Annons
Annons

Vad kan man tänka på för att göra cityresan så bra som möjligt. Vagabonds chefredaktör ger sina bästa tips. Foto: Getty Images

Restips

Chefredaktören tipsar: 5 knep för en lyckad citysemester

Att storstäderna skulle få en comeback kändes svårt att tänka sig för ett par år sedan. Men nu är intresset för att resa till storstäder på topp igen. Här är chefredaktörens 5 bästa tips för en urban semester!

Text: Fredrik Brändström • 2023-08-29 Uppdaterad 2023-08-28

1. Tänk nytt

Rom, Paris, London, Prag och Barcelona är The Big 5 bland Europas citydestinationer och visst är de alla magnifika på sitt sätt, men också lite pompöst självgoda. Ibland det roligare att bli positivt överraskad av en pigg uppstickare som man har noll förväntningar på, till exempel Basel i Schweiz, Valencia i Spanien eller Bordeaux i Frankrike.

Läs också: Detta får du inte missa i Valencia – cityguide!

Torg i Valencia med människor.
Utforska städer som hamnat något i skymundan från huvudstäderna, så som spanska Valencia. Foto: Visit Valencia

2. Hyr cykel

Att cykla är ett av de bästa sätten att få överblick över en stad. Man tar sig snabbt runt och får en helt annan förståelse för hur de olika stadsdelarna hänger ihop än om man åker tunnelbana. Funkar extra bra i städer som Amsterdam, Köpenhamn eller Antwerpen.

Köpenhamns hetaste restauranger, barer och kaféer

Man står vid en cykel vid flod i Amsterdam.
Upptäck en ny stad cykelvägen. På så vis får du bättre känsla för hur allt hänger ihop! Foto: Unsplash

3. Haka på en guidad tur

Att komma till en ny storstad för första gången kan vara överväldigande. Det är lätt att missa guldkornen, särskilt i megastäder som London eller Paris. Bäst är förstås om man har en lokal kontakt som kan visa en runt, men har man inte det kan det vara värt att haka på en guidad tur, gärna i början av resan så man kommer på banan direkt. Det finns ofta en uppsjö av nischade lokala rundturer beroende på vad du är intresserad av. I Berlin rekommenderar jag cykelturen Bike the Wall (bokas via berlinonbike.de) som ger en ny förståelse för Berlin och dess historia.

Berlin för nybörjaren – 16 tips för en maxad resa

Kvinna fotograferar i en stad.
Kolla vad det finns för olika guidade turer i en stad – kanske kan du välja en med fokus på historia, på second handshopping eller mat och dryck? Foto: Getty Images

4. Ta tåget

Weekendresor förknippas ofta med flyg men flera populära metropoler är enkla att nå med tåg. Man anländer direkt till stadskärnan och slipper trist transfer. Köpenhamn är det mest lysande exemplet, men även Oslo, Berlin och Hamburg går utmärkt att ta tåget till.

10 favoriter i Hamburg – chefredaktören tipsar!

Tre vänner på en tågperrong.
Den som tar tåget hamnar ofta direkt i stadskärnan och kan börja utforska staden direkt. Foto: Getty Images

5. Skippa sevärdheterna

Kända sevärdheter är överskattade så ödsla inte mer tid än nödvändigt på dessa! Efter den obligatoriska selfien vid Triumfbågen eller Big Ben kan du i lugn och ro ägna dig åt viktigare saker – som att äta street food, testa lokala ölsorter, kolla in konstutställningar,  utforska okända kvarter eller leta secondhand-butiker.

Läs också:

7 klassiska järnvägshotell i Europa för tågluffen

London – 15 sköna tips till cityresan!

Tågluff i Europa – guide och tips för nybörjaren


Text: Fredrik Brändström • 2023-08-29
RestipsChefredaktören tipsarListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen