Annons
Annons
Kajaker i havet.

Med stadens larm i ryggen och skärgårdens natur i blicken.

Restips

Paddla kajak från Stockholm till Sandhamn – så gör du!

Paddla från Hammarbysjöstad strax söder om Södermalm ut till Sandhamn i ytterskärgården. här är allt du behöver veta för att göra slag i saken.

Text: Karin Wallén Foto: Sara Arnald • 2023-07-25 Uppdaterad 2023-07-25

Paddla till Sandhamn

Att paddla från Stockholm stad till skärgården ger stor variation – men du vill undvika Finlandsfärjor och Waxholmsbåtar. En bra och säker väg att paddla är från Hammarby Sjöstad och Sicklasjön via Saltsjö-Duvnäs (turens enda lyft, cirka 300 meter – ta gärna med kajakkärra), över Baggensfjärden och sedan förbi Ingarö, Södra Lagnö och ut till Djurönäset.

Läs också reportaget Stockholm–Sandhamn med kajak.

Ta dig hit

Sjöstaden Kajak ligger vid foten av Hammarbybacken i Stockholm, dit du kan ta dig med spårvagn (hållplats Sickla kaj). Här finns uthyrning av olika typer av kajaker, men även möjlighet att ta del av deras upplägg och leder, med eller utan guide. Den tur vi gjorde går även att påbörja i Mälaren, vid Jungfrusundsåsen öster om Birka – vidare via Sickla.

Boende

Vi tältade, men vill man lyxa till det med hotell längs rutten Hammarby Sjöstad–Sandhamn så går det också. Några exempel är

Grand Hotel Saltsjöbaden

Djurönäset Hotell & Spa

Sandhamn Seglarhotell

Kajakuthyrning mm från We Explore

Efter regn kommer sol. Och efter campingmåltiden kommer restaurangmiddagen. Foto: Sara Arnald

Uteliv på sandhamn

Du har kanske hört talas om fester på seglarhotellets Beach Club och drinkar på Dykarbaren. Men hur är det med det andra utelivet, det som sker i naturen? Jodå, när du paddlat i land kan du ta en tur längs den 8 kilometer långa vandringsleden som går runt ön, förbi några stränder och genom ljus och luftig tallskog. Men missa inte de mindre öarna omkring Sandhamn. Den ruskigt fina ön Alskäret är väl värd ett besök – allra helst lite utanför högsäsong. Då kan du dra upp kajaken på den paradislika skärvan sandstrand och få den karga, vackra, ljungblomstrande lilla ön så gott som för dig själv.

3 andra kajakturer i  Stockholm

Ornö

Ornö är den största ön i Stockholms södra skärgård, en halvtimmes bilfärjetur från Dalarö eller 2,5 timmar med Waxholmsbåt från Stockholm. En bra utgångspunkt för paddling bland öarna i området. På Fjärdlång finns ett vandrarhem, och på Myggskären strax utanför finns två stugor som tillhör Skärgårdsstiftelsen och är öppna för övernattning (först till kvarn) för upp till två nätter.

Kajakhyra: På Ornö finns en kayakomat, alltså ett automatiserat Utlämningsställe för hyrkajaker av märket Point 65. Boka och betala via kayakomat.com.

Svartsö

I Stockholms mellersta skärgård väntar Svartsö med hotell, sommarkafé och – faktiskt – fem insjöar! Men att harva runt med kajak på dessa vore något av en synd när det finns ett gytter av öar alldeles utanför Svartsö, redo att upptäckas från vattnet. Till Svartsö kommer du med Waxholmsbåt, och under sommaren även med Cinderella-båt från centrala Stockholm.

Kajakhyra: Svartsö Kajak har uthyrning med automatiserad utlämning; boka och betala här.

Fejan

I Stockholms norra skärgård är ön Fejan en utmärkt utgångspunkt för kajakturer i fina paddelvatten. Det är tätt mellan öarna, och på väg ut mot öppna havet kan du alltid välja sida beroende på hur vinden ligger på. Längre ut infinner sig den riktiga ytterskärgårdskänslan. Vid Västra Örungsörarna hittar du en stilla lagun med skog på ena sidan, och låga klippor på den andra.

Kajakhyra: Fejan Outdoor har inte bara glampingtält och servering, utan även en rejäl kajaklada där du hyr allt du behöver. fejanoutdoor.se.

Läs också

Stockholm–Sandhamn med kajak

Lurö skärgård i Vänern – kajakpaddling bland hemliga öar

Testa pladdling – låna en kajak och plocka skräp

På cykel längs med Kattegattleden – genom Skåne och Halland


Text: Karin Wallén Foto: Sara Arnald • 2023-07-25
RestipsSverigeKajakSkärgård

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen