Annons
Annons
Annons
Två kvinnor som vandrar i bergen.

Ta tåget ut i Europa för en äventyrlig och aktiv semester. Vi guidar till ett gäng favoriter. Foto: Getty Images

Restips

8 äventyr i Europa du kan ta tåget till

Sugen på vandring, cykling, eller kanske paddling? Det finns många natursköna destinationer i Europa som går att nå med tåg. Här är åtta favoriter!

Text: Per J Andersson • 2023-11-04 Uppdaterad 2023-10-25
Annons

1. Schwarzwald, Tyskland

Den svarta skogen

Schwarzwald, den svarta skogen, har Tysklands mildaste klimat. Att urskogen fått växa och utvecklas ifred från människan i över 100 år gör den till en sagolik upplevelse. Här finns förutom vandringsleder många vattendrag för forsränning och skogsstigar för terrängcykling. Stanna gärna på vägen i Freiburg im Breisgau, en charmig studentstad som motat bort bilismen och satsat på spårvagnar. Ta sedan pendeltåget in i skogen, på viadukten över den spektakulärt vackra ravinen Ravennaschlucht, till kurorten Titisee-Neustad. I omgivningarna finns förutom sjöar att bada i flera vattenfall och forsar och mängder av vandringsleder att utforska. Mer info på hochschwarzwald.de och schwarzwaldtourismus.info.

Utforska den sagolika skogen Schwarzwald i Tyskland. Foto: Getty Images

Så reser du hit:

Ta  SJ:s eller Snälltågets nattåg Stockholm–Hamburg. Efter frukost på stationen hoppar du på det tyska snabbtåget till Freiburg. Väljer du att starta i Köpenhamn tar du istället det tyska snabbtåget därifrån till Hamburg. Där hinner du sträcka på benen och äta middag på någon trevlig restaurang innan det är dags att krypa till kojs i ligg- eller sovvagnskupén på ÖBB:s nattåg Hamburg–Freiburg. Från Freiburg tar du ett pendeltåg (S-bahn) till Titisee på bara 40 minuter. Total restid: 13 timmar från Köpenhamn.

Annons

2. Val Gardena, Italien

Vandra i utomjordiska berg

Dolomiterna skiljer sig till karaktären från resten av Alperna, med sina kalkstensraukar som nästan känns utomjordiska. Kalkstensmassivet Sassolungo, som också kallas Langkofel, är underbart att vandra runt. Det är svårt att se sig mätt på berget. Övernatta gärna i en rifugio, till exempel Toni Demetz, spektakulärt belägen på en bergsrygg högt uppe i massivet. Nästan oavsett vart du går kommer med jämna mellanrum rifugios som erbjuder såväl övernattning som bar och restaurang, alltid med espressomaskin och lång vinlista. Du kan också ta en tur upp på byn Selvas husberg Stevia, perfekt för en picknick i solnedgången. Och till granndalen Val di Fassi för ett dopp i den kristallklara Fedaiasjön – eller till den eviga snön på Marmoladaglaciären.

Läs också: Bästa tipsen för att vandra i Dolomiterna

Dolomiterna finns med på många vandrares bucketlist. Foto: Getty Images
Underbar omgivning i Dolomiterna. Foto: Getty Images

Så reser du hit:

Nattåg till Hamburg. Du får ett par timmar på dig innan det är dags att kliva på det tyska snabbtåget Hamburg–München. Byte till ett Eurocity-tåg till Bressanone. Därefter italienskt regionaltåg till Ponte Gardena. Buss sista biten upp i dalen till Ortisei, Santa Cristina och Selva, de tre huvudbyarna i Val Gardena. Total restid: 19 timmar från Köpenhamn.

3. Biscayabukten, Frankrike

Cykla längs gröna vägar

Biarritz är mest känt för sin breda strand, en av Europas bästa för vågsurfing. Under hela sommarhalvåret bor de hängivna vågtämjarna i tält, husbilar och vans för att fånga ”the motion of the ocean”. Denna klassiska badort i franska Baskien är också en bra utgångspunkt för cykelturer på landets omfattande nät av ”voies vertes” – gröna vägar – där motorfordon är totalförbjudna.

Franska Baskien – ett mecka för cykling och surfing. Foto: Getty Images

Hyr cykel och gör dagsutflykter söderut, till exempel till den vackra kustbyn Saint-Jean-de-Luz, eller norrut till Petit Bayonne (förslag på fler rutter hittar du på komoot.com). Eller lyxa till det med en paketresa (Active Scandinavia, Loca France, Travl med flera) och cykla mellan pensionat medan ditt bagage körs med bil.

Gör en dagsutflykt till den vackra byn Saint-Jean-de-Luz. Foto: Getty Images

Så reser du hit:

Om du hoppar på Snälltågets eller SJ:s nattåg i Malmö vid 22-tiden är du framme i Hamburg klockan 06 på morgonen. Då får du två timmar att sträcka på benen innan du hoppar på Deutsche Bahns snabbtåg till Köln. Där byter du till Thalys snabbtåg till Paris. I den franska huvudstaden har du två timmar på dig att byta station från Gare du Nord till Gare Montparnasse innan det är dags för snabbtåget (TGV) till Biarritz. Framme 22:30 på kvällen. Det är en lång resa, varför det kan vara klokt att stanna en natt i både Hamburg och Paris på vägen för lite cityäventyr. Total restid: 24 timmar från Köpenhamn.

4. Lofoten, Norge

Höga berg & djupa fjordar

Kajakpaddling i Trollfjordens lugna vatten, där de höga bergen störtar nästan lodrätt ner i havet. En sommaraktivitet, tänker du? Visst, men det fungerar också på vintern eftersom Atlanten tack vare Golfströmmen är isfri året runt. Om du inte hyr kajak och paddlar på egen hand finns guidade turer med utgångspunkt i framför allt Svolvaer och Henningsvaer. På visitnorway.se och fjordtours.com hittar du förslag på flera kajakpaket – samt andra aktiviteter som havsörnsafari, fisketurer, snorkling med späckhuggare och toppturer på skidor. Passa också på att besöka konstgalleriet Kaviarfabriken i Henningsvaer.

Läs också: Norges 15 läckraste boenden i naturen

I Lofoten kan du paddla kajak året om. Foto: Getty Images
Ta med eller hyr ett tält och vakna upp på magnifika platser. Foto: Getty Images

Så reser du hit:

Varje eftermiddag året runt går tåg 94 direkt från Stockholm till Narvik. Resan tar 18–21 timmar. Du är framme i Narvik 12.30 nästa dag och hinner med en lunch eller fika innan du hoppar på 15:50-bussen (Lofotenexpressen) som tar dig till Svolvaer på 4 timmar. Total restid: 28 timmar från Stockholm

5. Andermatt, Schweiz

Tåg hela vägen fram

Schweiz är bäst i klassen när det gäller möjligheten att ta tåget ända fram till skidbacken eller vandringsleden. Den lilla byn Andermatt, känd som ett skidparadis, är ett bra val även för vandring och cykling sommartid. Det fina med berg med järnvägar är att du kan vandra, cykla eller åka längdskidor i en riktning och sedan ta tåget tillbaka. Ta dig till exempel för egen kraft sträckan Andermatt–Realp eller Andermatt–Oberalppass, och vila på tåget tillbaka. Kombinera gärna aktivitetsdagarna med en lyxig tur med vin och ostbricka eller trerätters middag på Glaciärexpressen som dagligen, sommar som vinter, kör mellan Sankt Moritz, Andermatt och Zermatt.

Läs också: Tågluffa i Alperna – rutt, tips och stopp på vägen

Till Andermatt och andra schweisiska bergsorter kan du ta dig med tåg hela vägen fram. Foto: Getty Images
När resan är målet. Foto: Getty Images

Så reser du hit:

Deutsche Bahns tåg Köpenhamn–Hamburg. Därefter ÖBB:s nattåg till Basel. Passa gärna på att stanna en natt i denna spännande stad i treriksröset Tyskland–Frankrike–Schweiz. Sedan ett schweiziskt tåg till Andermatt med byte i Göschenen. Gör ett stopp i Luzern vid Vierwaldstättersjön och vandra upp på berget Pilatus. Total restid: 16 timmar från Köpenhamn.

6. Innsbruck, Österrike

Urbant friluftsliv

Vill du kombinera frisk luft och äventyr med pulserande stadsliv är Innsbruck bästa valet i Europa. Staden med sina 140 000 invånare och medeltida stadskärna har ett rikligt bar-, restaurang- och kulturliv (missa inte kulturhuset Treibhaus). Samtidigt har du maffiga berg med vandringsleder inpå knuten. Från stadsparken tar du bergståget Nordkettebahn upp till Hungerburg där du byter till kabinbanan. På mindre än en halvtimme är du högt uppe på stadsberget Nordkette där du hittar en via ferrata, eller kletter stieg som de kallas på tyska.

Ta dig upp till toppen av Nordkotte från stadens centrum. Foto: Getty Images
Som en tavla. Foto: Getty Images

Att ta sig fram på en sådan här vajrad klätterled längs bergskammen blir som ett mellanting mellan att vandra och klättra i berg. Givetvis är det också gott om vanliga vandringar runt Innsbruck, på Nordkette norr om staden såväl som på Patcherkofel och Muttereralm söderut. Om du är sugen på snö under sommarhalvåret tar du dig till intilliggande Hintertux- och Stubaierglaciärerna som nås på en dagsutflykt med spårvagn, tåg och/eller buss. Vill du åka längdskidor (fina möjligheter från och med december) går bussar från Innsbruck till fina spår i Kühtai och Seefeld in Tirol.

Läs också: Med nattåg till Alperna – så funkar det

Mäktig inramning till Österrikes femte största stad. Foto: Getty Images

Så reser du hit:

Bokar du nattåg till Hamburg kan du resa hela vägen från Stockholm till Innsbruck med ett enda tågbyte. Under högsäsong på vintern och sommaren kan du dessutom åka utan byte med Snälltågets direkttåg Malmö–Innsbruck. Andra tider på året får du byta i Hamburg till ett av Deutsche Bahns många snabbtåg Hamburg–München. Därifrån direkttåg till Innsbruck, dit du då anländer senare samma kväll. Alternativt tar du ÖBB:s nattåg Hamburg–Innsbruck. Total restid: 14 timmar från Köpenhamn.

7. Zakopane, Polen

Semester till budgetpris

Zakopane är en bra bas för såväl cykelturer som vandringar. Polen lockar i dessa tider, eftersom landet har ett prisläge som är mindre än hälften jämfört med Sveriges. Efter varje dagstur kan du återvända till pensionatet i Zakopane. Och vad passar då bättre efter en heldag i bergen än en rejäl polsk måltid, till exempel på kulturarvskrogen Drukarnia Smaku Cristina.

Missa inte: Mini-guide till Sopot på Polska rivieran

Med bas i Zakopane kan du utforska naturen i polska Tantrabergen. Foto: Getty Images

Du kan förstås också övernatta i bergsstugor och vandrarhem, exempelvis i Dolina Pięciu Stawów Polskich (dalen med de fem polska sjöarna). Vandrings- och cykellederna i Beskid Śląski tar dig till berget Barania Góra där Polens längsta flod, Wisła, har sin källa. Om du är sugen på en tre- eller fyradagarsrutt cyklar du från Zwardoń till Rajcza.

Njutbar vandring. Foto: Getty Images

Så reser du hit:

Lämna Sverige via färjan från Nynäshamn till Gdansk eller från Karlskrona till Gdynia. Gillar du strandliv? Stanna då ett par dagar och njut av den vackra, breda Östersjöstranden i Sopot, på promenad och cykelavstånd från både Gdansk och Gdynia – sedan tar du tåget till Kraków. Ett alternativ till färja är nattåget Stockholm–Berlin + dagtåg Berlin–Kraków. Från Kraków tar du tåg eller buss till Zakopane. Total restid: 24 timmar från Karlskrona, 27 timmar från Malmö

8. Böhmiska Schweiz, Tjeckien

Öl och vandring

Landskapet runt den tjeckiska staden Děčín är fullt av fantasifullt utformade kalkstensraukar. Inte så konstigt att området med sin spektakulära natur i hundratals år varit en populär destination för konstnärer och författare, bland annat danske HC Andersen. Det var kulturfolket som en gång i tiden döpte regionen till Böhmen-Sachsiska Schweiz.

Missa inte: Följ med på läsarresa till sagolika Tjeckien

Norra Tjeckien är ett okänt naturparadis med stora kalkstensraukar. Foto: Getty Images

Från den mysiga småstaden Děčín nära tyska gränsen tar du tåget till Hrensko (endast 18 minuter), varifrån du vandrar till Pravčická Brána – Europas största och garanterat vackraste naturliga stenbro. Vandringslederna är många i området, både på den tjeckiska och den tyska sidan av gränsen. På tyska sidan vandrar du till klippformationen Bastei med den ikoniska sandstensbron. Efter avslutad dagstur kan du alltid besöka någon av Děčíns många ölstugor och sippa på en mörk tjeckisk lager. För maximalt närproducerat besöker du mikrobryggeriet Nomad och testar någon av deras humletunga sorter.

Så reser du hit:

SJ:s eller Snälltågets nattåg Stockholm–Berlin. Åker du i maj eller september är Snälltågets Berlintåg förlängt och går hela vägen Stockholm–Dresden (utan byte). Andra tider på året tar du Deutsche Bahns förmiddagståg Berlin–Děčín. Startar du i Köpenhamn får du ta första morgontåget till Hamburg och sedan åka via Berlin till den tjeckiska vandringsstaden. Total restid: 11 timmar från Köpenhamn.

Läs också:

10 tågresor i Europa med extra wow-faktor

Ta tåget till Hamburg – weekend i bohemiska kvarter

Nästa år kan du tågluffa i Frankrike för 49 euro


Text: Per J Andersson • 2023-11-04
RestipsAktiv semesterListorTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen