1405939.jpg
Instagramvänliga mattrender i världen just nu
De här hypade födoämnena är på allas läppar just nu. Och de tilltalar inte bara gommen utan även ögat – och olika Instagramfilter – lika mycket.
Du har förmodligen redan hört talats om prinsessemlan, pokéskålar och avokadoburgare. Men vilka maträtter och drycker trendar på sociala medier just nu? Vagabond vet svaret.
Här är några av världens mest hypade mattrender just nu – och var du får tag på dem.
1. Genomskinligt kaffe
Först kom vitt snus som inte skulle missfärga tänderna. Nu har världen för första gången någonsin fått skåda genomskinligt kaffe. Kaffet ska tydligen vara helt utan konstgjorda tillsatser och bestå av arabicabönor. Än så länge kan man bara köpa kaffet i Storbritannien i utvalda Wholefoods- och Selfridges-butiker i London eller dricka den i en cocktail på baren Ktery Neexistuje i Prag. Nu väntar vi bara på genomskinligt rödvin…
A post shared by FASHION.HR (@fashionhr) on
2. Blått vin
Det blåa vinet kommer ursprungligen från det spanska företaget Gik Wine som tog fram det okonventionellt färgade berusningsmedlet med hjälp av University of the Basque Country. Vinet som var en av förra årets största snackisar och är en blandning av vita och röda druvor. Den blåa färgen kommer från helt naturliga ingredienser. Efter Gik Wines framgångar hakade flertalet producenter på och sedan i februari i år går det blåa vinet Marques de Alcantara även att beställa från Systembolaget.
A post shared by Emilija Arizanoska (@_emili_a) on
3. Beet latte
Eller rödbetslatte, som är det nästa heta i New York just nu och som kan göras antingen av rödbetsjuice och horchata (en traditionell latinamerikansk dryck som ofta görs på malda mandlar eller andra frön), eller med kaffe och rödbetsjuice. Förutom att vara bildskön är drycken dessutom nyttig. Du kan avnjuta den på ett flertal caféer i New York som Bluestone Lane Coffe och Chillhouse där du även kan skämma bort dig med en massage och andra spa-behandlingar.
If you didn't get the memo, the beetroot latte is a thing. Thanks @bluestonelanecoffee #happiness
A post shared by Melissa Hall (@melissahallny) on
4. Bubbelvåfflor
Är egentligen inte är en ny företeesle utan har funnits i London och framförallt Hongkong i åratal som populär gatumat under namnet egg waffle. Men med det sagt så har bakverket fått ett uppsving och syns numera frekvent på sociala medier och nättidningar. Så vad är det då som är så speciellt med bubbelvåfflor? Egentligen inte så mycket förutom formen. Äts förslagsvis med nutella och jordgubbar eller med jordnötssmör. I Hongkong hittar du dem lite överallt och i London kan du lägga vantarna på din egna bubbelvåffla från foodtrucken Nosteagia (Mayfair och Camden Market), Bubblewrap waffle (Chinatown). Befinner du dig i New York hittar du dem bland annat på Eggloo i Chinatown.
A post shared by Sweet Mess (@sweetmess_in) on
5. Sushi i alla möjliga olika konstellationer
2017 nöjer vi oss inte med vanlig sushi för att…vanlig sushi är så 2016? Nu är det istället sushi-burgare, sushi-tacos/temakisushi, sushiburritos och sushidonuts som gäller. Och sådana här kreationer kan du få tag på i flertalet storstäder. Befinner du dig till exempel i Dominikanska republikens huvudstad Santo Domingo kan du checka in hypade Bam ban sushi, är du i Las Vegas kan du gÙ? till Tail and Fin och är du i New York till Pokeworks.
Text: Johanna Jackson • 2017-04-20
Restips • Mat och dryck