Annons
Annons
En gata i centrala Varanasi. Ungefär så här, fast ändå inte riktigt, blir upplevelsen när den indiska basaren kommer till Skeppsbron i Stockholm 15–19 augusti. Foto: Per J Andersson

En gata i centrala Varanasi. Ungefär så här, fast ändå inte riktigt, blir upplevelsen när den indiska basaren kommer till Skeppsbron i Stockholm 15–19 augusti. Foto: Per J Andersson

Restips

Indien kommer till Stockholm

I augusti behöver du inte resa längre än till Gustaf Adolfs torg och Skeppsbron i centrala Stockholm för att uppleva indiska smaker, dofter, toner, danser och biofilmer. I år har nämligen Stockholms ambitiösa kulturfestival tema Indien.

Text: Redaktionen • 2017-08-02 Uppdaterad 2021-06-23

Indien kommer till Stockholm
På Gustaf Adolfs torg i Stockholm blir det Bollywoodmusikal.

15 augusti börjar Air India flyga nonstop från Arlanda till New Delhi. Kort därefter blir det också direktflyg från Köpenhamn till Indien. Läs mer om Air Indias nya direktlinje Sverige–Indien!

Det är första gången Sverige får en direkt reguljär flygförbindelse med Indien. 15 augusti fyller dessutom Indien 70 år som självständig nation och firas i den indiska huvudstaden med fyrverkerier, fest och kamelberidna ökentrupper. Även i den svenska huvudstaden firas den indiska årsdagen, för samma dag börjar Stockholms kulturfestival som i år har tema … just det, Indien!

Det börjar storstilat med musikalen Love Story – A Bollywood Musical direkt från Mumbai på Gustav Adolfs torg. Efter musikalen framträder en av Indiens meste standupkomiker, Papa CJ. Du får vi även chansen att lära oss dansa som en Bollywoodstjärna med Satrangi Bollywood Dance som kickar igång dansgolvet.

Dagen därpå, 16 augusti, blir det klassisk indisk kathakdans på Skeppsbron. Ursprungligen var det en berättande dans som dansades i tempel och vid kejsarhoven.

Indien kommer till Stockholm
Kulturfestivalen bjuder bland annat på gratis morgonyoga i Kungsträdgården.

Så håller det på ända fram till lördag 19 augusti. Det blir Bollywoodfilm, Bollywoodvandringar, mer indisk dans, yoga i Kungsträdgården, samtal om moderna Indien och Indienbilden i svenska medier (med bland andra Vagabonds Per J Andersson), tablavirtousen Zakir Hussain & Masters of Percussionoch mycket mer. Dessutom blir det indisk marknad med indisk mat, kryddor, teer med mera framför slottet på Skeppsbron.

Så även om Stockholm får direktflyg till New Delhi behöver du nu i sommar faktiskt inte resa längre än till centrala Stockholm för att uppleva Indien.

Indien kommer till Stockholm
Per J Andersson, Malin Mendel Westberg, JuliaWiræus och Henrik Sundbom diskuterar moderna Indien och mediabilden av Indien under Stockholm Kulturfestival 15–19 augusti.
Indien kommer till Stockholm

Vagabond på Kulturfestivalen

TV4 Nyhetsmorgon – Indien fyller 70!
Första dagen på Kulturfestivalen diskuterar Vagabonds Per J Andersson och människorättsjuristen Parul Sharma hur Indien mår 70 år efter självständigheten från britterna. Direktsändning i Nyhetsmorgon i TV4 tisdag 15 augusti kl 6.45.

På spaning efter moderna Indien
Tisdag 15 augusti kl 19.00 i Studion i Kulturhuset blir det scensamtal med några av Sveriges främsta Indienexperter: Henrik Sundbom, författare till aktuella bok ”På Spaning efter det nya Indien”, Vagabonds redaktör Per J Andersson Och Sveriges Televisions korrespodent och matboksförfattaren Malin Mendel Westberg.

 

Indien kommer till Stockholm

New Delhi–Borås – om att rasera hierarkier
Onsdag 16 augusti 17.00 på Hötorgsterrassen* samtalar David Isaksson på Global Reporting med författaren och Vagabondredaktören Per J Andersson om hans bok New Delhi–Borås om hur en förtryckt och massmobbad dalit i en indisk by hittade till friheten genom att ta tåget till New Delhi och därefter cykla till Borås. Arrangör: Global Bar.

Arga feminister eller blida gurus?
Torsdag 17 augusti kl 17.00 på Hötorgsterrassen* blir det scensamtal med Vagabonds Per J Andersson och frilansjournalisterna och författarrna Julia Wiræus och Pär Jansson, om bilden av Indien, ett av världens viktigaste och folkrikaste länder. Trots det är rapporteringen därifrån bara en bråkdel av den från USA. Men hur skildras Indien av dem som försöker rapportera därifrån? Och hur har bilden av Indien förändrats genom åren? Har blida gurus ersatts av arga feminister? Arrangör: Global Bar

Indien kommer till Stockholm

* Platsen för de två sista samtalen, Hötorgsterrassen, är en urban oas i city, belägen mellan Hötorgsskraporna och med uppgång längs en trappa från Vasagatan. Här finns foodtrucks, barer och möjlighet att bara hänga och träffa folk.

Indien i Stockholm – program

Stockholm City indifieras. Hela programmet för Stockholms kulturfestival med tema Indien hittar du här.

Indien i London – krogtips

Är du beredd att resa lite längre bort, men ändå inte hela vägen till Indien. London har världens bästa indiska mat. ja, utanför själva Indien alltså. Läs Vagabonds Per J Anderssons bästa Indienkrogtips i den brittiska huvudstaden.

Indien kommer till Stockholm

Text: Redaktionen • 2017-08-02
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen