Annons
Annons
Annons
I Malaga finns mycket att upptäcka. Foto: iStock photo

I Malaga finns mycket att upptäcka. Foto: iStock photo

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Spanska Turistbyrån
Partner

Upplev Malaga: 8 sevärdheter i den spanska pärlan

Malaga är pärlan i södra Andalusien. En stor, men på samma gång liten stad, fylld av lika delar historia och kultur. Nedan listar vi de åtta sevärdheter du inte får missa när du väl är här.

Text: Spanska Turistbyrån • 2017-05-09 Uppdaterad 2021-06-23

Malaga är huvudorten i området Costa del Sol (Solkusten) och också knutpunkten för industri, turism och transport i regionen. Trots stadens viktiga position är Malaga även trevligheten själv. Självklart finns det en hel del saker att ägna sig åt för dig som är där på semester.

Den romerska teatern

En romersk teater för genast tankarna till Colosseum och Rom. I Malaga finns istället lillebror. Med bara 31 meter i radie och 16 meter hög, har den troligtvis inte använts till gladiatorspel som Colosseum gjorde, utan istället till vanliga föreställningar och konserter. Länge låg teatern undangömd och bortglömd men efter ett återupptäckande under 1950-talet restaurerades den och har sedan dess blivit ett givet besöksmål.
Sätt dig ner på läktaren och låt fantasin ta dig till tiden då 4 000 åskådare ivrigt applåderade teaterns skådespelare efter en lyckad föreställning. 

Upplev Malaga: 8 sevärdheter i den spanska pärlan
Den romerska teatern rymde förr 4000 åskådare. Foto: iStock photo

Malaga stadspark 

Stadparken i Malaga ligger precis vid stadens huvudstråk och täcker en stor del av centrum. Läget gör parken nästintill omöjlig att missa – men det är bara till det positiva. Här inne kan du hitta lugnet bortom stadspulsen och njuta av palmträdens skugga. Bli inte för avslappnad bara. Det är nämligen inte tillåtet att sitta eller gå på gräset i parken. Bänkar är utställda för den som ändå behöver vila benen, och när du vandrar runt får du hålla dig till de många stigar och småvägar som ringlar sig igenom parken. 

Upplev Malaga: 8 sevärdheter i den spanska pärlan
I Malagas stadspark finns skydd mot solen och stressen. Foto: iStock photo

Vinmuseet

Ta chansen och bli vinexpert – i alla fall på Andalusiens viner. I Malaga finns ett helt museum tillägnat drycken. Här kan du lära dig allt om vinets historia och hur druvorna odlas. Dessutom går det utmärkt att provsmaka de söta, lokala varianterna. 

Upplev Malaga: 8 sevärdheter i den spanska pärlan
Provsmaka provinsens egna viner på vinmuseet. Foto: iStock photo

Alcazaba

Militärfortet Alcazaba är en ypperlig plats för dig som vill ta del av en svunnen tid. Det är beläget uppe på en kulle precis bredvid den romerska teatern. Från 1000-talet och framåt har Alcazabas främst syfte varit att skydda Malaga från diverse fiender. På senare år är hot utifrån inte längre överhängande och istället har fortet blivit en trevlig plats där du kan njuta av utsikten över Malaga.

Upplev Malaga: 8 sevärdheter i den spanska pärlan
Njut av utsikten uppifrån det gamla militärfortet Alcazaba. Foto: iStock photo

Botaniska trädgården

I de norra delarna av Malaga ligger den botaniska trädgården. Här finns växter som funnits här lika länge som parken själv – i över 150 år. Från början ägdes trädgården av familjen Loring, men området blev senare uppköpt av Malagas kommun. I och med ägarbytet öppnades det också upp för allmänheten – och tur är det. Alla de blommor, frodiga träd, vattenfall och mysiga små hus bör få upplevas av så många som möjligt. 

Upplev Malaga: 8 sevärdheter i den spanska pärlan
I den botaniska trädgården blommar det året om. Foto: iStockphoto

Pablo Picassos rötter

Malaga är konstnären Pablo Picassos hemstad. Han växte upp i området runt torget Plaza de la Merced, och hans barndomskvarter har gett inspiration till många verk. Till exempel har Plaza de la Merceds alla duvor fått ta plats i Picassos tavlor. 
På gatan bredvid torget ligger också hans faktiska födelsehem. Här finns idag ett museum där du kan få veta mer om konstnären och det Malaga som han en gång växte upp i. 

Upplev Malaga: 8 sevärdheter i den spanska pärlan
Plaza de la Merced är avbildat på flera av Picassos alster. Foto: iStock photo

Den egna salladen

Det finns en sak du bara måste äta under ditt besök i Malaga – ensalada malagueña, vilket kort och gott är en speciell sallad. Grunden består av ägg, tomat, lök, potatis, apelsin och trumfkortet torkad torsk. 
Mättande och perfekt under varma dagar. 

Upplev Malaga: 8 sevärdheter i den spanska pärlan
Malaga bjuder på sin egen sallad. Foto: iStock photo

Katedralen

Trots en byggnadstid på 200 år är katerdralen i Malaga inte helt färdig. Ursprungsritningen innehöll till exempel två stycken torn, men bara ett hann färdigställas. Trots det är det en beundransvärd skapelse i renässansstil, utsmykad med både målningar och statyer i barock. 
Om exteriören är överdådig är insidan däremot mer blygsam. Hit bör du gå för lugn och ro, och för att samla tankarna. 

Upplev Malaga: 8 sevärdheter i den spanska pärlan
Den stora katedralen är ett landmärke i Malaga. Foto: iStock photo

Text: Spanska Turistbyrån • 2017-05-09
PartnerUnderbara Spanien

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top