Annons
Annons

1301394.jpg

Restips

6 pittoreska städer i Europa som är som hämtade ur en saga

Skönhet är inte allt, men de här vykortsvackra städerna är riktigt vackra. Vissa är mer populära än andra och skulle må bra av färre turister – men som ögongodis räcker de långt!

Text: Johanna Jackson • 2016-05-30 Uppdaterad 2021-06-23

1. Hallstatt, Österrike

Hallstatt vilar på kanten av Hallstätter See och är en av Europas i särklass vackraste byar. Den världsarvsklassade byn var länge ett center för saltproduktion och platsen har varit befolkad ända sedan järnåldern. Hallstatt ligger cirka 2,5 timmar med buss och tåg från Salzburg och förutom att äta äppelstrudel och strosa runt i den gamla staden är vandring i de fina omgivningarna och båtturer på sjön populära aktiviteter.

Läs mer: Efter Disneys Frost – 10 000 turister om dagen besöker Hallstatt

6 pittoreska städer i Europa som är som hämtade ur en saga
Hallstatt. Foto: Istock.

2. Gásadalur, Färöarna

Hela Färöarna Ù?r magiskt men tack vare dess dramatiska läge på ön Vágars västra sida har byn Gásadalur blivit extra uppmärksammad av omvärlden. Det och det faktum att byn, som ligger i en dal omringad av berg nästan var helt isolerad innan 2004 då det byggdes en tunnel genom bergen. Vágar förbinds med huvudön via broar och att köra bil till Gásadalur tar cirka en timme. Är man här på sommaren har man god chans att se lunnefåglar på vägen. 

Läs mer: Sagolika Färöarna – den nya drömdestinationen

6 pittoreska städer i Europa som är som hämtade ur en saga
Gásadalur. Foto: Istock.

3. Hamnøy, Norge

I den pittoreska ögruppen Lofoten i norra Norge hittar man den lilla fiskebyn Hamnøy. Med de traditionella röda stugorna som vilar på träpålar framför höga berg är byn lika vacker som en tavla. På vintern kan du se norrskenet och på sommaren väntar midnattssol. Enklaste vägen att ta sig hit är flyg till förslagsvis Bodø och sedan färja, men för den som som tar bilen väntar en av världens vackraste kustvägar. 

6 pittoreska städer i Europa som är som hämtade ur en saga
Hamnøy. Foto: Istock.

4. Rothenburg ob der Tauber, Tyskland

De vackra korsvirkehusen i Rothenburg är en av många anledningar till att staden är ett av de mest välbesökta stoppen på den sceniska bilrutten “Den romantiska vägen” i södra Tyskland. På sommaren fylls den medeltida stadens gator med uppträdanden och historiska festivaler och på vintern Ù￙?r julmarknaden ett populärt inslag. 

6 pittoreska städer i Europa som är som hämtade ur en saga
Rothenburg ob der Tauber, Foto: Istock.

5. Bled, Slovenien

Bled ligger vid foten av bergskedjorna Karawankerna och Julianska alperna i norra Slovenien. Här kan man rida, vandra, klättra och spela golf – bland annat. När man ser de höga bergen och den smaragdgröna Bledsjön är det inte så svårt att förstå varför Bled är en av Sloveniens absolut populäraste turistorter.

Läs mer: Därför borde din nästa resa gå till Slovenien

6 pittoreska städer i Europa som är som hämtade ur en saga
Bled. Foto: Istock.

6. Annecy, Frankrike 

Annecy ligger nära den schweiziska gränsen och omges av alptoppar och skidresorter men är kanske som mest behaglig under sommaren. Då njuter man med fördel av ett glas vin på någon av uteserveringarna vid kanalen, tar en cykeltur i bergen eller ett dopp i den klara Annecy-sjön. 

6 pittoreska städer i Europa som är som hämtade ur en saga
Annecy.

Bli prenumerant på Vagabond och få hem Sveriges största resemagasin med massor av restips, reportage, guider och inspiration!

10 vackra bergsbyar i Europa du måste besöka

Upptäck Montalcino – italiensk idyll och vin i Toscana

10 verkliga platser som inspirerat sagomiljöer i Disneyfilmer

15 fantastiska kanalstäder runt om i världen


Text: Johanna Jackson • 2016-05-30
RestipsListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top