Annons
Annons
Florens och Warszawa är två resmål väl värda att besöka. Foto: Getty Images

Florens och Warszawa är två resmål väl värda att besöka. Foto: Getty Images

Europa

10 bästa weekendstäderna i Europa – enligt Condé Nast Traveler

Lyx- och resetidningen Condé Nast Traveler listar 25 av Europas bästa städerna för en weekendresa. Både Stockholm och Köpenhamn har tagit sig in på topplistan.

Text: Helle Kikerpuu • 2019-10-30 Uppdaterad 2022-12-27

Condé Nast Traveler har listat de bästa städerna att resa till i Europa för den som är sugen på en litet avbrott i vardagen. Här är topp tio:

1. Köpenhamn, Danmark

Hit rekommendera Condé Nast Traveler att man ska komma för att ta inspirationen från Instagram in i verkligheten. Köpenhamns många desginhus och trendiga matställen lockar resenärer och designintresserade från hela världen.

Kolla in vår cityguide till Köpenhamn: 48 timmar i Köpenhamn – gastronomi, design och spännande stadsdelar

10 bästa weekendstäderna i Europa – enligt Condé Nast Traveler
Närliggande Köpenhamn är något för alla som är intresserade av design, mat och shopping. Foto: GettyImages-540594608

2. Florens, Italien

Glassiga Florens är utan tvekan en av världens mest omtalade och lovsjungna städer. Det är ett konstnärligt centrum fyllt av museum, historia, arkitektur och konst.

En favorit även för Vagabond. Få lite inspiration från vår cityguide till Florens.

10 bästa weekendstäderna i Europa – enligt Condé Nast Traveler
Konst, mat och goda viner. Vad mer kan man önska sig? Foto: GettyImages-166006961

3. Amsterdam, Nederländerna

Amsterdam cykelvänliga stråk och båtturer lockar resenärer från hela världen. På bekvämt avstånd finns en mängd coola barer, kaféer och maffiga gallerior. 

Läs Vagabonds dagsguide: 48 timmar i Amsterdam – guldkorn bortom turiststråken, och om du letar boende kan kolla in de här Amsterdams bästa hotell – i alla prisklasser

4. Stockholm, Sverige

Vår egen huvudstads kommer med i toppen med sina många öar där bland annat Gamla stan, Södermalm och Djurgården nämns. Men man får inte missa Fotografiska och Rosendals trädgårdskafé enligt Condé Nast Traveler.

Vagabond listar sina favoriter: 50 weekendtips till Stockholm

5. Berlin, Tyskland

Här finns ett ton historia men det tynger inte ner staden som ligger i framkant i det mesta; hotell, restauranger, konst, fester och smarta stadslösningar.

Kolla in Vagabonds maxade citygide: 50 måsten i Berlin

10 bästa weekendstäderna i Europa – enligt Condé Nast Traveler
Under novembermånad firar Berlin 30 år sedan muren föll. Foto: GettyImages-870538650

6. Venedig, Italien

Med tanke på den massturism som strömmat in i staden och som skapat stora rubriker i media är det kanske lite förvånande att Venedig nämns, men stadens dragningskraft som en av europas vackraste och mest ikoniska städer gör att Condé Nast Traveler ändå lyfter fram Venedig.

Tips! Testa att besöka staden på vintern när turisterna är färre och kanalerna är insvepta i dimma. Läs vårt Vagabonds reportage: Venedig – upptäck staden under lågsäsong.

7. Warszawa, Polen

Polens huvudstad har kallats ”det nya Berlin” och lockar unga resenärer som vill åt stadens bubblande uteliv och weekendturister som vill uppleva någonting nytt. Här finns allt för såväl den historieintresserade som hipsters ute efter det senaste i kaffetrenden.

Även Krakow har blivit ett populärt resmål i Polen. Kolla in cityguiden till staden: 48 timmar i Kraków – två dygn med judisk kultur och klassisk musik

10 bästa weekendstäderna i Europa – enligt Condé Nast Traveler
Sugen på att åka till Östeuropa. Då är Polen och Warszawa något för dig. Foto: GettyImages-495828524

8. Paris, Frankrike

En lista över Europas bästa städer är svår att få till utan Paris i topp. Halva nöjet med den här metropolen är helt enkelt att försvinna in i vimlet och promenera omkring för att insupa stämninegn tycker Condé Nast Traveler. 

Det är såklart ett måste bland europeiska städer, men för den som redan gjort staden kommer tipsar Vagabond om 8 dagsutflykter från Paris.

9. Lissabon, Portugal

Portugals huvudstad blir bara mer och mer populär. Här finns en uppsjö av kaféer och restauranger innästlat bland pastellfärgade hus med de klingliggande kullarna som fond.

Det finns också en hel del boende, men här tipsar Vagabonds chefredaktör om sin favorit i Lissabon: Redaktionens favorit: Casa Amora är ett bed & brekfast med stort hjärta

10. Aten, Grekland

”Idag är staden fylld med pop-ups, nystartade företag, konstgallerier, coola små butiker och en mängd spännande nya hotell”, skriver Condé Nast Traveler.

Vagabonds redaktör Per J Andersson besöker ofta Aten. Här tar han dig med till en mysig och småskalig huvudstad med fridfulla gågator, lummiga torg och traditionella tavernor. 8 måsten i mysiga Aten

10 bästa weekendstäderna i Europa – enligt Condé Nast Traveler
Gamla hederliga Aten och Grekland. Foto: GettyImages-618531964

Läs hela listan på de 25 bästa europeiska städerna för weekendresan av Condé Nast Traveler.

VILL DU LÄSA ÄNNU MER?

Vi tar dig världen runt

Prenumerera på Sveriges största resemagasin! Låt oss inspirera dig med resedrömmar och konkreta guider. Tidningen går att få både i brevlådan och digitalt till läsplattan eller datorn.


Text: Helle Kikerpuu • 2019-10-30
EuropaRestipsWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen