Annons
Annons

Läs Vagabonds webbredaktör Helles favoriter i södra Europa. Foto: Getty images.

Europa

Favoriter i Sydeuropa – webbredaktör Helle delar sina tips

Franska bergsbyar, roadtrip i Toscana och en gömd italiensk badvik. Vagabonds webbredaktör Helle Kikerpuu delar med sig av sina absoluta favoriter i Sydeuropa!

Text: Helle Kikerpuu • 2022-07-08 Uppdaterad 2022-07-21

Hit återvänder jag alltid

Provence, Frankrike

Ett ställe som funkar året om är Provence. Här finns olivlundar, apelsin- och citronträd, vingårdar, lavendel, örter och kultur i överflöd. Visst är Nice och Aix-en-Provence värda ett besök, men mitt hjärta bultar lite extra för Marseille. Lite ruffigare, lite roligare. De senaste åren har jag dock rest mer och mer till angränsande regionen Languedoc-Roussillon. Här är det färre turister, lägre priser och enormt goda viner som lockar.

Lästips: Guide till Provence, Frankrike

Helle återvänder gärna till Marseille i Frankrike. Foto: Lien Van Win/Unsplash.

Bästa stranden

Spiaggia libera dei Balzi Rossi, Italien

Jag gillar små badstränder utan kommers, gärna klippor. På gränsen mellan Italien och Frankrike ligger en favorit som är lite svår att hitta – tryck in Punta d’u Darsanùn på söket och du får ett hum om var det ligger. En liten restaurang, La Spiaggetta dei Balzi Rossi, har tagit sandstranden i besittning, men mitt tips är att vandra vidare till små vikar och härliga klippor.

Charmigaste byn

Rocamadour, Frankrike

Franska bergsbyn Rocamadour sticker ut med sin spektakulära utsikt över Alzou-kanjonen. Byn, som bara har en gata, är känd för de religiösa byggnader som hänger utmed ena klippavsatsen. Andra sevärdheter är Chapelle Notre-Dame med sin berömda madonna-staty.

Lästips: 10 vackra bergsbyar i Europa du måste besöka

Rocamadour är den franska byn ”på kanten”. Foto: Getty Images.

Resan jag aldrig glömmer

Roadtrip i Toscana

När jag tågluffade till Italien med min partner, hyrde en Fiat i Florens och körde en roadtrip genom Toscana. Hade redan knagglat mig igenom de obligatoriska turiststoppen på diverse andra Italienresor dessförinnan, så denna gång kunde vi styra kosan till mindre bergsbyar, vingårdar och agriturismo på landsbygden. En höjdpunkt var Montalcino.

Lästips: Upptäck Montalcino – italiensk idyll och vin i Toscana

Medeltidsbyn Montalcino i Italien – en av Toscanas höjdpunkter. Foto: Getty images.

Fortfarande på min bucketlist

Sardinien, Italien

Sardinien har legat på min bucketlist alldeles för länge. Drömmer om att hyra bil och dra runt ön, stanna till vid stränder och små byar. Vill vandra, besöka vingårdar och paddla kajak.

Helle drömmer om en resa till Sardinien. Foto: Leonard Cotte / Unsplash.

Text: Helle Kikerpuu • 2022-07-08
EuropaRestipsRedaktionens favoriter

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen