Annons

T.v.: Siluetten över Dresden och Brühlsche Terrasse. FOTO: ddpix.de (DML-BY). T.h.: Utsikt över julmarknaden Dresden Striezelmarkt. FOTO: Sylvio Dittrich

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Tyska Turistbyrån
Partner

Weekend i en av Tysklands vackraste regioner – 6 måsten i Dresden

Det är få ställen i världen där du hittar allt ifrån barockslott, en fantastisk natur, kulturupplevelser, världens kanske mest kända porslinsfabrik och magiska julmarknader på ett och samma ställe. Här får du de bästa tipsen för en tågresa i vinter till Dresden Elbland i mellersta Tyskland!

Text: • 2022-11-24 Uppdaterad 2022-12-13

Staden Dresden är en riktig kultur- och barockpärla som ligger vid floden Elbe i östra Tyskland, nära gränsen till Tjeckien. Hit tar du dig från Sverige med direkttåg till Berlin, och tågbyte där.

Landskapet i området är helt fantastiskt med floden Elbe som slingrar sig fram och de två nationalparkerna Saxiska Schweiz, som ligger i Tyskland, och Böhmiska Schweiz, som ligger i angränsande Tjeckien, på nära håll. Gillar du kultur kombinerat med naturupplevelser är det här det perfekta resmålet för dig!

Den unika naturen erbjuder gott om vandrings- och cykelleder, som passar både kortare turer och längre äventyr. De tar dig mellan allt ifrån slott, som bland annat Moritzburg Schloss, ett fd jaktslott, pittoreska vingårdar och mysiga städer som Meissen och Radebeul. Det lokala köket avnjuter du på regionens mysiga restauranger – givetvis tillsammans med vin från distriktet.

Moritzburg Schloss är ett av många slott längs Elbefloden. FOTO: GNTB/ Francesco Carovillano

Vill du istället uppleva Dresden och Elbland från vattnet kan du hyra en kajak och paddla fram på Elbe. Eller så hoppar du ombord på någon av de historiska ånghjulsbåtar som trafikerar floden. Dresden kan nämligen stoltsera med den äldsta och största ångbåtsflottan i världen – “Weiße Flotte Dresden” – vilket man är hyfsat stolt över.

Blommande kulturstad – och ett uppmärksammat rån i slottets  skattkammare

Dresden är bland annat känt för sin rika kultur, som idag blommar som aldrig någonsin. Och finns det något vi är så svältfödda som just nu som på konserter och teatrar?

En av stadens höjdpunkter är Operahus Semperoper som är ritat av arkitekten Gottfried Semper och platsen där några av Richard Wagners operor har haft världspremiär. Operans kalendarium är fyllt av allt ifrån härliga konserter till baletter, och alla kulturintresserade besökare jublade när Semperoper slog upp sina portar igen. Visserligen med ett antal rekommendationer efter Coronapandemin att rikta sig efter, men ändå….

Ett annat måste i Dresden är att besöka Residenzschloss, stadens kungliga slott som byggdes redan under 1400-talet och som ligger precis intill Elbe och Brühlsche Terrasse. Byggnaden är en sevärdhet i sig och rymmer dessutom några av Tysklands största konstskatter. Under andra världskriget förstördes slottet och vissa delar restaureras än idag – mmen det mesta är öppet för allmänheten. Skattkammaren Grünes Gewölbe (Det gröna valvet) blev – sorgligt nog – ökänt genom juvelkuppen 2019, då juveler med ett uppskattat värde över 10 miljarder kronor försvann. Den turkiska kammaren och de praktfulla barockparadrummen är andra höjdpunkter du inte får missa. 

”Gemäldegalerie Alte Meister”, en del av Dresdens museiförbund ”Staatliche Kunstsammlungen” visas upp på Dresdens Zwinger. FOTO: David Pinzer

Barockbyggnader som bär på en historia

Stora, bombastiska byggnader finns det gott om i Dresden, och kanske mest känd är Zwinger. Byggnaden hör till de mest magnifika barockbyggnaderna i hela Europa och ett av Dresdens mest populära besöksmål, och det är inte svårt att förstå varför. Det är fantastiskt att strosa runt mellan paviljongerna och i den stora trädgården. Zwinger rymmer dessutom kända museum som Gemäldegalerie Alte Meister (Gamla mästares galleri), och Porzellansammlung som bland annat hyser världsberömda porslinföremål från Meissen, China och Japan. Andra samlingar att besöka är Mathematisch-Physikalischer Salon i Dresdens statliga konstsamlingar och den moderna utställningen “Zwinger Xperience” som öppnade förra året där du kan lära dig mer om Zwingers historia.

När vi ändå pratar om fantastiska byggnader är det omöjligt att inte nämna en av Tysklands mest kända sevärdhet – Frauenkirche, som fritt översatt betyder kvinnokyrkan. Den är ritad av George Bährs, byggdes på 1700-talet och ses som ett av de absoluta främsta verken från barocken. Kyrkan bombades svårt i februari 1945, men ett halvt sekel senare påbörjades en rekonstruktion av kyrkan och idag står den och sprider sin glans över Dresden igen. Sedan 2005 är kyrkan dessutom öppen för allmänheten och är inte bara plats för gudstjänster, utan även pjäser och konserter.

Ev en bild?

Det kända porslinet från Meissen

Testa på att måla porslin på en workshop i Meissen. FOTO: Martin Förster (DML-BY)

Inte långt från Dresden hittar du Meissen, som bland annat är känd för sitt porslin – så varför inte besöka Meissens porslinsfabrik när du ändå är här? Det är den äldsta porslinsfabriken i Europa, byggd 1710, och än idag är MEISSEN® ett känt varumärke när det kommer till porslin i olika former. På fabrikens museum kan du bland annat ta del av varumärkets resa, och lära dig mer om den 300-åriga traditionen av porslinstillverkning och se när det tillverkas. Självklart kan du köpa med dig något hem också som minne!

Det bästa sättet att uppleva regionen är aktivt! Med cykel eller till fots tar väl skyltade cykel- och vandringsleder dig genom skogar, slätter och dammlandskap på båda sidor av Elbe, förbi majestätiska slott och pittoreska vingårdar.  Cykeluthyrningsställen finns det gott om i Dresden.

Utsikt från Elbradweg över Albrechtsburg och katedralen i Meissen. FOTO: Erik Gross (DML-BY)

Hitta julkänslan i Dresden

Gillar du julmarknader, doften av brända mandlar och att strosa bland glittrande ljusdekorationer? Då är Tyskland ett måste – och inte minst Sachsens huvudstad Dresden.

Kring jul förvandlas Dresden och Elblandregionen till ett riktigt winter wonderland. Bara i den sachsiska huvudstaden finns det elva julmarknader som ingen är den andra lik. Men de har alla en sak gemensamt: en romantisk atmosfär och hundraåriga traditioner.

Den mest kända julmarknaden är Dresden Striezelmarkt, som också är en av landets äldsta. I år äger den rum mellan den 23 november och 24 december, i hjärtat av Dresdens gamla stad. Här hittar du bland annat godsaker från sachsiska bagerier och traditionellt hantverk från Dresdens omgivningar, sniderier och svarvade varor från Erzbergen, textilier och keramik från Lausitz, pepparkakor från pepparkaksstaden Pulsnitz, spetsar från Plauen och adventsstjärnor från Herrnhut. En av huvudattraktionerna på Dresden Striezelmarkt är Erzgebirges största träpyramid, med en höjd på 14,61 meter. Naturligtvis finns det också pittoreska marknader och olika julbord att upptäcka i Elbland-regionen!

Under julen skapar den upplysta pyramiden, julgranen och marknadsstånden en romantisk atmosfär. Foto: Sylvio Dittrich (DML-BY)

I de olika marknadsstånden kan du hitta många olika delikatesser från området, däribland den världsberömda julstollen. Det är en speciell kaka som äts kring jul, och som bara får bakas av utvalda bagare i trakten.

Den lokala delikatessen “julstollen” är populär kring jul. Även i Sverige går det att köpa den i adventstider. FOTO: Schutzverband Dresdner Stollen / Tobias Ritz (DML-BY)

Och på tal om delikatesser – du får inte missa att besöka Dresdner Molkerei Gebrüder Pfund. Det är en gammal mejeributik som inte bara säljer goda saker, utan som också bjuder på en helt fantastisk miljö – alla butiksväggarna är klädda i färgglatt kakel – som bara måste ses! Varför inte köpa med något hem härifrån som ett minne från resan?

Mejeributiken Dresdner Molkerei Gebrüder Pfund. Lookphotos/ Zielske, H & D.

Boka din tågresa till Dresden Elbland

Snälltågets direkttåg Malmö – Berlin. Byte i Berlin till Dresden. Bokas på www.snalltaget.se
Tåg från Malmö med SJ/Tyska Järnvägar DB med byten i Hamburg och Berlin. Bokas på
www.bahn.com

Vill du veta mer om vad du kan se och uppleva i Dresden Elbland? Klicka här!

Här kan du läsa mer om hållbart resande till och i Tyskland!


Text: • 2022-11-24
PartnerUpplev Tyskland med tåget

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen