Annons
Annons
Foto: Getty Images.

Foto: Getty Images.

Restips

Forskare: Du blir en bättre människa av att spendera pengar på resor än på saker

Att spendera pengar på en upplevelse, som en resa eller museibesök, gör dig generellt lyckligare än att köpa saker. Att resa kan dessutom göra dig till en bättre människa. Anledningen? Tacksamhet!

Text: Johanna Jackson • 2018-04-17 Uppdaterad 2022-08-16

Det är i alla fall en av slutsatserna av en studie som genomfördes vid Cornell University av psykologiprofessorn Thomas Gilovich och filosofie doktorn Amit Kumar.

Forskarduon har tidigare kunnat visa att människor tenderar att bli lyckligare av att göra saker istället för att köpa saker. En anledning till detta är att tillfredsställningen man får av upplevelser  varar längre än lyckan av att äga något.

Den senare studien visar dessutom att folk i allmänhet blir mer tacksamma av att resa än genom att köpa saker.

Att vara tacksam har flera fördelar både för dig själv och personer i din omgivning. Bland annat har forskare kunnat visa att tacksamhet kan kopplas till bättre sömn, ett starkare immunförsvar och ljusare syn på livet.

– Tänk på hur du känner när du kommer hem från att ha köpt något nytt, du kanske säger: ”den här nya soffan är cool”, men du är mindre benägen att säga: ”jag är så tacksam för den här hyllan ”. Men när du kommer hem från en semester så kommer du sannolikt att säga: ”jag känner mig så lycklig över att jag kunde åka”, förklarar Thomas Gilovich och fortsätter:

– Människor säger positiva saker om de saker de köpt, men de brukar inte uttrycka tacksamhet för dem – eller så uttrycker de det inte så ofta som de gör för en upplevelse.

Forskarna undersökte sedan hur tacksamhet för upplevelser gentemot materiella köp påverkade vårt positiva sociala beteende.

Då såg de att en person som ombads tänka på en upplevelse tenderade att vara mer generös mot andra än när samma person ombads att tänka på ett inköp som hen hade gjort. Vi blir alltså mer generösa mot våra medmänniskor genom att resa.

Källor: Cornell University

6 anledningar till varför resande förändrar dig till det bättre

Hela listan: Årets bästa resmål 2018

6 paradisöar i Asien som ännu inte är överexploaterade


Text: Johanna Jackson • 2018-04-17
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen