Annons
Annons

1534423.jpg

Restips

Är det här världens äldsta restaurang?

Sobrino de Botín i Madrid har mättat hungriga magar på samma plats sedan 1725. Ett faktum som har gett restaurangen titeln "Världens äldsta restaurang" av Guiness Rekordbok.

Text: Johanna Jackson • 2018-09-10 Uppdaterad 2021-06-22

Restaurangen ligger passande nog på Calle de los Cuchilleros 17 i La Latina – Madrids äldsta kvarter, som lockar med flera anrika tapasbarer och delikatessbutiker. Den öppnades av Jean Botin och hans fru och gick ursprungligen under namnet Casa Botin men ändrade sedan namn till Sobrino de Botín när fruns brorson tog över. I början av 1900-talet togs restaurangen över av familjen Gonzales som än idag driver restaurangen.  

Men byggnadens rika historik sitter inte enbart i väggarna. Den spanska konstnären Francisco de Goya arbetade som servitör på restaurangen och Ernest Hemingway, som ska ha varit en frekvent besökare omnämner Sobrino de Botíni sin novell Och solen har sin gång.  

Inte mycket har ändrats under seklerna. En del av inredningen finns kvar och även några av recepten. Bland annat serveras fortfarande rostad spädgris och rostat spädlamm från samma ugn daterad 1725. Andra populära rätter inkluderar bebisbläckfisk i eget bläck och äggsoppa. Restaurangen har öppet alla dagar i veckan. Bordsbokning rekommenderas. 

Det finns dock en del andra restauranger som hållit öppet längre, något som sajten Oldest påpekar. Två exempel är St. Peter Stiftskeller som etablerades redan år 803 i Salzburg och Zum Franziskanei Gamla Stan i Stockholm som öppnades av tyska munkar redan 1421. Dessa restauranger har dock inte legat i samma lokaler genom historien, något Botín gjort och därför tar titeln som världens äldsta. 

Källor: BBC.com /Oldest.org

24 timmar i Madrid – ett dygn i Spaniens partystad

Världens äldsta hotell har drivits av samma familj i 52 generationer


Text: Johanna Jackson • 2018-09-10
RestipsMadrid

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top