Annons
Annons
Att resa är underbart. Att flyga långt kan vara en riktigt påfrestning. Foto: Istock.

Att resa är underbart. Att flyga långt kan vara en riktigt påfrestning. Foto: Istock.

Restips

20 tips för att överleva en långflygning

Ibland brukar man säga att resan är målet. Men att ta sig igenom en långflygning med humöret på topp – särskilt om man reser i ekonomiklass och har långa ben – kan vara en riktig prövning. Här är våra bästa tips för att göra resan så bekväm som möjligt.

Text: Johanna Jackson • 2016-05-25 Uppdaterad 2021-06-23

1. Checka in online 

De flesta flygbolag erbjuder incheckning online 24 timmar innan avresa. Har du inte redan förbokat din sittplats när du köpte biljetten brukar det gå att göra det nu. Vilket leder oss till nästa punkt…

20 tips för att överleva en långflygning
Foto: Istock.

2. Välj rätt sittplats 

På den gamla goda tiden kunde man ibland lyckas boka sittplatserna vid nödutgångarna = mer benutrymme, utan extra kostnad. Men på de senaste åren har många flygbolag börjat att ta betalt för förbokning av de mer attraktiva sittplatserna. Något som kan kosta allt från en hundring till nästan 500 spänn. För att slippa barnskrik bör du välja din sittplats vid mitten av planet eftersom barnfamiljer oftast placeras antingen långt fram eller långt bak i kabinen. 

20 tips för att överleva en långflygning
Sittplatserna vid nödutgångarna innebär mer benutrymme. Foto: Istock.

3. Minimera riskerna för jetlagen

Sov ordentligt innan avresa, ställ om klockan och försök att få så mycket dagsljus som du kan när du är framme. Och läs den här artikeln med 13 tips för att förhindra jetlag.

20 tips för att överleva en långflygning

4. Träna innan avresa

Se till att ha packningen klar några timmar före avresa så du hinner motionera. Du kommer att sitta still i flera timmar sedan så förhoppningsvis hjälper det att ha sprungit av sig lite i förväg. Det kan också hjälpa dig att slappna av när du väl är ombord. 

20 tips för att överleva en långflygning

5. Överväg en uppgradering 

Om dina ekonomiska medel tillåter det – fundera på att uppgradera till premium economi. De där extra centimetrarna som du vinner pÙ? att spendera lite mer kan vara värda pengarna. Dessa biljetter är oftast billigare ju närmare avresedatumet det är och vissa flygbolag erbjuder dessutom möjligheten att buda på uppgraderingar, så chanserna att göra en bra deal är relativt goda. 

20 tips för att överleva en långflygning

6. Kom i tid 

Men var inte för tidig, det sista du vill är att sitta stilla en timme i avgångshallen innan du ska sitta i ytterligare 15 timmar. NÙ?r du väl är på flygplatsen bör du därför se till att hålla dig på stående fot så mycket som möjligt, fönstershoppa eller kolla in tax-freen. 

7. Ta med dig en tom vattenflaska 

Som du senare fyller på när du har passerat säkerhetskontrollen. På det sättet slipper du betala för överprissatt flygplansvatten och minimerar också riskerna för att bli uttorkad under flygningen.

20 tips för att överleva en långflygning

8. Var trevlig mot personalen 

Inte bara för att det är sunt förnuft, utan för att kabinpersonalen i mångt och mycket kan påverka din trevnad under de nästa x antalet timmar. Det kan handla om allt från en extra frukostbulle, en filt eller en whiskey till att fylla på din vattenflaska och ge dig insidertips på guldkorn på destinationen. 

20 tips för att överleva en långflygning

9. Ställ om klockan 

Så fort som du boardar. På det viset kan du redan nu försöka anpassa dig till den nya dygnsrytmen. 

20 tips för att överleva en långflygning

10. Scanna av dina omgivningar 

Finns det tomma stolsrader gäller det att ta dessa i anspråk snabbt. Kolla in dina möjligheter redan när du stiger på och fråga kabinpersonalen om det är okej att byta så snart som ni har lyft och när säkerhetslampan har slocknat. Förhoppningsvis har punkt 8 gjort att personalen har ett gott öga till dig och låter dig byta. 

20 tips för att överleva en långflygning

11. Ha på dig rätt kläder 

Klä dig bekvämt, men inte för bekvämt. Ingen vill se någon gå omkring i pyjamasshorts i mittgången. Ett hett tips är att ha på dig flera lager. Alla som har rest till värmen iförd sommarkläder utan att ha packat ner en varm tröja att ha ombord på planet vet hur kallt det kan bli. En stor varm sjal eller halsduk kan även dubblera som en kudde eller för att få lite avskildhet när det är dags att sova. 

12. Ta med dig snacks

Flygplansmat är sällan en höjdare. Portionerna är små och är ofta fullpackade med fett och salt. När man flyger påverkar den torra luften och bullret smaklökarna och alternativen som erbjuds är få. Snacksen som säljs ombord är dyra. Så även om du så klart inte kan få plats med en hel picknickkorg i kabinväskan lönar det sig att packa ner ett mellanmål eller två. Snacks, nötter, skurna grönsaker, mackor eller choklad brukar göra susen även hos små och petiga passagerare. 

20 tips för att överleva en långflygning
Foto: Istock

13. Och rätt accessoarer

Nackkudde, sovmask, varma strumpor och öronproppar maximerar dina chanser för en god natts, eller dags, sömn. Ett bra par brusreducerande kan dessutom göra underverk. Stödstrumpor kan förebygga blodproppar och är bra att ha om man ligger i riskzonen.

14. Fixa underhållningen ombord 

Nu för tiden erbjuder de flesta stora flygbolagen individuella skärmar fullladdade med filmer och tv-serier men det skadar inte att vara förberedd. Bunkra upp med bra musik och podcasts i mobilen och fyll plattan med roliga spel och filmer men glöm inte det tryckta ordet. En bra bok är guld värd och är även snällare mot dina ögon. 

20 tips för att överleva en långflygning
Foto: Istock.

15. Investera i en reseladdare

Och slipp urladdade apparater. 

20 tips för att överleva en långflygning

16. Drick!

Drick vatten och drick mycket. Det hjälper inte bara till att minimera eventuell jetlag utan förhindrar även att du blir uttorkad. 

20 tips för att överleva en långflygning

17. Se till att hålla hyn återfuktad och fräsch

Den torra luften i kabinen är inte särskilt snäll mot hyn. Och samtidigt som många packar med sig en ansiktskräm i reseväskan, glömmer många bort att ta med sig en mindre variant att ha ombord. Andra bra grejer att packa ned är deodorant, tandborste och våtservetter. 

20 tips för att överleva en långflygning

18. Rör på dig

Ta en sväng i kabinen minst var fjärde timme för att hålla igång cirkulationen och förebygga stela leder. Ett annat billigt tips är att ta med sig en tennisboll som man kan massera ryggen och undersidan av fötterna med. 

19. Drick alkohol! Eller? 

En del ser en sängfösare som lite av en tradition under en flygresa och ett glas vin till maten gör antagligen ingen stor skada. Men det finns ändå anledning till att vara restriktiv med vinpimplandet. På hög höjd är luften både torrare och tunnare och även om de flesta inte påverkas av detta kan andra bli uttorkade eller känna sig lätt yra, symptom som förstärks av alkohol. Och om man tror att man kommer att vara sliten efter 20 timmars resande kan man föreställa sig vad en baksmälla ovanpå detta kan göra.  

20 tips för att överleva en långflygning

20. Ta med dig ett ombyte

En extra t-shirt, underkläder och strumpor tar inte mycket plats och kan få dig att känna dig lika fräsch som en vårdag när du anländer på din destination! 

Gilla Vagabond på Facebook för mer inspiration och härliga restips!

Inspiration: Buzzfeed/Travel and Leisure

14 oumbärliga reseknep – så packar du smartare

Här är spanska paradisöarna du (antagligen) aldrig hört talats om

9 smarta prylar som gör ditt liv lättare på resan


Text: Johanna Jackson • 2016-05-25
RestipsFlygListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen