Annons
Annons
Sengångare finns naturligt i Central- och Sydamerika. Foto: Istock.

Sengångare finns naturligt i Central- och Sydamerika. Foto: Istock.

Restips

Djurrättsorganisationen: Så fotar du djur på resan – på ett etiskt sätt

Allt fler vilda djur rövas bort från regnskogen för turisternas Instagrambilder. Det menar Djurrättsorganisationen World Animal Protection som vill sätta stopp för selfisar med djur som far illa. Därför har de infört en uppförandekod för selfisar, som de uppmanar turister att skriva under.

Text: Johanna Jackson • 2017-10-10 Uppdaterad 2021-06-22

Från grottmålningar på mammutar till 1700-talets menagerier och nutidens uppsjö av olika djurdokumentärer, safariresor och zoon. Att man vill komma nära vilda djur är inte så märkligt. Exotiska varelser har fascinerat människor säkert lika länge som människan har funnits. Men det finns bra sätt att göra det på, och sen så finns det de dåliga.

WPA menar att många djurarter i Amazonas som anakondor, kajmaner, tukaner och sengångare, som i sin tur kanske är en av de främsta anledningar till varför många turister besöker området, plågas på grund av ett växande sug frÙ�n turister som vill ha bilder på sig själva med gulliga djur.

Djurrättsorganisationen: Så fotar du djur på resan – på ett etiskt sätt
En kryssningsturist med en sengångare i Brasilien. Foto: Istock.

Enligt organisationen har andelen av selfies med vilda djur ökat på Instagram med 292 procent sedan 2014.

Av dessa visar så mycket som en fjärdedel bilder på människor som interagerar med vilda djur på ett olämpligt sätt. 20 procent av djuren är dessutom utrotningshotade och över 60 procent är i behov av internationellt skydd, enligt organisationens granskning.

”Dessa bilder fångar ett lyckligt ögonblick för människorna. Men det som inte visas är djurens stress och lidande”, skriver brittiska WPA på sin hemsida.

Roger Pettersson, generalsekreterare på World Animal Protection Sverige säger:

– Vi måste få ett stopp på selfies med djur som tagits från det vilda. Jag är övertygad om att vi har turistbranschen här i Sverige på vår sida och egentligen även turisterna. Problemet är att turisterna idag inte är medvetna om verkligheten bakom, det grymma pris som djuren betalar för en selfie. Vi och turistbranschen har ett stort ansvar att ge turisterna den informationen.

Djurrättsorganisationen: Så fotar du djur på resan – på ett etiskt sätt
Foto: WPA

De senaste åren har även alarmerande videor och rapporter på djur som misshandlas av turister i jakt på den perfekta bilden gjort rubriker i tidningar världen över. Bland annat har man kunnat läsa om hur lejon drogas i Indonesien, om hur en hotad sköldpadda lämnades för att dö i Libanon och hur en utrotningshotad delfinunge dog i Argentina. Allt på grund utav turisternas selfisar.

Här är WPA:s råd för att ta etiska djurselfies

Ta inte en selfie om djuret är:

  • Fasthållet, blir kramad eller blir buret
  • Det lockas med mat
  • Det kan skada dig

Ta en selfie om:

  • Du håller ett säkert avstånd till djuret
  • Djuret är i sin naturliga miljö
  • Djuret inte är tillfångataget, utan är fri att röra på sig 

Här kan du skriva på uppförandekoden.

20 saker du kan göra för att bli en bättre turist


Text: Johanna Jackson • 2017-10-10
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen