Annons

Hoppa på jordgubbståget och vandra i det vackra Asturien. Foto: Getty images.

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Spanska Turistbyrån
Partner

Spanien utanför turiststråken – 7 upplevelser du inte får missa

Sugen på något mer än Barcelona, Mallorca och den spanska solkusten? Hoppa på jordgubbståget, vandra i en geopark eller bo på Paradores. Här kommer sju tips på spanska upplevelser du förhoppningsvis inte hört talas om tidigare.

Text: • 2022-06-09 Uppdaterad 2023-05-17

1. Tågluffa som en pilgrim

Du kanske hört talas om att man kan vandra den kända pilgrimsleden Jakobsleden (Camino de Santiago på spanska)? Men visste du att man även kan ta tåget? Pilgrimståget följer under sex dagar leden till Santiago de Compostela. Turerna körs av det statliga spanska järnvägsbolaget Renfe och i paketet ingår även frukost och middag på tåget och guidade turer vid stoppen.

Expressåget La Robla. Foto: spain.info.

2. Roadtrip genom 4 regioner

Följ den spanska nordkusten med bil! Börja i kulturstaden Bilbao och gör en avstickare till staden med världens högsta koncentration av Michelin-stjärnor, San Sebastián, för att njuta av pintxos (baskiska tapas) intill Biscayabukten. Byt mat mot strandhäng i Sardinero, för att sedan åka upp i bergen och nationalparken Picos de Europa. Passera städer som Gijón, kloster och kanjoner i Ribeira Sacra, innan du rullar in i pilgrimsstaden Santiago de Compostela med sin ståtliga katedral. På sju dagar har du totalt passerat fyra regioner; Baskien, Kantabrien, Asturien och Galicien.

Vandra i nationalparken Picos de Europa. Foto: Getty images.

3. Vintåg genom Galicien

Hoppa på tåget och bege dig ut bland vinrankorna i Galicien! Följ vinvägen Rías Baixas och utforska druvan Albariño känd för sin friska smak och god i kombination med fisk och skaldjur – som du förstås också hittar mycket av i regionen. Fortsätt sedan in i nästa vindistrikt Ribeiro. Förutom vingårdar, vinrankor och ett och annat smakprov passerar du små kloster gömda bland bergen och storslagna vyer längs med floderna Sil och Miño. Finsmakaren tajmar förstås in Albariño-festivalen i Cambados eller skaldjursfestivalen i O Grove. Tåget börjar och slutar i Ourense och bokas hos det spanska järnvägsbolaget Renfe.

Ta tåget genom vindistrikten Rías Baixas och Ribeiro. Foto: Getty images.

4. Det okända Kastilien-La Mancha

Den spanska regionen Kastilien-La Mancha är framför allt känd för det litterära mästerverket Don Quijote! Många kommer hit för staden Toledo och regionens två nationalparker – men för den som längtar ut på mer okänd mark är ett tips att vandra bland ekarna och vattenfallen i naturparken Barranco del Río Dulce. Den pittoreska byn Sigüenza har ett medeltida slott som gjorts om till en Paradores de Turismo där man kan bo. Regionen bjuder även på en rad andra naturparker värda ett besök. Spanska Turistbyrån listar 10 tips till det okända Kastilien-La Mancha.

5. Vandra i en baskisk geopark

Från Biscayabukten till de baskiska bergen sträcker sig en så kallad geopark, ett område unikt för sitt landskap men även kulturella arv. Den baskiska kustens geopark är listad som ett världsarv av Unesco och erbjuder flera kilometer av klipplandskap. Vandra på toppen av de över 60 miljoner gamla klipporna eller ta båten in genom kalkstensraviner. Ett tips är att gå mellan kustorterna Mutriku, Deba och Zumaia.

Vandra genom mäktiga landskap i den världsarvslistade geoparken i Baskien. Foto: Getty images.

6. Jordgubbar & vintagetåg

Gillar du jordgubbar? Gillar du gamla trätåg? Gillar du Spanien? Ja då har du det ultimata restipset här: jordgubbståget. I trävagnar byggda mellan 1914 och 1930 färdas du genom ett landskap känt för sina goda jordgubbar. Ja såpass delikata att platsen till och med listats som ett kulturlandskap av Unesco. I staden Aranjuez kan du sedan strosa runt i vackra trädgårdar eller hoppa på en av flodbåtarna för en tur. Självklart ingår jordgubbar på tågresan!

Slottet i staden Aranjuez. Foto: Getty images.

7. Bo på Paradores

Klassiska hotell i all ära, men kanske är du ute efter något mer? Paradores de Turismo är ett koncept som samlar unika boenden där kultur, natur och kulinariska upplevelser är lika viktiga. Det kan vara ett spanskt palats eller en historisk byggnad man försökt bevara. Den gemensamma nämnaren är att man jobbar lokalt både vad gäller miljö och ekonomi. Det finns 97 Paradores runt om i Spanien.

Bo hållbart på en Paradores de Turismo. Foto: Getty images.

Spanska Turistbyrån har samlat fler tips för dig som vill ta dig utanför turiststråken. På den officiella turistwebbplatsen spain.info hittar du mer förslag på rutter.


Text: • 2022-06-09
PartnerSpanska turistbyrån

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen