Annons
Annons

Om VD:n själv får välja: Namibia. Foto: Getty Images

Restips

Resebolagschefen: ”Namibia är vackraste landet”

Hans hjärta dunkar lite extra för Afrika. Men även Madrid och Argentina ryms bland drömresmålen. Vagabond har tagit på pulsen på vd:n för Jambo Tours och Temaresor.

Text: Fredrik Brändström • 2024-07-10 Uppdaterad 2024-07-11

David Karlsson

Ålder: 52 år.

Bor: I Steninge i Sigtuna kommun.

Yrke: Vd för Jambo Tours och Temaresor.

Vad är din bästa reseupplevelse någonsin?

– Delade upplevelser med familjen runt om i världen. Enskilt sticker möjligen ett par härliga januariveckor på Seychellerna ut. Det var mycket som hade hänt på kort tid för alla i familjen och vi behövde nya intryck och tid tillsammans. Dessa dagar var som balsam för själen. Seychellerna är också en enastående plats att varva ner på efter några dagar fyllda av upplevelser på Östafrikas savanner.

Detta tar jag alltid med mig på resan 

– Ett öppet sinne. Den största anledningen till att jag reser är att lära mig mer om den värld vi lever i. 

Favoritland 

– Namibia. Ett ungt land i södra Afrika som direkt vid sin självständighet i början av 90-talet började se på hur de kunde nyttja (inte utnyttja) sin natur och djurliv på ett sätt som var till gagn för hela samhället. Genom att varsamt satsa på hållbar turism har de skapat arbetstillfällen och ekonomiska incitament för att kunna skydda sin natur, och på så sätt har de lyckats få ett växande vilt djurbestånd. Antalet arbetstillfällen har ökat på landsbygden och urbaniseringen hålls då tillbaka. Namibias vildmark är oändlig, och trots att landskapet är kargt är det nog det vackraste land jag hittills har haft nöjet att uppleva. 

Drömmer om tango i Argentina. Foto: Getty Images

Läs också: Madrids 8 hetaste krogar just nu

Favoritstad 

– Madrid. Inte världens vackraste stad, men rå, innehållsrik och på riktigt. Puls, mat och spansktalande människor från hela världen på en och samma plats. 

Favoritresmål i Sverige

– Sala, där jag är uppväxt. Det är småstadsliv, härliga insjöbad och bra golf. 

Favorithotell 

– Baraza Resort & Spa på Zanzibars sydöstra kust. Avkoppling och smakfull lyx i ett. 


Drömresa jag ännu inte gjort

– Argentina – Buenos Aires, Pampas och Mendoza. Med tango, god mat och vin. 

Smartaste resetipset 

– Boka din resa genom en välrenommerad paketresearrangör. Förutom hjälpen att styra dig rätt ger det dig ett starkt lagstadgat skydd och garanti för resans samtliga delar som du aldrig annars får. 

Vad tror du blir nästa stora resetrend?

– Trend är möjligen fel ord, men jag tror på en mer generellt positiv och hållbar syn på resandet. Jag tror att vi efter de bakslag som drabbat världen är på väg att få en än mer utbredd syn på resandet som något gott och viktigt. Att resan och de möten den skapar mellan människor, över landgränser, religioner och kulturer, lyfts till något av det viktigaste som finns för att världen ska bli en bättre plats. Jag tror att viljan att mötas ökar såväl kunskap som respekt för andra människor, djur, natur och kultur. Det du har upplevt på riktigt skapas det en äkta relation till. Det blir till något du bryr dig om och vill väl.  När resan sker på rätt sätt, med respekt för vår sköra värld, så är turism utan tvivel den bästa fredsindustrin. Det är också viktigt för mig att pengar som turism genererar kommer det lokala samhället till gagn.

Läs också: Safari för finsmakare: Upptäck Sydafrikas okända hörn

Läs dessutom: 4 öar på Seychellerna med sagolika stränder


Text: Fredrik Brändström • 2024-07-10
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen