Annons

Wernigerode Slott. Foto: Sachsen-Anhalt/ Nordombord. | Korsvirkeshus i Quedlinburg. Foto: Investitions- und Marketing­gesellschaft Sachsen-Anhalt mbH/ Lüder Lindau.

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Tyska Turistbyrån
Partner

Visslande ångtåg, korsvirkeshus och vacker natur – upplev tyska Harz

Charmiga korsvirkesstäder, vackra sagoslott, Hogwarts Express-liknande ångtåg och vacker natur. I Harz i tyska delstaten Sachsen-Anhalt finns allt du vill ha av en härlig semester. Här är platserna du inte får missa!

Text: • 2024-05-14 Uppdaterad 2024-05-21

I centrala Tyskland vid floden Elbes mellersta del hittar du Sachsen-Anhalt, ett av landets sexton förbundsländer. Här ligger bland annat delar av bergskedjan Harz och de mysiga städerna Quedlinburg och Wernigerode. Sagoliknande slott, en fantastisk natur, världsarv och ångtåg som liknar Hogwarts Express är bara några av sakerna du kan uppleva här.

Du kan ta dig hit med tåg från Sverige och det tar cirka nio timmar från Malmö till förbundslandets huvudstad Magdeburg efter byten i Köpenhamn, Hamburg och Wittenberge.

Wernigerode

Färgglad och hållbar stad med sagolikt slott

Wernigerode är en riktig liten pärla längs med den tyska semestervägen ”Korsvirkesvägen” och ligger cirka 8 mil sydväst om Magdeburg. Här finns mängder av pittoreska och färgglada korsvirkeshus att strosa runt mellan, och det är inte svårt att förstå varför Wernigerode ibland kallas för den färggranna staden vid Harz. Till och med stadens Rathaus (rådhus) lyser upp med sin aprikosa färg och i det ryms både turistbyrå och Ratskeller (rådhuskällare) där du kan äta och dricka gott.

Rådhuset med brunnen Wohltaeterbrunn framför. Foto: Investitions- und Marketinggesellschaft Sachsen Anhalt mbH/ Danny Kurzin the mountain Harz.

På en kulle ovanför staden tornar Wernigerode Slott upp sig, en byggnad som ser ut att vara hämtad från en saga. Det byggdes mellan år 1100–1120 och var då hem för stadens grevar. Nyfiken på hur det ser ut inuti? Ta en promenad upp till slottet och besök fler än 40 rum som fortfarande är inredda som de var under 1800-talet.

Det sagolika Wernigerode Slott. Foto: IMG Sachsen-Anhalt/ Nordombord.

Efter besöket kan du bokstavligen ta dig från slott till koja och spana in stadens minsta hus ”Kleinstes Haus”. Det byggdes på mitten av 1700-talet i barock korsvirkesstil och är endast 2,95 meter brett, 4,20 meter högt och med en dörrhöjd på 1,70 meter – så se upp så du inte slår i huvudet när du kliver in. Väl inne hittar du ett litet museum där du kan ta del av hur man levt i huset tidigare, för faktum är att det fram till 1976 beboddes av upp till elva personer.

Det är tydligt att staden har en lång historia, men den andas även nytänkande och har bland annat certifierats som ”en hållbar stad”. Här finns många alternativ som kan göra din vistelse mer hållbar med allt ifrån shoppingmöjligheter och boenden hos certifierade värdar till något så enkelt som stationer där du kan fylla på din vattenflaska gratis istället för att köpa en ny.

Läs mer om Wernigerode här!

Quedlinburg

Världsarvsstad med över 2000 korsvirkeshus

Vid floden Bode, i det vackra bergsområdet Harz, hittar du Quedlinburg – knappa 30 kilometer från tre Wernigerode. Den tyska medeltidsstaden ligger 120 meter över havet och har mycket att erbjuda, inte minst när det kommer till historia.

Här finns över 2 100 korsvirkeshus som är över 800 år gamla vilket ger staden dess speciella karaktär. Det är ett av Tysklands största kulturarvsområden vilket uppmärksammats av Unesco som världsarvslistat staden som den enda i hela Sachsen-Anhalt.

Strosa runt i de mysiga gränderna i Quedlinburg. Foto: Investitions- und Marketing­gesellschaft Sachsen-Anhalt mbH/ Lüder Lindau.

Här är det inte långt mellan de många sevärdheterna. Ett hett tips är att följa med på den dagliga rundturen där du får höra mer om stadens historia och gå genom Gamla stans slingrande kullerstensgränder och mysiga torg upp till slottskullen.

På slottskullen står det vackra slottet och dess tillhörande byggnader som har restaurerats de senaste åren men öppnade upp igen i fjol, bland annat med ett nytt museum över världsarvsstaden. Ytterligare några måsten är givetvis alla unika korsvirkeshus, men också stiftkyrkan St. Servatius och dess magnifika katedralskattkammare som även de ligger på slottskullen. Kyrkan rymmer bland annat föremål från år 919 när den sachsiske hertigen Henrik på Finkenherd kröntes till kung här.

Quedlinburg Slott och St. Servatius-kyrkan uppe på slottskullen. Foto: IMG/ Michael Sidofsky.
Utsikt över Quedlinburg. Foto: Investitions- und Marketing­gesellschaft Sachsen-Anhalt mbH/ Lüder Lindau.

Fikapauser på något av de många mysiga caféerna längs de pittoreska gatorna är förstås också ett måste. Vill du testa något från det lokala köket ska du beställa in Baumkuchen, en slags spettekaka som är en tysk delikatess.

Läs mer om vad du kan uppleva i Quedlinburg här.

Harz

Tuffande ångtåg och vackra vandringsupplevelser

Gillar du att vandra? Då kommer du älska omgivningarna i Harz kring Wernigerode och Quedlinburg. De är som gjorda för vandring och naturupplevelser med sitt varierade landskap med både skogar, floder och berg.

Högsta berget är Brocken med sina 1141 meter. Trots sin höga höjd är bestigningen relativt enkel till fots. Så snöra på kängorna, packa ryggsäcken och ge dig ut på en härlig tur.

Du kan också ta dig upp till toppen med ångtåget Brockenbahn som går från bland annat Wernigerode. Det är en otrolig upplevelse i sig att tuffa upp i bergen till ljudet av motorns visslande och ibland är det svårt att veta om man är på väg till Hogwartz eller den tyska bergskedjan.

Brockenbahn är en del av Harzer Schmalspurbahnen, Harz smalspåriga järnvägar, som har det största nätverket av smalspåriga järnvägar i hela Tyskland, med hela 25 ångtåg, varav det äldsta är från 1897, och över 140 kilometer spår som förbinder Wernigerode och Quedlinburg, men också Nordhausen. En tur på något av dessa tåg är verkligen något att sätta upp på din bucketlist.

Brockenbahn tar dig genom de magiska omgivningarna i Harz. Foto: DZT, Francesco Carovillano.

Väl uppe på toppen kan du besöka National Park Visitor Center där det finns en spännande utställning där du kan lära dig mer om berget och dess omgivningar. Där finns också Brocken gaertener (Brocken trädgården) som skapades 1890 för att man skulle lära dig mer om växtlighet på hög höjd.

Något som är bra att veta när du reser hit är att du kan ta dig runt med bussarna gratis som övernattande gäst i någon av distriktens städer. Då får du en ”Wernigerode-biljett” tillsammans med din turistskatt. Med det ifyllda anmälningsformuläret kan du sedan åka alla bussar i och mellan Harzdistriktets städer utan kostnad – bland annat mellan Quenlinburg och Wernigerode.

Läs mer om att semestra i Harz här!

Välkommen till Sachsen-Anhalt! 

Ta tåget till Tyskland

Du kan enkelt ta tåget till Tyskland från Sverige för ett mer hållbart resande.

Snälltågets direktnattåg tar dig från Malmö till Hamburg på bara sju timmar. Reser du från Stockholm kan du ta SJs direktlinje till Hamburg på cirka åtta timmar.
Boka din resa på snalltaget.se eller på sj.se.

Väl i Hamburg kan du sedan åka vidare till Sachsen-Anhalts mysiga städer. Till Wernigerode tar tåget cirka tre timmar, och till Quedlinburg cirka fyra. Längs vägen får du se det vackra landskapet och flera tyska orter svischa förbi utanför tågfönstret.
Boka din resa i Tyskland hos Deutsche Bahn på bahn.de.

Här kan du läsa mer om hållbara resor till Tyskland!


Text: • 2024-05-14
PartnerTysklandTyska turistbyrånTyskland

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen