Annons

Få tips på vackra vägar att köra i Spanien! Foto: Getty images.

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Spanska Turistbyrån
Partner

Roadtrip i Spanien – 7 tips på rutter att köra

Svischa fram med vinden i håret längs med en snirklig kustremsa och ett glittrande Medelhav. Gör oplanerade stopp i små byar uppe i bergen. Kanske en vandring och lite tapas på det? Vi har listat 7 roadtrips i Spanien som ger dig allt detta!

Text: • 2022-05-06 Uppdaterad 2023-05-17

1. Costa Brava

Den spanska kustremsan Costa Brava bjuder på små fiskebyar, vackra sanddyner, skarpa klippor och häftiga grottor. Den som vill få en dos kultur gör ett stopp i Salvador Dalí-museet i Figueres. Och den som bara vill frossa i lokala delikatesser provar den berömda ansjovisen i L’Escala och räkorna vid Palamós. Resan börjar i Blanes och slutar i Portbou.

Region: Katalonien
Antal dagar: 3 dagar
Distans: 150 km

Den klippiga kustremsan Costa Brava bjuder på storslagna vyer. Foto: Getty images.

2. Silvervägen – Spanien från norr till söder

Ta dig landvägen längs med den här historiska romerska vägen – från Sevilla i söder till Gijón i norr. Upplev de kulturella och kulinariska skillnaderna mellan fyra spanska regioner. Längs med vägen, som var en av landets viktigaste när det begav sig, passerar du inte mindre än 29 samhällen, vackra sjöar och historiska monument.

Region: Andalusien, Extremadura, Asturien, Kastilien och León
Antal dagar: 7 dagar
Distans: 800 km

Strosa på Plaza de España i Sevilla. Foto: Getty images.

3. Magin bakom Cáceres

Den här rutten tar dig runt i norra delen av regionen Extremadura, väster om Madrid vid gränsen till Portugal. Ett område som bjuder på både nationalparken Monfragüe och två världsarv: Caceres historiska centrum och Santa Maria de Guadalupes kungliga kloster. Dessutom känt för både sin lokala ost och skinka! Tipset är att åka tidigt på våren när miljontals körsbärsblommor fyller Jertedalen.

Region: Extremadura
Antal dagar: 3 dagar
Distans: 150 km

4. Medelhav + Pyrenéerna = ultimat kombo

Upplev det bästa av två världar: Medelhavet och bergskedjan Pyrenéerna. Börja längs med kustremsan Costa Dorada, bada i klarblått hav, simma i grottor och besök kustbyar som Tarragona med Gaudís födelseort Reus. På väg upp mot Pyrenéerna passerar du kloster, vingårdar och små byar dit tiden aldrig nått. Vandra i den vackra nationalparken Aigües Tortes-Sant Maurici innan du återigen når havet och Costa Brava med avslut i staden Girona.

Region: Katalonien
Antal dagar: 14 dagar
Distans: 1300 km

Gör stopp i små fiskebyar som Cadaqués. Foto: Getty images.

5. Fyrfrossa i Galicien

Om du älskar fyrar är detta en rutt för dig! Ta dig längs med Galiciens kust och passera inte mindre än 44 fyrtorn på vägen! Kuststräckan är totalt 1175 kilometer lång för dig som vill köra hela, men den finns även uppdelad i åtta etapper lagom för en roadtrip på några dagar. Läs mer om de åtta fyr-rutterna.

Region: Galicien
Antal dagar: från ett par dagar, beroende på rutt
Distans: 1175 km (men finns uppdelad i 8 kortare etapper)

Faro Cabo Vilano är 1 av 44 fyrtorn i Galicien. Foto: Getty images.

6. Andalusiens höjdpunkter

Ta en vecka och upptäck södra Spaniens höjdpunkter med bil! Flamenco, tapas och vitkalkade byar. Andalusien är känt för mycket och kanske framför allt för sin förmåga att njuta av livet. Upplev städer som Malaga, Sevilla, och den sagolika islamiska arkitekturen i Granada. Njut av magisk natur i Ronda och upplev de vackra hästarna på nära håll, andalusierna.

Region: Andalusien
Antal dagar: 7 dagar
Distans: 740-800 km

Besök den ikoniska bergsbyn Ronda med sin storslagna utsikt. Foto: Getty images.

7. Don Quixote-vägen

Den spanska romanen om riddaren Don Quixote från La Mancha från 1600-talet är en av världens absolut kändaste verk. Res i bokens och författaren Miguel Cervantes fotspår! Börja i världsarvet tillika Cervantes födelseort, Alcalá de Henares, och fortsätt sedan in i litteraturens värld genom magiska landskap, förbi väderkvarnar och avsluta på Don Quixote-museet i Almagro.

Region: Madrid och Kastilien-La Mancha
Antal dagar: 7 dagar
Distans: 528 km

Sugen på en roadtrip i Spanien? På den officiella turistwebbplatsen spain.info hittar du mer förslag på rutter.


Text: • 2022-05-06
PartnerSpanska turistbyrån

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen