka i slottets permanenta utställning och lära dig mer om gårdens fascinerande arkitektur samt kliva in i överdådiga kammare prydda med väl valda möbler, målningar och de berömda papperstapeterna från Paretz. Ett måste är också en promenad i den vackra slottsparken där både gammal som ung kan få en inblick i hur det var att leva på slottet för omkring tvåhundra år sedan.

3. Caputh

Pärla med historiska vingslag

I Caputh står de ståtliga salarna från förr bevarade. Foto: SPSG Caputh House/ Hans Bach.

Om du fortsätter åka söderut utmed Havelflodens stränder når du snart ännu en fantastisk pärla – Caputh. För över trehundra år sedan gav den store kurfursten Friedrich Wilhelm av Brandenburg slottet till sin fru Dorothea.

Den idylliska byggnaden visar upp vilket praktfullt liv 1700-talets furstar levde vilket inte minst syns på stora bankettsalarna, de furstliga kamrarna och den charmiga sommarmatsalen som prytts med över 7500 holländska fajansplattor.

4. Königs Wusterhausen

Soldatkungens paradis om höstarna

Jakttroféer och målningar pryder väggarna på Königs Wusterhausen Jaktslott Foto: SPSG Koenigs Wusterhausen Hunting Lodge/ Hans Christian Krass.

Slottet Königs Wusterhausen är en riktig pärla när det kommer till kunglig prakt och historia. Den majestätiska byggnaden ligger mitt i den idylliska regionen Brandenburg. Detta barocka mästerverk byggdes på uppdrag av den store kurfursten Friedrich Wilhelm av Brandenburg, som ville ha en oas av både lyx och lugn bortom virrvarret i den kungliga huvudstadens Berlin.

Slottet användes inte bara som residens, utan var också en plats för möten mellan viktiga personer. Friedrich Wilhelm I, känd som soldatkungen, älskade att spendera tid här för att jaga och överväga sina militära strategier. Hans son, den blivande Friedrich II (den store), tillbringade också några viktiga ungdomsår här för att bekanta sig med hovets visdomar och intriger. Det formade honom senare till en av Europas mest betydande monarker.

I slottets vidsträckta trädgårdar och praktfulla salar diskuterades politik, konst och vetenskap, medan de kungliga gästerna njöt av hovlivets bekvämligheter. Av slottet Königs Wusterhausens guldår finns det spår än idag i dess storslagna arkitektur och kulturella arv – och under ditt besök här kan du känna atmosfären från svunna tider överallt.

5. Oranienburg

Preussens vackraste slott kring 1700-talet

I Oranienburgslottets museum kan du bland annat besöka porslinskammaren. Foto: SPSG Oranienburg Palace Museum Porcelain Chamber/ Hans Christian Krass.

I de norra delarna av Ruppinsjödistriktet står ett annat berömt palats – Oranienburg, som kanske är det vackraste preussiska palatset från åren kring 1700. Det har fått sitt namn efter Friedrich Wilhelms första fru, prinsessan Louise Henriette av Oranien-Nassau.

Idag är slottet ett museum och här kan du bland annat se den magnifika étagères i porslinskammaren, en stor samling konstverk samt en av tre av världens enda ljuskronor gjord helt av bärnsten.

6. Rheinsberg

Natur möter kultur och arkitektur

Ta en promenad i den grönskande parken vid Rheinsberg. Foto: SPSG Rheinsberg House and Park/ Leo Seidel.

Mitt i de vackra omgivningarna kring sjön Grienickersee ligger Rheinsberg där du kan få både natur-, kultur- och arkitekturupplevelser. Här tillbringade Fredrik den Store mycket tid när han var kronprins men när han senare fokuserade på Sanssouci förvandlade hans yngre bror, prins Heinrich av Preussen, Rheinsberg till ett ledande centrum för konstnärlig utveckling med flera museer.

Prinsens val av den tidiga neoklassiska stilen syns än idag på både slottets och trädgårdens utformning. Här kan du promenera runt i slottets natursköna läge vid Grienickersee-stranden där natur, konst och arkitektur går hand i hand.

Ett litet fun fact är att Rheinsberg är känt bland tyskar genom Kurt Tucholskys novell ”Schloss Rheinsberg”. Kurt Tucholsky var en vänsterintriktad journalist och författare som flydde till Sverige när Hitler blivit rikskansler i Tyskland. I Sverige skrev han sedan romanen ”Schloss Gripsholm” som handlar om hans tid i Mariefred – och det är på just Mariefreds kyrkogård som han ligger begravd.

Välkommen att uppleva Brandenburgs slottspärlor i förbundslandets vackra natur.

Besöksbiljetter till de olika slotten hittar du här.

Läs mer om vilka fler slott och parker du kan upptäcka i Berlin och Brandenburg här.

Ta tåget till Tyskland

Du kan enkelt ta tåget till Tyskland från Sverige för ett mer hållbart resande.

Snälltågets direktnattåg tar dig från Malmö till Berlin. Reser du från Stockholm kan du ta SJs direktlinje till Berlin.
Boka din resa på snalltaget.se eller på sj.se.

Från Berlin är det sedan smidigt att ta dig till slotten. Både Paretz och Caputh når du på cirka en timme från huvudstaden. Boka din resa i Tyskland hos Deutsche Bahn på bahn.de.

Här kan du läsa mer om hållbara resor till Tyskland!


Text: • 2024-04-29
PartnerTysklandTyska turistbyrånTyskland

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen